Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 6 april 2016

12 maträtter du glömt att du ätit ... och kanske är det lika bra!

Sagogryn, fylld paprika, kletig löksoppa och pulverfromage. Alla matminnen är inte lika goda. Här listar vi några historiska rätter som du kanske glömt.

1. Päron med after eight

mintparon

Kladdigt och klassiskt. En vuxen lyxdessert på 70-talet. Man tar konserverade päronhalvor, lägger dem med kullen upp i en form, lägger en After Eight på varje och värmer i ugnen. Serveras med glass. Och lägg för allt i världen inte en kvist citronmeliss eller mynta på det färdiga resultatet. Sånt fjant höll man inte på med på den tiden.

2. Klappgröt

klappgrot

Klapp, klapp, klapp lät det när gröten vispades till fluff, därav namnet. Klappgröten var mannagrynsgröt som kokats med saft eller sylt i stället för vatten till grynen. Rosa och fluffig men egentligen inte mer spännande än gröt med sylten ovanpå.

3. Makaronipudding

makaronipudding

Den smartaste restmaten någonsin var plötsligt försvunnen ur kokböckerna någon gång på 1980-talet. Vi som var med innan dess vet precis hur det smakar när man häller äggstanning över resterna från makaroner och korv-middagen och gratinerar med ost.

4. Sagogrynssoppa

sagogryn

Sagogrynen var hemska och roliga på samma gång. De rosa stärkelsekornen gjorda av tapioka fick koka i saft, med eller utan torkad frukt eller russin. Resultatet blev en simmig soppa med romliknande rosa gelékorn i. Hu, så härligt!

5. Smetig leverbiff

leverbiff

Snabbmat från 1960-talet. Man köpte en plastkorv med leverbiffsmet i affären, klippte hål och tryckte ut i stekpannan. De stekta biffarna serverades sedan med potatis och lingonsylt. Idag säljs leverbiffsmeten fryst i plastkorv i stället.

6. Fromage på pulver

fromage

Citronfromage eller fromage med smak av ananas var moderna efterrätter när det begav sig och extremt lätta att laga. Bara vispa, hälla upp och dekorera. Resultatet smakade förbluffande likt fruktkola.

7. Korv i ring

korvring

Den är inte borta än. Den skårade falukorven som fyllts med ost och ketchup dyker upp än idag på många middagsbord. En detalj brukar dock skilja. När rätten var ny ströddes brödsmulor ovanpå, som man gjorde med allt som skulle gratineras. De blev en småsotig skorpa ovanpå den ugnskokta korven.

8. Lapskojs

lapskojs

Skolmatsalens favorit var definitivt lätt att tugga. Köttkonserv mixades med potatismos. Och tro inte att du kan vet vad ordet lapskojs betyder. Ordet dyker upp i England i början av 1700-talet som lobscouse. Ingen vet direkt var det kommer från men ”fiskarnas stuvning”, ”skål med skräpkött” eller ”hela sleven full” är några lärda gissningar.

9. Middag i Römertopf

lergryta

Den magiska, tyska lergrytan var high tech på 70-talet. Den kom med stora receptsamlingar med allt från kyckling- och fisk-recept till bakverk som snudd på magiskt kunde tillredas i timmar i ugnen. Helst skulle varje hushåll ha minst tre. En för fisk, en för kött och en att baka med. Annars kunde limpan smaka gädda.

10. Gratinerad löksoppa

loksoppa

Det här var inte så skoj. En skål med löksoppa toppades med en skiva vitt bröd och ost och åkte in i ugnen. Det kom ut hett som lava och middagen igenom hade alla buljong och ostslafs rinnande över hakan.

11. Fyllda grönsaker

paprika

En paradgren från 70-talsköket var att ta en grönsak, gröpa ur den och fylla den igen. Paprika och tomat var vanligast. Hela härligheten gratinerades och kom ut som en ganska formlöst halkig påse med ostluva. Serverades ofta med grönsallad, alltså några salladsblad skurna i bitar.

12. Flygande jacob

En svensk uppfinning som var barnens favorit. Ove Jacobsson kom på att sätta ihop kyckling med banan, bacon, grädde, chilisås och jordnötter. I år firar rätten 40 år!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen