Efter köttlarmet: Nyttiga snabbmaten som barnen gillar
Efter senaste köttlarmet blir helvetestimmen mellan hämtning och middag ännu klurigare. Men låt Land.se hjälpa till. Här är sju enkla recept som barnen garanterat gillar. Utan processat kött.
Du vet den där stressiga timmen mellan barnhämtning och middagsdags, då när barnen i bästa fall kollar på barnprogram och du febrilt försöker hitta på något snabblagat till middag? Den blir inte enklare efter senaste köttlarmet.
Du vet när du försöker tänka ut något som ska vara nyttigt – och framför allt inte cancerframkallande. Inte korv. Gärna mest vegetariskt, men kanske ändå kött någon dag i veckan …? Sluta noja. Land.se har 7 fina middagsförslag.
1. Enkel citronpepparpasta
Bästa snabbmaten, enligt Leila. Blir 4 portioner, har 4 ingredienser och 20 minuters tillagningstid! Och – inget processat kött. >>Här hittar du receptet
2. Broccolibiffar
4 personer – goda vegobiffar med tillagningstid 30 minuter. >>Här hittar du receptet
3. Godaste och enklaste rotsaksgrytan
Förslagsvis på morot, rödbetor och potatis – lätt gjort och supergott av Sara Bäckmo. >>Här hittar du receptet
4. Fina frikadeller
– kokta köttbullar i stället för stekta, mums!
Du behöver:
500 gram köttfärs
1 ägg
En halv riven gul lök
1 tesked paprikapulver
Salt och peppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna till en smet. Tillsätt gärna en näve hackade, färska örter, som timjan eller basilika. Rulla små bollar och låt dem koka i en god tomatsås, fem minuter på varje sida.
Servera med pasta eller blomkålsris, se nedan!
Läs också: 6 bra skäl att äta avokado varje dag
5. Ugnsbakad lax & blomkålsris
OBS: det finns färdigrivet blomkålsris att köpa, men annars: hacka blomkålshuvudet lite grovt och kör allt i en matberedare.
I stekpanna:
Fräs lite hackad vitlök i olivolja i en stekpanna. Häll i blomkålen, sänk temperaturen och stek tills den blivit gyllenbrun.
I kastrull:
Häll ner riset i kokande vatten och låt koka 1–2 minuter – smaka av så att det håller sig lite al dente.
Superenkel lax i ugn
Ta fram ett 4-pack laxfiléer ur frysen på morgonen och tina i kylen över dagen. Lägg laxfiléerna i en ugnsform med lite olivolja och citronsaft i botten. Salta och peppra och baka i ugnen i ca 15–20 minuter på 175 grader.
Servera med crème fraiche smaksatt med tomat och saffran!
6. Makaroniplättar
– perfekt snabbmat med makaronresterna från i går! Blir lagom till tre hungriga barn 3-6 år. >>Här hittar du receptet
7. Hemlagade fiskbullar
Supergoda fiskbullar som faktiskt är mer snabblagade än köttbullar! >>Här hittar du receptet
—–