Kanelbullar - här är bästa tipsen för bakningen!
Alla älskar kanelbullar! Och alla vill göra dem så goda som det bara går! Vad bra då att köksproffset Katarina Ekeström samlat de bästa tipsen på ett bräde! Eller ska vi säga på en plåt?
Vi grottar in oss i kanelbullebakets hemligaste vrår och låter de allra bästa guida på vägen. Jag har samlat tipsen och presenterar här: Bästa kanelbullen, en checklista.
Tipsen är ett hopplock från de skickligaste sockerbagarna. Ingen nämnd ingen glömd. Men tack i alla fall alla ni mästare som delar era goda råd!
Välj bra ingredienser
Välj riktigt smör och ett vetemjöl med hög glutenhalt, exempelvis specialmjöl. Och bry dig inte om särskild jäst för söta degar. Den snabbar på jäsningen, men bullarna blir godare om de istället får lite extra tid.
Smält inte smöret till degen
Smält smör tynger och drar vätska. Använd istället rumsvarmt smör för att få en luftig deg.
Läs också: Kolla in alla härliga recept på Land.se
Värm inte degvätskan
Du behöver inte värma degvätskan. Degen mår bra av att mogna och behöver hellre tid än extra värme.
Arbeta, arbeta, arbeta
Arbeta degen mycket mer än du tror. Upp till 15 min i bakmaskin. Den färdiga degen ska vara glansig och elastisk.
Fyllning + vetemjöl = sant
Blanda fyllningen med lite vetemjöl så håller den ihop och rinner inte iväg.
Mer fyllning ger godare kanelbullar
Bred på mycket fyllning. Ett rejält lager!
Läs också: Supersnabb cheesecake i glas – riktigt god!
Enklaste formen är bäst
Det finns många olika former att välja på, men den enklaste snäckan är bäst! För att den ska bli bra ska degplattan inte bara rullas ihop utan sträckas lite hela tiden så att det blir en tight rulle med lite spänning i degen.
Vik in ändarna
När degplattan är hoprullad och skuren i bitar ska änden på varje bulle vikas in på undersidan innan den ställs på plåten.
Ägg och vatten och lite salt
Vill du pensla bullarna med ägg så kan du blanda de uppvispade ägget med en aning vatten och lite salt. Saltet gör äggsmeten helt jämn och lätthanterlig. För att få en riktigt fin yta kan du vänta en stund efter första penslingen och köra ett varv till.
Nötter före gräddning
Vill du ha nötter på bullarna ska de på efter äggpensling men innan gräddningen.
Läs också: Kanelbulle + kladdkaka – en god superkombo
Lugn ger bra jäsning
Bullarna vill ha en lugn plats att jäsa på. En aning värme och lite fukt gör att de jäser bra. Ett tips är att sätta in de i en kall ugn tillsammans med en kastrull hett vatten. Lite extra värme blir det om ugnslampan är tänd.
Jäs till dubbel storlek
Låt bullarna jäsa till dubbel storlek och låt det ta den tid det tar. Tid är svårt att ange eftersom det bland annat beror på hur varmt de står.
Samma färg under och över
Om du bakar bullarna en och en så kan du kika på botten på en av bullarna för att se om de är klara. De ska ha samma färg under som över.
Pensla för extrablank yta
Vill du ha en extrablank yta som håller bullen saftig kan du pensla de heta nyuttagna bullarna med sockerlag. Det ska riktigt fräsa om bullarna. Passa också på att strö pärlsocker över bullarna precis efter lagen.