Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 1 juni 2017

De ser till att barnen äter bättre - nu får de pris

Hur får man barn att äta bra mat? Det är en fråga som förmodligen alla föräldrar har ställt dig. Nu prisas två initiativ som verkligen ser till att barnens mat blir bättre.

FOTO: Agneta Bergström

Det är organisationen Hjärta mjölk som för första gången delar ut stipendium för att uppmärksamma olika projekt som försöker få barn att äta bättre. De två projekten som genomförts i Marks och Borås kommuner har på olika sätt hittat möjligheter att ge barn bättre möjligheter att äta bra mat.

Den första pristagaren, Familjecentralens matkasse i Borås, har jobbat med att få familjer att köpa bättre råvaror och laga bättre mat. Projektet har nått stora framgångar och nu försöker man sprida det till fler platser över hela landet.

– Det känns jätteroligt att vårt arbete med att främja barns- och familjers matvanor uppmärksammas, säger Julia Backlund och Tina Dahlberg. Det här stipendiet ger oss möjligheten att fortsätta utveckla konceptet och sprida vår matkasse med hälsosamma recept till fler familjer!

Det andra projektet som fått pris är en flervalsmodell för skolmaten i skolorna i Marks kommun. Projektet har gjort att skoleleverna har fått större valfrihet, att elever som äter specialkost har minskat och att svinnet i produktionen har minskat rejält. Kockarna i skolorna har dessutom fått möjlighet att vara mer kreativa och efter att ha startat i 2 skolor så är det nu fler skolor i kommunen som kommer följa efter.

– Vi är uppfyllda av stolthet och känner oss hedrade av all uppmärksamhet som vår flervalsmodell inom skolmåltider har fått, säger Katarina Petersson som är kostchef i Marks kommun.

Flervalsmodellen innebär att det alltid serveras tre olika rätter och ett salladsbord som tillgodoser i stort sett alla specialkoster. Före projektet var det 18 % av eleverna som hade specialkost av olika slag, numera är det 1 % i de skolor där projektet har genomförts.

Priserna, på 30 000 respektive 10 ooo kronor, delas för första gången ut av Hjärta mjölk – en organisation som jobbar med att informera om mjölk.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen