Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 29 november 2016

12 matvaror som håller i evigheter

Mycket av innehållet i skafferiet är faktiskt fullt ätbart många år efter bäst före-datum. Här är några produkter du inte ska ha för bråttom med att slänga!

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

1. Popcorn

land_artikel_popcorn

I opoppat skick kan popcorn som förvaras torrt, svalt och mörkt fortfarande ätas efter bortåt 30 år.

2. Ris

land_artikel_ris

Förvara torrt och gärna lufttätt så håller vitt ris i åratal. Ris med skalet kvar håller inte fullt lika länge eftersom det fettet i skalet härsknar.

3. Socker

land_artikel_socker

Alla typer av socker håller i evigheter. Dock kan det bli hårt med tiden men det går att lösa upp det med hjälp av värme. Kör det till exempel i mikron i några sekunder.

4. Salt

Rent salt, det vill säga salt utan smaksättning, håller hur länge som helst.

5. Sojasås

Så länge förpackningen är obruten håller soja i flera år.

6. Honung

Håller precis som socker i evigheter. Om honungen kristalliserat sig kan du värma upp den under upprörning så blir den slät igen.

7. Ghee

Ghee är en väldigt hållbar smörprodukt som används i matlagning. Förvara svalt så står det sig i alla fall i många månader.

Du kan göra ghee själv, allt som behövs är 500 gram osaltat smör:

  1. Smält smöret i en kastrull på så låg värme som möjligt, det tar runt 20 minuter.
  2. Sjud på låg värme i en timme utan att röra i smöret, fortfarande på så låg värme som möjligt.
  3. Skumma av och låt svalna i en kvart. Häll därefter försiktigt upp i en glasburk (genom ett kaffefilter) så att bottenslammet inte kommer med.
  4. 8. Vinäger

    land_artikel_appelcidervinager

    Förvara i en väl tillsluten, ren flaska så håller sig äppelcider- och vitvinsvinäger nästan hur länge som helst.

    9. Bönor och linser

    land_torkade_bonor

    Torkade bönor och linser lär hålla i 8-10 år om de förvaras torrt. Vill du vara säker på att ha mat de närmaste 30 åren, satsa på vakuumförpackat. I en syrefri och mörk miljö kan bönor och linser faktiskt hålla så länge.

    10. Mjöl

    land_artikel_vetemjol

    Mjöl kan fortfarande vara ätbart efter upp till 8 år. Det gäller även för pasta.

    11. Buljongtärningar och kryddor

    land_artikel_buljongtarning

    Buljong och torkade kryddor kan hålla i åratal efter bäst före-datumet i torr och helst sval miljö.

    12. Knäckebröd

    land_artikel_knackebrod

    Knäckebröd har lång hållbarhetstid och kan ätas i flera år efter bakningsdatumet om det förvarats torrt.

    Läs mer om

    Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen