Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 16 december 2016

Här är julbordet alla kan äta – oavsett diet

Vegan, vegetarian, laktosintolerant, glutenallergiker eller LCFH:are. Ta reda på vad släkten vill ha. Så fixar du ett julbord som håller alla glada!

Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
Bild 2/2

1. Skylta

Kan det finnas några som helst frågetecken kring vad en rätt innehåller, skriv en fin liten skylt och ställ intill. Där kan du lista ingredienser som gästerna av en eller annan anledning kanske vill undvika. Till exempel komjölk, kött eller gluten.

2. Dela upp

Gör det så enkelt som möjligt för gästerna. Placera alla helveganska rätter i ett hörn och de med kött eller fisk i ett annat. Vegetarisk mat, utan kött men eventuellt med mjölkprodukter eller ägg, kan också få en egen plats.

3. Våga tänka nytt

Vi vet, det kan vara väldigt svårt att övertyga en inbiten julbordstraditionalist om att allt faktiskt inte måste vara som det alltid har varit. Särskilt om den traditionalisten är man själv. Men det finns gott om juliga rätter som till exempel inte innehåller kött, både att köpa färdiga och att laga själv. Lägg fördomarna åt sidan och våga testa. En janson med oliver och kapris till exempel. Eller vegetariska köttbullar. Veganska ostar finns också att köpa, för att inte tala om en massa olika ersättningar för komjölk.

4. LCHF-vänligt

Julmaten är naturligt LCHF-vänlig, så det borde inte vara svårt att göra LCHF-gästen nöjd och glad. Lax, skinka, ägg, köttbullar, ost och korv funkar fint. Men glöm inte att även ordna minst ett par ordentliga grönsaksrätter till. Grönkål och rödkål i olika skepnader är säkra kort, men fyll gärna på med en fyllig grönsallad eller varför inte lite ugnsbakade grönsaker eller en blomkålsjanson. Bröd och kokt potatis lär ratas av LCHF:aren. Kanske även sillen, då inläggningen oftast är ganska söt och LCHF-dieten innebär att man undviker alla typer av snabba kolhydrater. Dock finns sillrecept anpassade för LCHF, bara att googla.

5. Vegetariskt protein

Även de som inte vill äta kött eller andra produkter från djurriket behöver protein. Så bjud gärna på en bönsallad, linsröra, kikärtsbullar eller liknande för veganens skull.

6. Bjud laktosfritt

Mjölk, grädde och andra mejeriprodukter finns i laktosfria varianter, så har du laktosintoleranta gäster kanske det är lika bra att satsa på det rakt över. När det gäller ost går vanlig hårdost fint att bjuda på. Den är naturligt laktosfri.

7. Glutenfria bröd och lussebullar

Numera finns glutenfritt bröd, mjöl och brödmix att köpa i de flesta lite större matbutiker. Även lussekatterna och pepparkakorna går att göra glutenfria med hjälp av glutenfri brödmix. Vill du göra dem äggfria går det förresten bra att pensla dem med mjölk. Och vill du ha dem mjölkfria och veganska, byt ut mjölken mot till exempel havremjölk och smöret mot mjölkfritt margarin.

8. Mat för rawfood-frälsta

Rawfood är rå, obehandlad mat utan gluten, mjölkprodukter och kött. Matiga, veganska sallader med grönsaker, frukt, nötter och bär passar bra på julbordet och funkar även för den som vill äta raw. Grönkål, apelsin, valnötter, avokado och granatäpple är ett exempel på en bra kombo. Sök på nätet för fler recept.

9. Godis för de flesta

Bland rawfood-recepten kan du hitta riktiga guldklimpar till godis som kan ätas av många eftersom de inte innehåller mjölk, ägg, gluten eller raffinerat socker. Smarriga dadelbollar, chokladgodis och rawfood-bars hittar du lätt recept på på nätet.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen