Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
dryck 5 januari 2017

Full fart i öl-Sverige - många bryggerier bygger ut

De öldrickare som väljer lokal öl när de köper öl blir fler och fler. Det märks inte minst hos bryggerierna själva som i takt med att försäljningen ökar vågar satsa mer på sin öl. Många svenska lokala bryggerier kommer att öka produktionen rejält under 2017.

Att det går bra för den svenska öl-näringen är ingen hemlighet. Många bryggerier ökar sin produktion vecka för vecka, många bryggerier hittar större marknader, både i och utanför Sverige och det lanseras dessutom nya bryggerier över hela Sverige som vill ta en bit av den svenska ölkakan. Det är bara att konstatera, den svenska ölnäringen är het – inte bara i Sverige.

Och det ökade intresset för den svenska ölen gör att många bryggerier vågar satsa hårdare, många är det som siktar på att öka antalet bryggda liter under 2017.

Här är några av bryggerierna i Sverige som siktar på att öka verksamheten under 2017.

Ängöl, Kalmar
Förra året flyttade bryggeriet till större lokaler och skaffade sig bryggpub för att komma närmare öldrickarna. Nu siktar man på att öka produktion från 120 000 liter till 150 000 liter. ”Vi ska dessutom ha fler ölprovningar på bryggeriet under året”, säger bryggaren och grundaren Johan Håkansson.

Brygghuset Finn, Landskrona
Det skånska bryggeriet Finn har precis kört igång bryggning på ett betydligt större bryggverk och kan därmed öka produktionen. Under 2017 räknar man med att brygga omkring 200 000 liter, en ökning med nästan det dubbla jämfört med 2016.

Pax brygghus, Flyinge
Pax brygghus ligger också i Skåne och även om deras expansion är av det blygsammare slaget så är den likväl viktig för orten, bryggeriet har just satts igång, första ölen på Systembolaget kom i januari och under året räknar man även med att kunna starta en bryggpub.

Bröderna Bommen bryggeri, Njurunda
De flesta av de nya bryggerierna i Sverige är små och Bröderna Bommen bryggeri tillhör dessa. Ambitionen är att brygga omkring 25 000 liter under 2017, 15 000 av dem kommer att säljas på Systembolaget där de ganska nyligen debuterade. Bryggeriet ligger i Njurunda.

Oppigårds bryggeri, Ingvallsbenning
Dalabryggeriet Oppigårds är ett av mest kvalitativa bryggerierna i Sverige och i februari 2017 räknar de med att köra igång produktionen i sitt nya, utbyggda bryggeri. Nya ölvarianter ligger på vänt att lanseras och förhoppningsvis även en del export men hur många miljoner liter man kommer brygga under 2017 vågar grundaren Björn Falkeström inte sia om. Ännu… Men att det fler liter än i år är säkert.

Pine Ridge brewery, Falkenberg
Det lilla bryggeriet Pine Ridge brewery kommer att bli betydligt större under 2017. Ny lokal är införskaffad och bryggeriet kommer att flyttas och man hoppas på att nå upp mot 30 000 liter under 2017. Det skulle innebära en fördubbling jämfört med i år.

All in brewing, Göteborg
All in brewing är mångsysslare inom öl-branschen och har inte bara ölproduktion utan även distribution och festival – inte illa. Under 2016 producerade man 50 000 liter, 2017 ska det bli det dubbla.

Modernist brewery, Stockholm
08-bryggeriet Modernist har nyligen flyttat in i nya lokaler som inom kort även kommer husera en bryggpub. 20 000 liter räknar med att bli 30 000 liter under 2017.

Källor: Respektive bryggeri och Beernews

Hur ser det ut för ditt lokala bryggeri – satsning på gång? Kommentera gärna!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen