Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 25 november 2016

Hon bakade ALLA 296 recept i Sveriges populäraste kakbok

Maria Kolding bakade sig igenom hela 1984 års utgåva av "Sju sorters kakor". 296 recept på 365 dagar! Här är hennes bästa bakknep.

Bild 1/2 FOTO: Stefan Lindblom
Bild 2/2

Maria fick ”Sju sorters kakor” av sin pappa och mamma när hon fyllde 16 år men hade inte bakat mer än ett tjugotal av recepten när hon fick idén att gå lös på alla bakverken och blogga om projektet på bloggen Bakodyssen.

– Kakboken är uppdelad i sektioner. Rulltårtor, småkakor, jul, tårtor, friterade bakverk. Först tänkte jag baka sida för sida men det blev ju ohållbart. Vi kan ju inte äta 90-tal småkakor och tårtorna tar ju evig tid att göra. Så jag mixade och skrev upp vilket nummer det var vid receptet.

Tog exakt ett år

Projektet inleddes den 1 februari och avslutades exakt ett år senare.

– Då firade vi med champagne och Mariabullar som jag älskar och en jubileumstårta.

– Vissa dagar har jag stressat hem som en galning och kastat mig över kakboken. Det gällde ju att fixa tidsramen medan andra dagar har varit superkul.

Saknade kreativiteten

Maria har jobbat som illustratör och med animerad film men la ner sin konstnärliga verksamhet och började plugga hälso- och sjukvårdsadministration och arbeta som personlig assistent.

– Plötsligt saknade jag deadlines och att få utlopp för min kreativitet. Och då kom jag på att jag skulle baka varenda kaka i kakboken, lägga upp det på en blogg med bild och text så fick jag både deadlines och kreativitet.

Precis som på film

Hennes projekt är likt tjejen som lagade sig igenom den amerikanska kokbokslegenden Julias Childs kokbok och bloggade. Filmen blev en succé och Maria har sett för länge sedan.

– Jo, det är samma idé men jag hade inte det minsta tanke på att få följare eller utmärkelser. Jag gjorde det här för min egen skull.

Rolig terapi

Maria säger att hon lärt sig att inte stressa upp sig.

– Andas in och gör om när det blir helt fel. Bakningen har varit som en rolig terapi med ett resultat alla gillar.

Kan du se några baktrender jämfört med i dag?

– Ja, allt var mindre förr. Idag är ju en muffins en hel lunch. Då skulle man ju äta sju sorters kakor, bullar och tårta på en kaffebjudning och då kunde ju inte kakorna vara som pizzor.

1965 nästa!

Nu har Maria planer på att baka sig igenom sin mammas och mormors kakbok ” sju sorters kakor” från 1965.

– Det är så coolt. Det är inte bara recept utan det är tidshistoria och man ser vad som var viktigt då. Det finns avsnitt för vad man ska tänka på vid fint kafferep, syföreningskaffe och vid dop och födelsedagar. Det är så härligt att få en inblick i den tiden.

Marias 9 bästa baktips

mariahembakare003

1. Läs gärna receptet noga först så du har alla ingredienser hemma
2. Ha tålamod!
3. Ta fram smöret i tid så det hinner bli rumsvarmt
4. Använd bra redskap. Jag jobbade med en gräslig sprits och gammal kavel innan jag kom på vilken skillnad det var med silikonkavel och en rejäl kaksprits som jag hittade på loppis. Kaksprits är något helt annat än en vanlig gräddsprits men det stod aldrig i boken.
5. Provgrädda ett par kakor även om det tar emot. Men annars kanske du står med en hel plåt med vidbrända oätliga saker
6. Ha en bra elvisp
7. Lär känna din ugn. Testa att grädda på olika ställen på plåten för att se var det är som varmast
8. Bra råvaror gör stor skillnad precis som det gör i matlagning. Riktigt god choklad kan inte jämföras med blockchoklad för 10 kronor.
9. Tänk på när det ska serveras. Fixa inte till en gräddtårta i kolonilotten när det är 30 grader varmt ute exempelvis!

Detta är Maria Kolding – Årets hembakare 2016

mariahembakare019

Namn: Maria Kolding
Ålder: 44 år
Familj: Sönerna Morris 16 år och Julian 12 år och särbon Peter, 40 år som bor tvärs över gården
Bor: I lägenhet i Lund
Gör: Pluggar hälso- och sjukvårds administration och arbetar som personlig assistent
Fritidsintresse: Att odla i kolonilotten. Hela familjen är vegetarianer så vi odlar massor med grönsaker och frukter där
Aktuell: Årets Hembakare 2016

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen