Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 22 april 2016

Bloggaren Katarina Ekeström: "Mat ska smaka bra, se bra ut och ha en schyst bakgrund"

Bloggaren Katarina Ekeström vill lyfta fram att allt går att grilla och att den viktigaste ingrediensen, förutom råvaran, är rätt temperatur.

FOTO: Peter Ekeström

När journalisten Katarina Ekeström inte bloggar om mat på land.se så befinner hon sig helst i skogen eller i odlingslandet. Hon har en stor passion för mat och vill lyfta fram hela kedjan från jord till bord eller från ”skog till bord” som också är namnet på hennes omtyckta blogg.

– Mat ska smaka bra, se bra ut och ha en schyst bakgrund, förklarar hon. Och den ska gärna ha en historia. En som man känner till för att man var där.
Hon berättar om hur hon kan minnas förra sommarens myggbett och blåbärsfläckiga knän när hon lägger de sista bären på en paj. Och svampen som för tankarna till den där regniga men varma septemberdagen och älgsteken som minner om tidiga morgnar i oktober. Kampen med gäddan. Den som blev finaste färsen.

Dags för uteliv och njuta av nygrillat.
Dags för uteliv och njuta av nygrillat. Här får du recepten!

– Så långt det går vill jag ge mig ut i naturen för att hämta maten själv. Det funkar inte alltid men rätt ofta. Jag vill ha maten som en del av livet, inte i utkanten. Och trots att min vardag är fylld av ungar och arbete så vill jag inte se på maten som ett nödvändigt ont. Den ska stå för något av livets bästa.
Katarina är storstadsbon som blev lantis som vuxen.

– Närmaste kopplingen jag hade till vilt under den första halvan av mitt liv var det mörka köttet som låg upp­radat i saluhallarnas specialdiskar.  Svamp och bär var torgmat och jag trampade kullersten. Mossan var avlägsen.
Men matintresset fanns där hela tiden men hur maten hamnat på tallriken funderade hon inte på.

– Vägen från skogen eller jorden var inget jag brydde mig om. Inte då. Nu vill jag vara med. Och jag är inte ensam.
Katarina refererar till den stora mattrend som gör att allt fler upptäcker skogens och naturens skafferi. Nu står råvaror och närproducerat i centrum.

– Naturskördat kan verkligen bli en del av maten vi äter och resultatet på tallriken kan bli alldeles fantastiskt.
I spåren av den här naturvurmen finns också det grillade. Mat över öppen eld. Eld och glöd är en riktigt bra väg till den goda maten. En metod med fler möjligheter än många använder eller kanske ens känner till.

– Glöd är en värmekälla som ger struktur och sätter smak, men som också kräver lite av sin matlagare, säger Katarina. Mitt tips är att ta en tur i skogen för att sedan tända på grillen. Det är mindfulness på riktigt.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen