Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 18 januari 2017

Hallåmi - den krämiga osten från Hälsingland

Glöm halloumiosten. Här kommer nämligen hallåmi – den krämigare kusinen från Hälsingland. Och den är populär!

På en gård i Undersvik i Hälsingland har fyra vänner börjat göra sin egen variant av Cyperns stolthet – halloumiosten.

En av de som ligger bakom hallåmin, Karin Svensson, hade börjat experimentera med att göra sin egen ostkaka samtidigt som väninnan Ulrika Frisk flyttat hem efter efter att ha bott några år på Cypern.

Från Cypern hade hon med sig ett recept på halloumi, men när de skulle testa att tillverka osten visade det sig att Ulrika inte riktigt kom ihåg det. Tillsammans med sina respektive män, Erik Svensson och Hans Frisk, började de istället att testa sig fram hemma i köket.

Resultatet? Hallåmi!

Det perfekta receptet

– Vi gjorde en variant med ekologisk komjölk. Efter att ha provat oss fram hittade vi det perfekta receptet och det var något helt annat, säger Karin Svensson och berättar att osten snabbt också fick sitt eget namn.

– Vi kallar den HallåMi, med stort ”M”, säger hon och fortsätter:

– Eftersom vi använder ekologisk komjölk istället för fårmjölk blir den mindre salt och mjukare och krämigare än traditionell halloumi.

Hallåmi lätt att steka och grilla

– Hallåmin, berättar Karin, är också lättare att steka och grilla eftersom den håller ihop på ett annat sätt. Något som vännerna gjort med framgång. I mars kommer Hälsinge HallåMi att tävla med sin hallåmi-burgare i MatVerk i Nyköping. Burgaren som de ska tävla med är gjord på hallåmi och ekologiska morötter.

– Den har blivit otroligt uppskattad. Det är jätteroligt och det märks att mathantverket verkligen är på frammarsch.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen