Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 19 januari 2017

Gide Get – prisbelönta ostmakare sedan 1973

Deras getost vinner priser och hyllas av finsmakarna för sin särpräglade karaktär.- Jag gör bara ost jag själv tycker om, säger Anna-Karin Gidlund på Gide Get i Djuptjärn.

FOTO: Elin Söderström

Allt började när Anna-Karin Gidlunds mor och farmor ville lära henne och systern gamla självhushållningstekniker. Karda ull, odla lin, bereda skinn. En sommar skaffade familjen några getter. Det blev 1973 starten till vad som senare skulle bli Gide Get, gårdsmejeriet i Djuptjärn i Trehörningsjö, som väcker uppmärksamhet för sina ostar gjorda på getmjölk.

– Idag har vi 80 getter här och en årlig ostproduktion på mellan 6-7 ton. Vi ystar mest opastöriserad ost och allt är KRAV-märkt sedan 1987, säger Anna-Karin Gidlund, som sedan 1978 driver gårdsmejeriet ihop med sin man Sören Östman.

Mjölksyrakultur ligger bakom den goda smaken

Specialiteten är den egna framodlade mjölksyrakulturen, hemligheten bakom ostarnas goda smak.

– Vi har tagit vara på den naturliga floran. Det blir en smak av platsen. Anna-Karin Gidlund har en enkel filosofi.

– Jag gör bara ost som jag själv tycker är god och som är KRAV-märkt. Som vår vällagrade Caprin, färsk ost och så klart mesen.

Silver i svenska mästerskapen

Ostarna från Gide Get uppskattas även av andra. Så sent som förra året knep de silvret i SM i mathantverk i kategorin i klassen övrig ost med sin Caprin, en vällagrad getost. En vacker blommande ost med karaktärsfull smak, enligt juryn.

– När vi började på 70-talet tog vi mycket efter industrin. Vi tog in mejerikonsulenter som hade kurser med oss. Då var det fint med vita ostar. Nu har vi mer gått tillbaka till det naturliga. Det blir en mer varierad flora med mer smaker.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen