Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 8 maj 2017

Blomstrande mathantverk: De lever på 1 000 fläderbuskar

Är det möjligt att leva på fläderbuskar? Ja, svarar Anna-Maria Eriksdotter och Per Månsson i Vinslöv. Här avslöjar de sin blomstrande affärsidé.

Vi åker mot Flädergården genom ett ganska kargt nordskånskt landskap och kommer in på en gårdsplan med några nybyggda hus och en kaffestuga vid en liten damm.

Pelargoner i alla färger väller ut ur blomlådor överallt. Men fläder? Jo, långt borta, där ser vi några små buskar på rad.

Soligt skördeväder

Här lär finnas 1 000 fläderbuskar. Anna-Maria, som i dag driver Flädergården tillsammans med sin bror Per, kommer emot mig.

– Det är viktigt att blommorna är precis rätt utslagna när vi skördar berättar Anna-Maria. De får varken vara i knopp eller överblommade. Och så ska det vara soligt skördeväder. Plockar vi i fuktigt väder ökar risken för mögel när man gör saft på blommorna.

300 kilo blommor

Skörden av blommor brukar börja runt den 15 juni och pågå i två veckor. Det kan bli cirka 300 kilo av dessa fjäderlätta blommor under en säsong. Blommorna fryses in i en bamsefrys som rymmer 60 kubikmeter.

Torkas i solen

En hel del blommor torkas också. De läggs ut på nät i solen. När de är torra förvaras de i täta burkar. Torkade blommar används till te och så förstås till de i kaffestugan så populära fläderblomsvåfflorna.

Klasar av svarta bär

Ofta hinner Anna-Marie och Per inte med att plocka alla blommor innan de är överblommade. Men det gör inte så mycket. Det är bara att vänta till slutet av september. Då hänger stora klasar av blåsvarta bär på blommornas ställe. Både blommor och bär används sedan i tillverkningen av alla fläderprodukter som de själva har provat fram recept på.

15 olika fläderprodukter

På gården har de ett modernt produktionskök och kan koka bort emot 500 liter saft per gång. Här gör de också fin sylt av bären, som på skånska brukar kallas hyllebär snarare än fläderbär. En populär produkt som vunnit många priser är flädersenapen. Sammanlagt tillverkar de 15 produkter på flädertemat. När något tar slut på hyllan i gårdsbutiken är det dags att koka mer.

Kvinnlig företagare på landet

– När våra föräldrar, Ingrid och Per-Erik skulle pensionera sig, lämnade de en stor gård på Ystadslätten för att slå sig ner här i skogen och ta det lugnt. Ta det lugnt! Vi fnissade lite i smyg, säger Anna-Maria. Mamma har alltid varit full av idéer och hållit kurser för kvinnliga företagare på landet.

Kokade allt hemma i köket

Och det stod inte länge på innan det planterats 8000 fläderbuskar på gården.

– De hade fått kontakt med en saftfabrik som skulle köpa upp hela skörden när buskarna började bära sin blom. Men saftfabriken backade ur. Det vara bara för mamma att koka saft och sylt så mycket hon bara hann i köket därhemma.

10 000 besökare om året

Ryktet om Flädergården spred sig. Och snart kom det busslaster med besökare som ville köpa deras produkter. I dag har Flädergården 10 000 besökare om året.

– Folk tyckte, att nu när vi åkt så långt får vi åtminstone ha en kopp kaffe. Klart vi skulle ha en kaffestuga. Den fick snart kompletteras med ett tält och det var ju roligt ända tills tältet började läcka. Vi hade ett alldeles nybyggt stall på gården. Det hade blivit dags att tänka om, in med kaffestuga och gårdsbutik i stallet i stället för minigris och andra smådjur.

Succé för fläderblomsvåfflor

Allt sedan starten är det fläderblomsvåfflorna som är mest efterfrågade i kaffestugan. Våffelsmeten blandas med torkade fläderblommor som ger både smak och frasighet. Våfflorna serveras med hyllebärssylt och vispgrädde. Det blir alltså fläder på två vis i dessa helt underbara våfflor.

Sa upp sig som datatekniker

Per Månsson sade upp sig som datatekniker och fick i stället den fina titeln ”alltmöjligman” hemma på Flädergården. Foto: Eva Finder
Av de torkade blommorna kan man göra te, säger Per Månsson. Foto: Eva Finder

Per har varit med nästan sedan starten av Flädergården. Han sade upp sig som datatekniker och fick i stället den fina titeln ”alltmöjligman” hemma på Flädergården.

Passionerad pelargonvän

Föroton fläder finns 800 pelargonsorter på Flädergården. Foto: Eva Finder
Förutom fläder finns 800 pelargonsorter på Flädergården. Foto: Eva Finder

Anna-Maria, som är sjukgymnast och har jobbat i Oslo, kom med i verksamheten för några år sedan. Hon har alltid varit en passionerad pelargonvän och när hon flyttade hem hade hon med sig hela samlingen med 800 pelargonsorter.

Så bra tänkte Anna-Maria, det kan ju vara roligt för våra gäster att titta på pelargoner. Ett mervärde när de ändå är här. Men pelargonerna växte och växte. Och gästerna ville inte bara titta. De ville köpa pelargoner med sig hem så i dag finns ett stort växthus där Anna-Maria driver upp sina sticklingar som numera är till salu.

Pelargoner är ett bra komplement till flädern. En väldig färgprakt möter i dörren till växthuset.  Och Anna-Maria har kunnat skapa ett yrke av sin hobby.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen