Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 10 januari 2017

5 matvaror som håller längre än du tror

Ett smart råd för att spara både pengar och miljö – släng inte mat i onödan! Här är fem matvaror som håller bra mycket längre än sitt bäst före-datum.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Smör

Land.se skriver om hållbarheten på smör.

En månad efter bäst-före-datum om det förvarats i kylskåpet hela tiden. I frysen upp till 9 månader om smöret är saltat, osaltat håller 5-6 månader. (Förslut i tät plastpåse).
Släng: Om smöret får konstig lukt eller utseende. Våga lita på dina sinnen.

2. Ägg

Land.se skriver om hållbarheten hos ägg.

Minst 1 månad efter bäst-före-datum om de förvaras i kylen, med den spetsiga delen nedåt i kartongen. Hårdkokta, hela ägg håller 5-7 dagar i kylskåpet. I frysen cirka 6 månader: Knäck äggen, häll i fryspåse eller iskuber. Eller separera äggvitor och gulor.
Släng: När ägget luktar illa och fränt. Så länge det luktar okej går det att äta. Är det ett gränsfall och du osäker, använd till bakning.

3. Mjölk (alla sorters, pastöriserade)

Land.se skriver om hållbarheten på mjölk.

En vecka efter bäst före datum om du förvarat den kallt hela tiden i kylskåpet, helst max 4 grader. I kylens dörrfack är det för varmt. Mjölk håller minst 3 månader i frysen. Tina i kylskåp.
Släng: När mjölken har en fadd eller sur lukt, konstig färg eller konsistens (tjock och klumpar). Är det ett gränsfall och du är osäker – använd i pannkaksmeten.

4. Morötter

Healthy Carrot Snack

3-4 veckor i kylen, om den förvaras i en plastpåse utan kondens. I frysen 12-18 månader. Frys genom att skala, skiva eller tärna morötterna. Koka upp dem snabbt, kyl av i isvatten, låt rinna av och frys in i tättslutande plastpåsar.
Släng: Om det är mögel på morötterna eller andra grönsaker. Är de bara lite skrumpna går de bra att äta, kanske steka eller ugnsbaka. Prova att ”pigga upp dem” genom att lägga dem i iskallt vatten.

5. Hårdost

Land.se skriver om hållbarheten på ost.

3-4 veckor efter bäst före datum minst i oöppnad förpackning, ofta längre. Öppnad kan hårdosten hålla nästan lika länge om den inte stått framme i rumstemperatur för mycket. Ju hårdare ost, typ parmesan, desto längre hållbarhet. Fukt kan få den att mögla, håll påsen torr och fräsch. I frysen håller den 6 månader – bäst funkar rundpipig, ”småhålig” ost som Herrgård att frysa.
Släng: Om osten är mycket möglig och luktar konstigt. Men är det bara ytligt mögel går det bra att skära bort, med någon centimeters marginal.

Källor: Livmedelsverket, Stilltasty.com

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen