Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 6 april 2017

Honung – därför är den nyttig och så använder du den!

Guldgul, naturnära och en verklig gudagåva. Honungen har fördelar som ingen annan sötsak har.

1. Sött och nära

Honeybee on apple blossom.

Om du vill välja lokalt framtagen mat är honungen perfekt. Du kan inte bara välja svenskt, du kan ofta till och med hitta honung från din kommun, din ort eller ditt kvarter. Titta i butiker där du bor, många lokala biodlare säljer via dem. Du kan också kontakta närmaste biodlarförening för att få veta var närmaste biodlare finns.

2. Mer smak mindre energi

Sött som sött, kan man tycka men skillnaden ligger i smaken. Honung har mer söt smak per kalori än vanligt socker. Det betyder att du kan få samma söta smak med mindre tillsatt kolhydrat.

3. Honung som medicin

VARIOUS

Inget sött är någon riktigt hälsokur som man kan vräka i sig av men honung kan användas som medicin ibland. En studie från Pensylvania i USA visade att lite honung fungerade bättre än hostmedicin för barn med rethosta. Honung har också använts som behandling av svårläkta sår. Honungen innehåller antibakteriell väteperoxid. Honungen drar också ut fukt ur såret så att det läker snabbare.

4. Nyttiga ämnen

Vitt socker är raffinerat, alla andra ämnen än just sockret är borttagna. I honung finns de kvar även om mängden inte är stor. Honung innehåller till exempel små mängder protein, vitamin B2, vitamin C, järn och zink.

5. Goda bakterier

Yellow honey cell detail slice on plate. Image shot 2007. Exact date unknown.

Svenska forskare vid Lunds Universitet har upptäckt att helt nygjord honung i kupan innehåller goda bakterier som till och med kan bli framtidens hopp i behandlingen av resistenta bakterier. Tyvärr finns inte de bakterierna kvar när honungen är klar att skörda ur kupan. Den finns i binas magar och i den honung de inte hunnit göra klar än, när de ännu inte satt lock på cellerna i kakan.Så kan du använda produkter från bikupan – gå Lands kurs

6. Baka med honung

buckwheat honey in a bowl and pieces of rye bread, food

Man brukar säga att honung smakar dubbelt så sött som socker, samtidigt innehåller honungen cirka 20 procent vatten. Det betyder att du kan byta en deciliter socker mot en halv deciliter honung. Dra samtidigt ner lite på mängden vätska för att kompensera för vattnet i honungen. Honung funkar överallt utom i maräng, där krävs vanligt socker.

Sirap i bröd, kola och kakor går ofta att byta rakt av mot honung men smaken blir annorlunda, aromatisk men mindre djup.

7. Honung i maten

VARIOUS

Husmanskost är känd för sin sötsura smak. En nypa socker brukar kastas ner i dillköttet, i bruna bönor, stekt lök och många andra klassiker. Byt ut mot en gnutta honung. Lite honung bryter också syran i tomatsåsen. Behöver du rinnande honung behöver du inte köpa speciell. Smält lite honung i mikron några sekunder så håller den sig flytande flera veckor.

8. Sylt och saft

Att söta saft och sylt med honung ger en annorlunda, rikare sötma men honungen fungerar inte på samma sätt som sockret som konserverar bättre. Tillsätt därför honung efter smak och frys eller konservera efteråt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen