Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 5 maj 2017

Bli klimatian med 5 tips – lägg klimatsmart mat på tallriken

Trenden att tänka klimat i samband med mat växer. Men hur kommer man igång att göra miljövänligare val i köket? Maja Söderberg, kokboksförfattare med hållbara matvanor, hjälper dig att ta steget att bli klimatian.

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

5 klimatsmarta nybörjartips

1. Ät mer baljväxter

Det handlar om att ändra tankemönstren och utgå från säsong och titta på råvarorna på ett annat sätt. Låt de vita bönorna ta huvudrollen i maträtten, låt linserna vara i fokus till både färg och konsistens. Är det tid för rödbetor kan du fundera på vad som går att göra av dem, är det morötter så kan de ätas i många former. Gör du en köttfärssås, ta mindre andel kött i såsen och mer rivna morötter.

2. Handla utan bil

Ställ dig frågan, om det ens är möjligt: hur kan just jag handla för att köra så lite bil som möjligt? Hälften av en matvaras transportutsläpp kommer från konsumentens bilresa till och från butik. För vissa av oss innebär det att vi måste handla ofta om vi måste göra det till fots, buss eller cykel. Vi som har långt till affären och tvingas ta bilen måste planera inköpen bättre så vi kör färre turer. Bättre planering leder till att vi slänger mindre och det blir lättare att verkligen äta upp all den mat du köper hem. Är man spontan så kan en veckohandling leda till mycket svinn.

3. Få koll på matsvinnet

Väg maten som åker i soporna och bli medveten om hur mycket tallriksskrap som slängs. Det motiverar ofta hela familjen att tänka till innan de lämnar rester på tallriken. Duka fram mindre glas och tallrikar så barnen klarar att äta och dricka upp sin portion.

Maja Söderberg är författare och föreläsare. Fotomontage: Privat, Mostphotos
Maja Söderberg är författare och föreläsare. Fotomontage: Privat, Mostphotos

4. Använd det du har hemma

Att laga mat med principen ”man-tager-vad man-haver” blir ofta en oväntad höjdare. Passa på att rensa kyl och frys och laga en läcker pytt i panna. Det är bara att utgå från det som finns och vad som behöver användas innan det blir dåligt. Skär i bitar, stek och krydda. Fungerar både som vegetarisk rätt och med kött som smaksättning.

5. Gör klimatsmarta val redan i butik

Undvik sådant som blivit flygfraktat och odlats i uppvärmda växthus. Tänk säsong. Så här års finns det gott om rotsaker, kål och till och med svenska äpplen. Under sommarhalvåret – skippa växthusodlade produkter helt då är det är helt onödigt att basera sin sallad på till exempel tomater som drivits upp inomhus. Om du väljer mellan potatis och ris så vinner potatisen stort. I grunden är närodlat bättre men titta på helhetsbilden och fundera på hur transporterna från odlaren har sett ut.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen