Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 juni 2017

Visste du det här om de svenska matvanorna?

Vilken är Sveriges mest populära vardagsrätt? Och hur länge sitter vi vid matbordet? Den årliga matrapporten vet svaret.

 Fisk, en av favoriterna när det gäller vardagsmaten.
Fisk, en av favoriterna när det gäller vardagsmaten. FOTO: Istock/Lauri Patterson

Sedan 6 år tillbaka undersöker Matrapporten hur vi handlar, lagar och äter vår mat. Vilka rätter är på väg upp i popularitet och vilka är på väg att försvinna? Här är 10 fakta om matlandet Sverige 2017.

Fortsatt stort matintresse

Det svenska intresset för mat håller i sig och enligt undersökningen är det så många som 79 % av svenskarna som är intresserade av mat. Det är fortsatt högt!

Råvaran är viktig

Av alla faktorer som påverkar vår matkonsumtion så är råvaran det viktigaste. Det anser 29 % av de tillfrågade. 18 % anser att det är viktigt med det lokala och närodlade.

Specifik skatt inte tabu

Fettskatt, sockerskatt eller köttskatt? Ja, det är inte omöjligt enligt undersökningen. Hela 1 av 5 kan tänka sig att acceptera en skatt på till exempel socker eller fett.

Planering är grejen (för män)

1 av 3 planerar sin mat med en veckomatsedel och andelen som gör veckomatsedel ökar år för år. Av de som planerar sin meny är männen mer representerade än kvinnor.

Handla mat – en kvinnofråga

Det är fortfarande kvinnor som handlar maten i affären. I undersökningen säger de som svarar att kvinnorna står för 58 % av inköpen. En vanlig svensk går till en mataffär 2 gånger i veckan och man besöker i snitt 2,6 olika butiker för att handla mat.

 Matrapporten berättar allt om maten i de svenska hemmen.
Matrapporten berättar allt om maten i de svenska hemmen. FOTO: Istock

Vem lagar maten – egentligen?

Det är fortfarande kvinnorna som handlar maten – av alla måltider som lagas under vardagarna är det 61 % som lagas av kvinnor. På helgen sjunker det lite – där är siffran 57 %.

Hur länge?

Middagen, denna glädjestund på dagen! I snitt tillbringar vi 22 minuter per vardag med att äta middag. Samma tid i Frankrike, långätarnas paradis, är 35 minuter.

Ensamätarna är många

En av tre äter alltid middag ensam…. Bjud någon på middag – redan i kväll!

Vardagsfavoriten nummer 1 är….

Kyckling! Av alla råvaror som vi allra mest tillreder till middag på vardagarna så är kyckling den mest populära. God tvåa kommer spagetti och köttfärssås och trea är fisk – oftast i form av torsk.

Helgfavoriten nummer 1 är…

Biff! Följs av kyckling och tacos. Det kunde vi nästan räknat ut….

Undersökningen Matrapporten genomförs varje år av företaget Food & friends – man har tillfrågat över 1000 personer och presenterar undersökningen i en rapport.

Läs också: Hon har nyttiga bakterier som affärsidé

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen