Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 27 januari 2016

Årets Matbluff 2015: Valios laktosfusk tog priset

Finska Valios sålde laktosfri kefir dyrt till laktosintoleranta. Samtidigt sålde de kefir med exakt samma innehåll i det vanliga sortimentet – fem kronor billigare. Detta tog priset när konsumenterna röstade fram Årets matbluff.

Finska mejeriföretaget Valio som har nischat sig inom laktosfritt, försöker slå sig in även på de ordinarie mejerihyllorna.

Som ett led i detta lanserade de i februari förra året en vanlig Kefir, som ett komplement till den laktosfria. Det var bara det att de två  produkternas innehåll var identiskt, vilket inte framgick på förpackningarnas innehållsförteckningar. Det enda som skiljde de två Kefir-produkterna åt var priset. Den som angavs vara laktosfri kostade fem kronor mer.

– Vi tycker att det är viktigt att lyfta fram och sätta press på företag som lurar konsumenterna, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och tf ordförande för konsumentföreningen Äkta vara.

Det är Äkta vara som arrangerar omröstningen och nu delar ut ”utmärkelsen” för första gången.

Detta är Årets matbluff

• Årets matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara.

• Vem som helst har kunnat nominera produkter till ”priset”.

• Bland de cirka 50 nominerade produkterna valde Äkta varas jury ut fem finalister.

• Vinnaren bland dessa utsågs genom en omröstning på Äkta varas hemsida.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen