Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 17 mars 2016

Älskade ogräs: 4 recept med maskros du inte får missa!

Äntligen kommer maskrosorna! Den sega plantan går att äta, ända från rotspetsen upp till de gula kronbladen. Här är fyra recept på maskrosmat du inte får missa.

1. Kaffe på maskrosrot

Dandelion root coffee

Maskrosens rot kan bli kaffesurrogat. Underkriget användes den när kaffe inte gick att få tag i och nu kommer den tillbaka som hälsosamt alternativ. Massor med bitterämnen men inget koffein.

Så här gör du:

Gräv upp maskrosens pålrot. Det går åt mycket så var idog. Tvätta av rötterna och skär dem i tunna skivor längs med roten.

Torka rotskivorna i grönsakstork en timme eller i ugnen på låg värme. Skär sedan upp rötterna i mindre bitar.

Lägg rotbitarna på en plåt och rosta dem bruna i ugnen en halvtimme i 200 grader. Rör om då och då. Rotbitarna ska vara helt torra och bruna runt om.

Låt bitarna kallna innan de mals i en kaffe/kryddkvarn. Rosta till sist fem minuter i ugnen på 180 grader.

Förvara ”kaffet” i lufttät burk. Koka kaffet så här. Koka upp en halv liter vatten, tillsät 6 matskedar kaffepulver och låt dra i 30 minuter. Sil av, värm och drick.

2. Sallad med späda maskrosblad

Dandelion and diced bacon salad with a soft-boiled egg

Maskrosens första blad blir goda att blanda i salladen. Tycker du att de är för beska? Hitta en planta som är på väg upp, vält en kruka över så att solen inte kommer åt och plocka de blekta bladen efter ett tag.

3. Kapris på knoppar

Dandelion.. Image shot 2011. Exact date unknown.

Plocka små knoppar som inte slagit ut än. Varva knopparna med salt och låt stå i 2 dygn.

Sila bort saltet, skölj knopparna och lägg dem i en liten glasburk.

Häll en deciliter vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger och lika mycket vatten i en kastrull. Tillsätt en tesked salt. Nu kan du också lägga i en klyfta vitlök och lagerblad om du vill.

Koka upp och häll den heta lagen över knopparna. Koka mer lag om knopparna inte täcks.

Skruva på locket och låt stå svalt en vecka innan du smakar.

4. Blommor i maten

medicinal tea made of Taraxacum officinale Medicinal plant common Dandelion Tea Pianta medicinale Soffione Dente de leone te

De gula blommorna kan läggas direkt i salladen eller kokas till ett nyttigt te. Tricket är att få bort alla små kryp som gillar att gömma sig bland bladen. Lägg blommorna på ett lakan i skuggan en timme. Skalbaggarna kryper iväg och du får ha blommorna för dig själv.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen