Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 30 oktober 2015

Fixa festen medan gästerna mumsar på tilltugget

Bjud vännerna på ett annorlunda party med klassiska svenska råvaror i lite ny dräkt. En fest som dessutom är lättfixad och ger tid till umgänge. Avsluta med sött med salt twist.

Recepten kommer från Håkan Larsson, vinredaktör för Allt om Vin och välkänt ansikte från SVT:s Gomorron Sverige, senaste matbok Hela helgen med mat och vin.
– Boken bygger mycket på det jag gör i tv på fredagarna: snabbgjorda tilltugg att mumsa på medan man fixar en lättlagad varmrätt, sen en frestande dessert som gärna kan stå klar och bara läggas upp, säger Håkan Larsson.
Urvalet i boken har till stor del styrts av den läsarrespons han får genom mejl eller när folk känner igen honom på bussen eller i butiken.
– Jag vet att jag har bred smak, både vad gäller mat och viner; många tycker som jag. Tydliga, höga smaker, inte för många ingredienser och råvaror som du kan hitta i hela landet, inte bara i specialbutiker i storstan, säger Håkan Larsson.

Sesamrostad gravlax med wasabimajo och korianderolja

gravlaxwebb
Rostade sesamfrön ger fint krisp och japansk pepparrot sätter sting på såsen.

8 personer
1 kilo benfri laxfilé med skinnet kvar, gärna mittbit
1,5 dl salt
1,5 dl strösocker
1 tsk krossad vitpeppar 3 msk ljusa sesamfrön 3 msk svarta sesamfrön

Wasabimajonnäs:
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
4 krm salt
lite nymalen vitpeppar
3 dl rapsolja
0,5 tsk wasabipasta, ev mer

Korianderolja:
1,5 dl grovhackad koriander, även fina stjälkar
0,5 dl rapsolja några korn salt

Servering: blandad sallad

1. Dela laxen i två bitar. Gör några snitt i skinnet med en vass kniv. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in laxen med drygt hälften av kryddblandningen.
2. Lägg ihop laxbitarna med skinnsidan utåt och tjocksida mot slaksida. Lägg i dubbla plastpåsar, strö över resten av kryddblandningen. Tillslut väl, lägg i en djup tallrik och ställ i kylen cirka 1 dygn. Vänd fisken några gånger under tiden.
3. Wasabimajonnäs: Det är bra om alla ingredienser har samma temperatur. Vispa äggulorna med vinäger, senap, salt och peppar. Vispa i oljan först droppvis, sedan i en fin stråle. Vispa rejält så det inte skär sig. Smaksätt med wasabin till önskad styrka; de kan vara olika starka, så prova dig fram.
4. Korianderolja: Mixa koriandern vackert grön med oljan. Smaka av med lite salt.
5. Rosta sesamfröna var för sig försiktigt i torr panna så de får lite färg.
6. Servering: Skrapa och torka bort gravningslagen från laxen, befria filén från skinnet. Skär laxen i snygga tärningar, cirka 2 × 2 × 2 cm. Doppa hälften i ljusa sesamfrön, hälften i svarta.
7. Bottna ett fat med sallad. Fördela svarta och ljusa laxbitar omlott, ringla över lite av majonnäsen och korianderoljan, servera resten bredvid.

Tips: Överbliven lax kan sparas några dagar i kylen eller frysas. Konsistensen blir lite sämre, men smaken är helt okej. Förr rekommenderades att frysa laxen före gravning, men det har Livsmedelsverket numera slutat med – den odlade lax vi nästan alltid äter anses vara säker.

Läs också: Mindre svinn – 9 goda grejer av sådant du brukar kasta

 

Fläskfilé med dragonkryddad bön- och tomatröra och avokadocrème

Flasfilewebb
Fläskfilé är festmat som alla gillar och som sköter sig själv i ugnen medan du fixar de härliga tillbehören. Lättlagat, gott och nyttigt.

4 portioner
ca 600 g fläskfilé eller annat benfritt fläskkött
1 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
2 msk smör
300–400 g blandade färska bönor, t ex haricots verts och vaxbönor
300 g körsbärstomater, gärna i olika färger

Dragongremolata:
1 vitlöksklyfta, helst färsk, lite flingsalt
2 msk olivolja
rivet skal av 1 citron
ca 1 dl hackad färsk dragon

Avokadocrème:
2 avokador
1 vitlöksklyfta, helst färsk
3 msk olivolja
1 msk pressad citronsaft
ev lite vatten
salt
nymalen
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra filén och bryn den i smör. Stek den klar mitt i ugnen tills innertemperaturen är 68–70 grader, det tar 20–30 minuter.
2. Ansa bönorna och koka dem i 2–3 minuter i saltat vatten. Häll av i durkslag och spola med kallt vatten så att kokningen avstannar.Blanda bönorna med halverade körsbärstomater i en vid skål eller på ett stort fat.
3. Dragongremolata: Krossa den skalade vitlöksklyftan i mortel med lite flingsalt. Blanda med olivolja, citronskal och dragon. Fördela gremolatan över grönsakerna.
4. Avokadocrème: Kör avokadoköttet i matberedare med pressad vitlök, olivolja och citronsaft till en len sås, späd eventuellt med lite kallt vatten för att få en såsigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
5. Servering: Skiva filén och lägg upp på grönsakerna, klicka på avokadocrème och servera.

Läs också: Slösa med färska örter! Så lagar du läcker mat – helt utan salt!

Snittar med rödbeta och getostscrème

Snittarwebb
Tilltugg som också passar bra på en buffé.

16 smakbitar eller 8 stora
2 stora rödbetor
150 g getost
¾ dl crème fraiche, 34 % fett
nymalen svartpeppar
8 skivor kavring
smör
kryddkrasse

1. Koka rödbetorna mjuka, skala dem och låt kallna.
2. Skär bort kanterna på getosten. Blanda eller mixa den med crème fraichen, smaka av med svartpeppar.
3. Skiva rödbetorna tunt, 2–3 mm. Smöra brödet lätt, täck med skivad rödbeta. Ta ut 16 mindre rundlar med utstickare eller glas.
4. Klicka eller spritsa ostcrème på rundlarna, klipp över lite krasse och servera.

Tips: Vill du spara tid och jobb, köp färdigkokta rödbetor. De finns vakuumförpackade i butiken och är av helt okej kvalitet. Engångshandskar i plast är praktiskt att ha när du hanterar rödbetorna.

Läs också: Den röda supermaten – 9 anledningar att äta rödbetor

Sweet and salt icecream dessert

and_salt_icecreamwebb
God glass med klassisk kolasås får extra kick och kontrast av salta jordnötter. Lättlagat och supergott!

4 personer

0,5 liter god glass, choklad eller vanilj eller båda

Kolasås:
3 dl vispgrädde
5–6 msk strösocker
1 dl sirap
2 msk smör

Servering:
1–2 dl salta jordnötter, grovt hackade

1. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och koka kraftigt utan lock tills såsen är ljusbrun och smakar kola, det tar cirka 20 minuter. Rör i smöret. Låt svalna något.
2. Lägg upp glass i skålar eller på tallrikar, ringla över generöst med kolasås och toppa med nötter.

Tips! Det kan hända att du får kolasås över … Ingen fara, den håller flera dagar i kylen. Såsen stelnar men blir flytande igen om du ljummar den försiktigt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen