Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 25 januari 2017

Häckle gård för den goda ostkakan vidare

Familjen Sjöberg driver en mjölkgård i Bergby och tillverkar en ostkaka som är något alldeles extra utav en del av mjölken. – Den smakar verkligen annorlunda, säger Maria Sjöberg på Häckle Gård. 

Tillsammans med sina två döttrar, maken Lennart och hans bror Thomas och driver Maria Sjöberg Häckle Gård i Bergby norr om Gävle. Här finns 140 mjölkande kor och en brinnande passion för kvalitet och mathantverk. Sedan några år tillbaka blir en del av mjölken en populär ostkaka. Maria Sjöberg fick receptet på traditionell Hälsinge-ostkaka när hon jobbade inom hemtjänsten.

– Det var en dam där som hette Lily Borglund, hon kom från Hälsingland och hade det här receptet som hon tyckte att vi skulle föra det vidare till kommande generationer. 

Sagt och gjort. Maria började snart tillverka ostkakan enligt Lilys recept. 

– Jo, så vart det, säger Maria Sjöberg.

Hantverksmässigt gjord ostkaka

Ostkakan görs hantverksmässigt i Hamrångebygdens Delikatessers produktionskök, där även andra mathantverkare från trakten gör sina produkter.

Ostkakan innehåller varken konserveringsmedel, andra tillsatser eller mandel som finns i den man köper i större butiker, utan bara fyra ingredienser: Mjölk, mjöl, ägg och löpe.

Hälsingeostkakan smakar inte lika från gård till gård för efter gammalt hade varje gård sitt eget speciella recept.

– Det smakar annorlunda och är  väldigt krämig. Många brukar förvånas över att den är så söt utan tillsatt socker. 

Godas blir den varm med lite hjortronsylt till, tycker Maria. 

– Ett glas rött till är inte fel heller. Man tror inte det, men det funkar otroligt bra. 

– Man blir ju lite stolt när sådana personer som Carl Jan Granqvist och Jonas Sjöstedt tycker den smakar otroligt bra men även att Pansar och Toro från Gladiatorerna tycker att vår kalvdans och Hälsingeostkaka är väldigt proteinrika, säger hon.

Ostkakan, liksom den populära kalvdansen från Häckle Gård finns att köpa på Hamrångebygdens delikatesser i Bergby och i Stockholm finns de på Wijnjas grosshandel på Kungsholmen. 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen