Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 30 november 2016

Därför blir du friskare av besk mat!

Lär dig gilla beska smaker, grönsaker och örter med bitter smak är mums för hälsan. Här 4 skäl att äta mer beskt - och tips på 5 grönsaker med rätta beskan!

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Det ska bita till lite i smaklökarna när du äter något beskt! Då sätter flera hälsobringande processer i gång i kroppen. Dessutom finns det nyttigaste i grönsaker och örter i det beska, som fenoler och andra viktiga antioxidanter.

4 skäl till att äta mer besk mat!

1. Stimulerar matsmältningen

När vi äter mat med besk smak stimuleras produktionen av saliv och magsaft, vilket underlättar matsmältningen ända ned i tarmarna. Hela systemet blir förberett och bättre rustat att smälta maten. Får man lätt en uppkörd mage kan det vara bra att äta en sallad med beska blad före middagen.

2. Renar och avgiftar kroppen

Den beska smaken gör att produktionen av vissa enzymer stimuleras, som hjälper kroppens eget reningssystem. Särskilt levern, som renar blodet på kemikalier och medicinrester och ibland blir överbelastad.

3. Minskar sötsuget

Genom att äta mer beska grönsaker kan man vänja sina smaklökar vid det beska och balansera suget efter söta smaker.

4. Rika på supernyttiga ämnen

Många av de mest näringsrika och nyttiga grönsakerna och örterna smakar beskt. Forskning visar att det mest kraftfulla ämnena i grönsaker som polyfenoler och andra antioxidanter smakar beskt.

5 beska grönsaker och örter!

1. Endivesallad

Chicory on white background - close up

2. Rucola

iStock_000019231987_Large

3. Maskrosblad

Dandelion greens

4. Grönkål

Curly-leaf kale

5. Brysselkål

brysselkal

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen