Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 28 februari 2017

Få ut mer mat ur varje grönsak – 8 sorters blast du bör äta!

Hur stor del av varje grönsak kastar du egentligen bort? Du kommer att bli överraskad av hur mycket som faktiskt går att använda.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Syna bladen och blasten på det du brukar skära bort från dina grönsaker. Det som normalt inte hamnar i grytan är en riktig skatt till nya smakupplevelser! Dessutom innehåller blast och blad ofta väldigt mycket vitaminer som är riktigt synd att kasta bort. Vi bjuder på några gastronomiska idéer!

Och har du annat grönsaksavfall som du inte vad du ska använda det till? Tänk på att du alltid kan koka en buljong – på till exempel ändbitar av blomkål, fänkål eller sparris.

morotter

1. Morotsblast

Morotsblast går fint att äta – och går att använda ungefär som persilja. Men använder du för mycket kan smaken upplevas något besk. Testa att mixa ihop morotsblast, vitlök, olja och citron till en gremolata eller puré – smakar utmärkt till exempelvis kyckling.

rodbetor

2. Rödbetsblast

Färska små blad från rödbeta är smakrika och delikata att ha i en sallad. Eller fräs dem i olja och vitlök som ett läckert och enkelt tillbehör till vilken rätt som helst. Även stjälkarna smakar gott om du kokar dem lätt. Tänk dock på att barn under ett år ska inte äta rödbetsblast, eftersom det innehåller nitrat vilket små barn är känsliga för.

blomkal

3. Blomkålsblast

Blomkålens välsmakande gröna blad går utmärkt att äta! Koka dem lätt eller använd i en soppa eller en gratäng.

Dwarf leeks isolated on a white studio background.

4. Purjolöksblast

Använder du bara den ljusa änden av purjon? Synd – för den mörkgröna delen är ofta mer smak- och vitaminrik och en perfekt ingrediens i soppor – eller gratinerad i ugn!

 Fresh red radish

5. Rädisblad

Bladen från rädisa är en riktig delikatess! Med sin ganska peppriga smak kan den bjuda på en överraskande gastronomisk upplevelse – exempelvis på smörrebröd eller i en sallad.

broccoli

6. Broccoliblad

Bladen som sitter på broccolistjälken är fina att ha i matlagningen. Naturligtvis ska du använda även själva rotstocken.

7. Stjälkselleriblad

De ljusgröna bladen på selleri är en riktigt fin krydda till salladen! Eller som krydda i en frisk grönsaksdipp!

garlic keeper and green sprouts

8. Vitlöksblast

Sätt några vitlöksklyftor i jorden inomhus i kruka. Placera krukan ljust, varmt och vattna. Inom kort kan du skörda fantastisk blast med mild vitlöksblast – delikat att klippa smått över maten!

 

aterodla_selleri

Tips! Vissa grönsaker går att odla på nytt – från de rester som blir kvar när du skurit av det som behövs till maten. Salladslök kan få ny blast om du sätter de korta resterna i lite vatten, liksom stumpen av romansallat och selleri som kan få nya blad.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen