Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 oktober 2017

Vedugnsbageriet gav Peter och Ann-Sofie en ny chans

De började fundera på vad livet egentligen går ut på. Resultatet blev att lämna storstaden och starta Vedugnsbageriet Brobacken i ett torp utanför Alingsås. Ann-Sofie och Peter Fast har inte ångrat beslutet en enda gång.

 Ann-Sofie Fast bakar flera hundra brödkakor varje dag i sitt vedugnsbageri Brobacken utanför Alingsås.
Ann-Sofie Fast bakar flera hundra brödkakor varje dag i sitt vedugnsbageri Brobacken utanför Alingsås. FOTO: Ronny Karlsson

De var båda egentligen ganska typiska storstadsmänniskor. De hade bra jobb, bodde inne i Göteborg och levde i ett tempo som var högt. Men någonstans var det något som inte kändes bra.

– Vi ville göra något annat och ha livskvalitet. Livet handlar inte bara om pengar och märkeskläder, säger Ann-Sofie.

Läs även: Rekordår för småföretagare i landet

Hon är uppväxt på landet men trodde inte att hon skulle vända tillbaka efter att ha flyttat till Göteborg. Men så dök de ändå upp på en visning av ett hus nära Töllsjö utanför Alingsås.

Bestämde oss snabbt

– Peter ville inte ens åka och titta och vi var sena till visningen så vi hann inte se allt. Men vi bestämde oss ändå för att prova och så vann vi budgivningen, minns Ann-Sofie.

Det här var 2008 och blev det första steget mot en rejäl förändring av deras liv. Inledningsvis pendlade de båda till sina jobb i Göteborg, men Ann-Sofie kände att hon var färdig med sitt kontorsjobb. Ett torp fanns på tomten som de hade köpt och de fick rådet att riva det.

Läs även: Linnéa skapar smycket och odlar sin egen mat

– Men det var något med torpet som vi gillade så vi renoverade istället, säger Peter.

Medan renoveringen pågick växte tankarna fram om att satsa på ett bageri i torpet, och efter en bastukväll togs beslutet. Ann-Sofie sade upp sig och bestämde sig för att starta vedugnsbageriet.

Igenmurad ugn

Den gamla bakugnen i torpet var igenmurad men gick att återställa och när renoveringen var klar bakades de första brödkakorna.

– Vi hade en revisor som sade att det aldrig kommer att gå att ha ett bageri mitt ute i skogen. Jag minns att jag grät när jag kom ut från det mötet men det var också inspiration. Jag kände att jag ville visa att det visst går, säger Ann-Sofie.

 De öppna lågorna i vedugnen gör att brödkakorna blir klara på bara några minuter.
De öppna lågorna i vedugnen gör att brödkakorna blir klara på bara några minuter. FOTO: Ronny Karlsson

Och visst har det gått. Vedugnen är tänd hela dagarna och det bakas bröd som sedan säljs på marknader och torg samt i torpet. Varje deg ger cirka 100 brödkakor och det blir flera degar varje dag.

– Jag bakar mest hålkakor av olika slag men det blir annat också. Bland annat gör jag tunnbröd, berättar Ann-Sofie.

Allt bröd bakas i en gammal vedugn där det används öppna lågor. Där gäller det att vara fokuserad för hela processen går snabbt.

 Peter Fast var tveksam till att ens följa med på den första visningen. Nu trivs han verkligen med det nya livet.
Peter Fast var tveksam till att ens följa med på den första visningen. Nu trivs han verkligen med det nya livet. FOTO: Ronny Karlsson

– Det gäller först att få till lågorna på ett bra sätt. Sedan tar det bara tre-fyra minuter att grädda brödet, säger Ann-Sofie.

 Det gamla torpet är numera också en butik där det säljs mer än bara bröd.
Det gamla torpet är numera också en butik där det säljs mer än bara bröd. FOTO: Ronny Karlsson

Båda arbetar i företaget

Numera jobbar även Peter med det egna företaget efter att ha haft en tuff resa på sitt tidigare jobb. Efter ett jobb på SE-banken lockades han till att starta ett kontor för Escue Management i Sverige. Ett företag som drevs av en man som visade sig vara en stor bluff. Ägaren skulle bland annat storsatsa på fotbollslaget Örgryte IS, men försvann med kundernas pengar. Cirka 100 svenskar, bland annat flera kända idrottsmän, förlorade miljonbelopp.

Mitt i allt detta stod Peter utan någon ägare att kontakta och utan möjlighet att få fram pengarna som saknades.

– Alla beskyllde mig för att ha varit delaktig, men jag blev lämnad ensam. Jag berättade för ekobrottsmyndigheten hur allt hade gått till och de konstaterade att jag inte vara misstänkt för något.

Till slut greps ägaren och det blev rättegång i Holland. Det innebar en ekonomisk smäll för Peter, men också att eländet var över.

Vänner svek paret

– Vi har tappat en hel del vänner som inte förstod vad som hade hänt. Jag höll nog dessutom på att gå under i den där turbulensen, säger han.

Flytten och numera även engagemanget i vedugnsbageriet har blivit en nystart för dem båda. Nyligen gifte de sig och även om det blir väldigt mycket arbetstid så trivs de väldigt bra med livet.

– Man är kanske en dålig chef mot sig själv och jobbar för mycket. Men jag funderar inte så mycket på det. Alla kundkontakter ger så otroligt mycket. Vi träffar många människor återkommande på marknader och det blir en så härlig relation. Det här är mer än bara ett jobb, det är en livsstil, säger Ann-Sofie.

I torpet säljs i dag inte bara bröd utan även en del annat hantverk. Det finns planer på att expandera och bygga ut bageriet och det ser ut att kunna bli en del bussresor som i framtiden stannar vid torpet.

Yngre kunder

– Det blir mer och mer folk som kommer hit och det finns ett intresse även från yngre människor. Det tycker vi är jätteroligt. Men det är kul att stå på marknader och torg också. Torghandeln är på väg att försvinna, men lever kvar hos många äldre människor, säger Ann-Sofie.

Det äkta paret känner att de nu gör sådant som de vill i livet och är tacksamma för att de lämnade det liv som de en gång hade. Livskvaliteten har ökat rejält, även om Peter Fast fortfarande minns att omställningen var jobbig till en början.

– Jag minns hur jag gick och slog mig på öronen och trodde att jag hade tappat hörseln. Tidigare var det alltid någon granne som spolade vatten eller någon ambulans som körde förbi. Här var det helt tyst.

Läs även: De satsar på en framtid i jämtländska glesbygden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen