Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 11 april 2017

Eko, reko, svenskt: 10 matmärkningar du bör ha koll på

Märkning av livsmedel är ett virrvarr av symboler. Vilka är viktigast – och vad betyder de? Här får du hjälp att orientera dig i märkesdjungeln och tips på vilka 10 matmärkningar du bör ha koll.

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Ett besök i mataffären handlar inte enbart om att komma ihåg allt på inköpslistan. För den som vill äta och handla hållbart och nyttigt gäller det också att hålla reda på och kunna skilja på de olika märkningarna. En djungel kan det tyckas.

Välja svenskt viktigast

– Alla matmärken är betydelsefulla på sitt sätt. Men extra viktigt för mig är att köpa svenskt. Inte bara för att djuren har det bättre än i många andra länder, utan också för att behålla och utveckla ett varierat odlingslandskap med viktiga växter och insekter. Och även arbetstillfällen på landsbygden, säger Louise Ungerth, chef för konsument- och miljöfrågor på Konsumentföreningen Stockholm.

Hållbart och rättvist

Louise Ungerth vurmar även för ekologiska matmärken. De innebär mer hållbara odlingsmetoder – både här i Sverige och i andra länder.

Finns det dessutom ett Fairtrade-märke på produkten är det bingo. Och om inte ekologiskt finns är Svenskt Sigill ett bra alternativ, tycker Louise Ungerth.

Bra mat för kropp och knopp

– Det är också självklart för mig med MSC-märkt när det gäller fisk. Där har handeln satsat ordentligt så det är inte svårt att hitta märket på fryst fisk. Färsk kan vara knepigare. Jag tycker också att Nyckelhålet är en extra bra märkning för den som inte orkar läsa finstilta näringsdeklarationer. Bra mat för kroppen och knoppen helt enkelt, säger Louise Ungerth.

Här är matmärkningar som enligt Louise Ungerth är särskilt väsentliga och bra för dig att känna till.

10 matmärkningar du bör känna till

1. KRAV

kravmarke

KRAV står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. KRAV innebär ekologisk djurhållning, odling, förädling och hållbart fiske. En KRAV-märkt produkt är garanterat fri från kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifiering. Numera ska KRAV-märket kompletteras med det så kallade EU-lövet (se nästa punkt).

2. EU-lövet

eu-lovet

EU:s ekologiska symbol som sedan 2010 är obligatorisk på alla ekologiska produkter som produceras inom EU. Märkningen kan även frivilligt användas på varor som importeras till EU. EU-lövet säkerställer att alla steg i produktionen kontrollerats och att livsmedlets innehåll till minst 95 procent kommer från certifierat ekologiskt jordbruk.

3. Svensk Sigill

SvensktSigill

En certifiering som LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) står bakom. Märkningen garanterar att råvarorna har producerats på kontrollerade svenska gårdar. Livsmedlen behöver inte vara ekologiskt framtagna, men GMO tillåts inte. Kraven omfattar bland annat även livsmedelssäkerhet, djuromsorg och minskad användning av kemiska bekämpningsmedel.

4. Från Sverige

fransverige

 

Det senaste matmärket som visa att varan är svenskproducerad. Från Sverige-märkningen kan användas på alla typer av råvaror och livsmedel, men kött och charkuterier märks med Kött från Sverige-märke. Kött från Sverige ersätter märket Svenskt kött som fasas ut vid kommande årsskifte.

5. Svanen

svanenwebb

 

En märkning som kom 1989 och är Nordens officiella miljömärkning. Varor och tjänster med Svanen-märkning har klarat särskilda kvalitetskrav från råvara till avfall. Krav ställs bland annat på energiåtgång vid produktion, kemikalieanvändning, utsläpp och avfallshantering. Vart fjärde år omprövas produkterna för att få behålla märkningen.

6. Bra miljöval

Miljoskyddsforeningen

 

Naturskyddsföreningens miljömärkning. Märkningen är tänkt att visa vilka produkter som är minst skadliga för miljön. Förutom för livsmedelsbutiker gäller märkningen även för exempelvis textil, energi och transporter.

7. Nyckelhålet

nyckel

En märkning från Livsmedelsverket för hälsosammare alternativ jämfört med andra varianter av samma livsmedel. Symbolen innebär att produkten har mindre och nyttigare fett, mindre socker, mindre salt och mer kostfiber och fullkorn.

8. Överkorsade axet

ax

Visar att livsmedlet inte innehåller gluten. Symbolen försäkrar att produkten är glutenfri eller i annat fall har ”mycket låg glutenhalt.” Märkningen sker efter internationella regler.

9. Fairtrade

fairtrade

Fairtrade (tidigare rättvisemärkt) är en märkning med fokus på mänskliga rättigheter. För att få använda den internationella märkningen ställs etiska och sociala krav vad gäller arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer, löner, barnarbete, diskriminering, miljöhänsyn och ekologisk produktion.

10. MSC

msc (1)

Ett miljömärke för fisk från världshaven för att undvika överfiskning. Märkningen innebär att fisket har skett enligt reglementet och i fisk- och skaldjursbestånd som tål fiske. Målet för MSC (Marine Stewardship Council) är att främja hållbara fiskemetoder och bidra med levande hav.

Källor: Krav.se, konsumenforeningenstockholm.se, miljomarkningar.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen