Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 12 april 2017

Kanelbullar - här är bästa tipsen för bakningen!

Alla älskar kanelbullar! Och alla vill göra dem så goda som det bara går! Vad bra då att köksproffset Katarina Ekeström samlat de bästa tipsen på ett bräde! Eller ska vi säga på en plåt?

Bild 1/3 FOTO: Katarina Ekeström
Bild 2/3
Bild 3/3

Vi grottar in oss i kanelbullebakets hemligaste vrår och låter de allra bästa guida på vägen. Jag har samlat tipsen och presenterar här: Bästa kanelbullen, en checklista. 

Tipsen är ett hopplock från de skickligaste sockerbagarna. Ingen nämnd ingen glömd. Men tack i alla fall alla ni mästare som delar era goda råd!

Välj bra ingredienser

Välj riktigt smör och ett vetemjöl med hög glutenhalt, exempelvis specialmjöl. Och bry dig inte om särskild jäst för söta degar. Den snabbar på jäsningen, men bullarna blir godare om de istället får lite extra tid.

Smält inte smöret till degen

Smält smör tynger och drar vätska. Använd istället rumsvarmt smör för att få en luftig deg.

Kanelbullar - så gott och så härligt! Kolla in tipsen! Foto: Katarina Ekeström.
Kanelbullar – så gott och så härligt! Kolla in tipsen! Foto: Katarina Ekeström.

Värm inte degvätskan

Du behöver inte värma degvätskan. Degen mår bra av att mogna och behöver hellre tid än extra värme.

Arbeta, arbeta, arbeta

Arbeta degen mycket mer än du tror. Upp till 15 min i bakmaskin. Den färdiga degen ska vara glansig och elastisk.

Fyllning + vetemjöl = sant

Blanda fyllningen med lite vetemjöl så håller den ihop och rinner inte iväg.

Mer fyllning ger godare kanelbullar

Bred på mycket fyllning. Ett rejält lager!

Rejält med fyllning ger goda kanelbullar. Foto: Katarina Ekeström.
Rejält med fyllning ger goda kanelbullar. Foto: Katarina Ekeström.

Enklaste formen är bäst

Det finns många olika former att välja på, men den enklaste snäckan är bäst! För att den ska bli bra ska degplattan inte bara rullas ihop utan sträckas lite hela tiden så att det blir en tight rulle med lite spänning i degen.

Vik in ändarna

När degplattan är hoprullad och skuren i bitar ska änden på varje bulle vikas in på undersidan innan den ställs på plåten.

Ägg och vatten och lite salt

Vill du pensla bullarna med ägg så kan du blanda de uppvispade ägget med en aning vatten och lite salt. Saltet gör äggsmeten helt jämn och lätthanterlig. För att få en riktigt fin yta kan du vänta en stund efter första penslingen och köra ett varv till.

Nötter före gräddning

Vill du ha nötter på bullarna ska de på efter äggpensling men innan gräddningen.

Lugn ger bra jäsning

Bullarna vill ha en lugn plats att jäsa på. En aning värme och lite fukt gör att de jäser bra. Ett tips är att sätta in de i en kall ugn tillsammans med en kastrull hett vatten. Lite extra värme blir det om ugnslampan är tänd.

Jäs till dubbel storlek

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek och låt det ta den tid det tar. Tid är svårt att ange eftersom det bland annat beror på hur varmt de står.

Samma färg under och över

Om du bakar bullarna en och en så kan du kika på botten på en av bullarna för att se om de är klara. De ska ha samma färg under som över.

Pensla för extrablank yta

Vill du ha en extrablank yta som håller bullen saftig kan du pensla de heta nyuttagna bullarna med sockerlag. Det ska riktigt fräsa om bullarna. Passa också på att strö pärlsocker över bullarna precis efter lagen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen