Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 20 januari 2017

Gäsene mejeri - krånglig ostmaskin gjorde succé

En från början egendesignad krånglande ostmaskin blev vägen till framgång för Gäsene Mejeri utanför Borås. – Den är en viktig del av vilka vi är, säger Martin Pardell, vd på Gäsene Mejeri.

Allt fler upptäcker de krämiga närproducerade ostarna från Gäsene Mejeri i Ljung mellan Falköping och Borås. Mejeriet drivs som en ekonomisk förening och ägs idag av 28 bönder från Gäsene härad, vilket gör det till landets minsta mejeriförening.

Krånglande maskin blev succé

Resan började för snart 90 år sedan som ett sätt för traktens bönder att få rättvist betalt för sin mjölk. Till en början producerades klassiska mejerivaror: mjölk, smör ost.

Men det var osten och en krånglande ostmaskin som skulle bli mejeriets själ och specialitet.

– Vi har en helt unik ostmaskin, säger Martin Pardell, vd på Gäsene Mejeri.

När maskinen, som är specialbyggd efter en handritad skiss hos Fribergs i Vara, kom på åttiotalet höll den först på att stjälpa hela mejeriet.

– Den krånglade en hel del. Osten fastnade i formarna, men sedan kom en medarbetare på ett sätt att behandla dem och då lossnade det, säger Martin Pardell och fortsätter:

– Vår ostmaskin är en viktig del av vilka vi är, säger han.

Hushållsosten och Bondmoran är mest populär

All ost görs hantverksmässigt. Från vall till färdig ost. Gäsene Mejeri är idag det enda mejeri som gör Hushållsost tillverkad på svensk mjölk. Det är också den som går åt mest.

– Ja, den är väldigt populär. Liksom Bondmoran, säger Martin Pardell.

För Gäsene Mejeri är det ett kvalitetskvitto att så många kunder också kommer tillbaka.

– Intresset för närproducerat växer och det märker vi. Många tycker att det är värt att betala lite mer för en god ost som man dessutom vet historien bakom och att intjäningen tillfaller de svenska mjölkbönder som äger företaget.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen