Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 3 februari 2017

Älskade knöl! 7 skäl till varför potatisen är rena supermaten

Den är varken näringsfattig eller onyttig. Potatisen är bättre än sitt rykte, till och med utnämnd till supermat. Här får du veta varför.

1. Den ger C-vitamin

Ta 250 gram potatis, koka och ät. Då har du fått i dig en tredjedel av dagsbehovet.

2. Den mättar mest

I en studie vid universitetet i Sydney, Australien, testades hur mätta och nöjda testpersoner blev på olika typer av mat. I testet ingick 38 olika livsmedel, alla i portioner motsvarande 240 kcal. I testet ingick frukt, bageriprodukter, snacks, kolhydratrik mat, proteinrik mat och frukostflingor.

Först fick varje testperson äta en portion av testmaten, under de följande 120 minuterna intervjuades de en gång i kvarten om hur mätta de kände sig. Sedan fick de äta vad de ville och konsumtionen mättes. Det visade sig att känslan gick att mäta. De som inte kände sig nöjda åt mest.

Kokt potatis vann över alla, till och med över mat med hög fetthalt. Orsaken var potatisens höga halt vatten och fibrer.

3. Potatis är mineralrik

potatoes capsule

Den lilla knölen är rik på kalium, magnesium, fosfor, kalcium, zink och järn. Dessutom har den låg halt futinsyra som gör att mineralerna tas upp lätt av kroppen.

4. Den ger viktiga B-vitaminer

En portion kokt potatis (175 gram) innehåller 20 procent av B-vitaminerna niacin och vitamin B6. Halten B6 blir också högre när potatisen lagrats länge, på grund av groddningen.

5. Så nära fett-nollan det går

Vill du äta fettsnålt. Potatis innehåller 0,01 procent fett. Vänd på det och det blir 99.99 procent fettfritt.

6. Den har komplett protein

Healthy baked potatoes with cheese and herbs

Potatis innehåller 2,1 procent protein och det är komplett men med alla de essentiella aminosyrorna. Tre av dem finns bara i låga halter. En klick smör eller youghurt på potatisen löser det.

7. Potatis matar snälla bakterier

Love yourself enough to live a healthy lifestyle

Potatis innehåller resistent stärkelse, amylos, som slinker förbi matsmältningens enzymer ner i tarmen. Där blir stärkelsen mat åt goda bakterier. De hjälper i sin tur till att förbättra tarmhälsan.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen