Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 maj 2017

Fermenterad läsk: Hon har nyttiga bakterier som affärsidé

Ett hälsoproblem och en samling nyttiga bakterier. Det blev startskottet till Camilla Karlssons nya liv. Nu driver hon bryggeri med fermenterade drycker i farfars garage.

Bild 1/2
Bild 2/2

Vi missar infarten och åker förbi ett par gånger. Så ser vi hur det viftar i dörren till det pyttelilla stenhuset. Vi svänger in och Kamilla Karlsson hälsar välkommen till sitt mikrobryggeri, Kvillinge ekologiska. …
– Nästa alla missar första gången de är här, skattar hon.

På utsidan är bryggeriet fortfarande ett gammalt garage, men innanför dörren väntar en hel värld av bakterier och jästsvampar.

Kolonier av mikroorganismer

Bryggeriet ligger i Camillas farfars gamla garage. Där innanför bubblar det och pyser av fermenteringsprocessen. Foto: Peter Ekeström
Bryggeriet ligger i Camillas farfars gamla garage. Där innanför bubblar det och pyser av fermenteringsprocessen. Foto: Peter Ekeström

Det är tropiskt varmt och doften är frisk, fruktig och syrlig. På hyllor runt om trängs burkar med kolonier av mikroorganismer. Det är på ett sätt avskalat kliniskt men ändå mycket personligt. Färgglada dukar täcker alla burkarna och det känns i luften att de här bakterierna är älskade.

– Ja, de betyder så mycket för mig. Det här har ändrat hela mitt liv. Jag är frisk och bakterierna har givit mig en försörjning. Jag kan leva på det jag brinner för. Det känns fantastiskt!

Svåra magproblem

Det strålar hälsa om Camilla, men så har det inte alltid varit.  För bara några år sedan präglades hennes vardag av svåra magproblem. Det var allvarligt, men sjukdomen blev till slut en vana. Det var bara så det var, berättar Camilla som i dag är 38 år.
– Så reste jag på semester till USA för att hälsa på en kusin. Där hade trenden med fermenterat och nyttiga bakterier slagit till och hon bjöd på hälsodrycken kombucha. Och visst var det gott, men jag var skeptisk.  Jag hade testat så mycket och ingenting hade hjälpt.

Ett glas om dagen

Camilla bestämde sig för att ge det en chans och efter att ha druckit ett glas om dagen i ett par veckor märkte hon skillnad och blev till slut helt symptomfri. Med sig hem fick hon en så kallad scoby, en samling av de specifika mikroorganiser som behövs för att göra kombucha och så började produktionen.

– Jag bryggde små kvantiteter hemma och försedde familjen som också kände av de positiva hälsoeffekterna. Mediciner kunde skrotas och alla mådde bättre. I det läget blev det så tydligt att det här var något att utveckla.

Nyttig bonus

Då arbetade Camilla som försäljare hos en livsmedelsgrossist. Hon såg rent professionellt potentialen i en smaklig dryck med funktion för hälsan. Dessutom såg hon möjligheter att utveckla det egna intresset för ekologiskt och närproducerat. Allt föll på plats.
– Och det jag såg i min vision var inte främst en hälsodryck. Jag var ute efter ett alternativ till öl, läsk och vin. Någonting riktigt gott hel enkelt. Det nyttiga ska finnas där som en bonus.

Bryggeri på familjegården

Camilla letade likasinnade för att få kunskap och inspiration. Det blev utflykter världen runt, här hemma fanns ännu inte många som kände till drycken kombucha. Hon reste och rekade. Den diffusa visionen klarnade och så fattades beslutet om att starta ett bryggeri. Och den naturliga platsen var familjegården i östgötska Kvillinge.

– Jag var en borymmare och hade rätt bråttom att som tonåring lämna livet på landet för Norrköping. I dag skulle jag gärna ta min sambo och flytta tillbaka, men husen är fyllda av syskon och föräldrar.

Bara att hugga i

Kvar stod farfars garage. Från golv till tak fyllt av gammal bråte. Långt ifrån den optimala lokalen för tillverkning av livsmedel. Men det var bara att hugga i, skrattar Camilla.

– Det känns så rätt att vara just här. Den här gården har försörjt familjen i generationer. Farfar kom hit redan på 1940-talet för att bruka gården som är en del av prästgården. Sedan tog pappa över och nu min bror. Dessutom trivs vi ihop och allihop delar intresset för både mat och företagande.

Liten skala

För Camilla är bryggeriet en del av gårdens verksamhet och ett bidrag till utveckling. Här odlas potatis och grönsaker. Det finns en gårdsbutik och Camilla kan se hur de olika delarna arbetar för varandra. Hennes produkter tillverkade av gårdens grödor står på hyllorna i butiken.

– Det är viktigt för mig att behålla hantverket i liten skala. Men mikroorganismernas tid är nu och det finns fler produkter än fermenterad tedryck i mina framtidsplaner. Andra drycker, men också annat baserat på gårdens ekologiska grönsaker.

Nytt och inne

Fermenterat, jäst eller mjölksyrat känns nytt och inne, men det bygger på kunskap som finns jorden runt och i en mängd olika produkter. I södra Europa hittar vi oliver, vin och salami. Härhemma finns surströmming och Isterband. I Asien bland annat tedrycken kombucha.

– Det handlar om att använda jästsvampar och bakterier med goda egenskaper. Konserverande, men också i många fall hälsobefrämjande.

Camilla vårdar sina bakterier ömt och förädlar dem till nyttiga läskdrycker. Foto: Peter Ekeström
Camilla vårdar sina bakterier ömt och förädlar dem till nyttiga läskdrycker. Foto: Peter Ekeström

Just nu är det en enorm hausse för det nyttiga mikrolivet, men jag tror inte att det är en övergående trend, säger Camilla.

– Nu när vi har återupptäckt dem är jag säker på att det håller i. Hälsa är en del i framgångskonceptet, men minst lika stor del har smaken. Och det märks på efterfrågan. Intresset är så stort att jag inte hinner med och det är mest restauranger och caféer som köper mina produkter. De vill ha en god dryck, inte i första hand medicin.

Testar vattenkefir

Med en växande efterfrågan kommer tanken på större produktion, men Camilla tar det lugnt. Förutom kombucha gör hon i dag en annan asiatisk dryck med te som grund. Hon har också satt igång en provproduktion av så kallad vattenkefir. Alla hennes drycker har en sort läskkaraktär men istället för att bjuda på sockerchock boostar de med nyttigheter.

– Visst vill jag växa men i maklig takt. Jag jobbar ensam nu, men jag hoppas på framtida handräckning från pappa. I nuläget känns det som en lagom stor expansion helt i min stil, skrattar Camilla.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen