Konsumenternas värstinglista: Här är butikernas största matbluffar
Falsk olivolja och honung utan honung. Matfusket fortsätter att engagera. Här är listan på de fem lurendrejeri-finalisterna i tävlingen Årets matbluff.
Det är konsumentföreningen Äkta vara som står bakom omröstningen där ett 50-tal nomineringar har kommit in från konsumenter runt om i landet. En jury utsåg fem finalister och folk fick rösta. Här är ”vinnaren”!
De flesta av konsumenternas nomineringar handlar om vilseledande information om innehåll och ursprung.
Men vad gäller matens ursprung så finns ett knep. Med Mobilappen ”Bonde på köpet”, kan man scanna en vara i butiken och direkt få redan på om den innehåller svenska råvaror.
Appen har hittills laddats ner av över 77 000 personer enligt LRF, Lantbrukarans Riksförbund, som ligger bakom appen.
Det som konsumenterna främst vill kontrollera via appen är mejeriprodukter. Därefter kommer köttet.
Här var de fem nominerade till Årets matbluff
1. Laktosbluffen
I februari förra året lanserade finska Valio en vanlig Kefir, som ett komplement till den laktosfria. Ett labbtest visade dock att innehållet i de två produkterna vara identiskt. Det enda som skiljde de två Kefir-produkterna åt var priset: Den som angavs vara laktosfri kostade fem kronor mer.
Läs också: 15 saker du inte visste om svensk mjölk
2. Inte så naturell
Nestlés naturella välling har smaksatts av det konstgjorda aromämnet vanillin. På förpackningen står bara arom och ingenting om att aromen skulle vara vanillin. Ett ämne som också fejkar vaniljsmak på bland annat glass och bakverk.
3. Kreativiteten som provocerade
Nyberg deli har provocerat en del konsumeter på grund av sin kreativitet. Genom att stycka delar av skinkan på ett nytt vis skapade de en ny styckdetalj: ländfilén. ”Länd” är ett sällsynt ord för bakdel. Konsumenter klagade och miljöförvaltningen ansåg att namnet var alltför långt ifrån verkligheten. I somras var företaget tvunget att byta namn på produkten.
4. Murkelpaté – men var är murklurna?
Originalrecept, som det står på förpackningen till Ridderheims murkelpaté, kan lätt föra tankarna till en traditionell murkelpaté. Innehållsförteckningen på baksidan skvallrar dock om annat. Förutom 10 e-nummer, palmolja, växtfiber och jästextrakt innehåller patén tre procent murklor.
5. Renkorv med mest gris
Lönnebergas Renkorv med tranbär innehåller endast 20 procent renkött. 62 procent av innehållet är gris- och nötkött samt fett och blodprotein från gris. Men inget fel har begåtts för enligt Livsmedelsverket finns ingen gräns för hur lite ren en renkorv får innehålla.
Här är 3 andra kända matbluffar
1. Fiskbluffen
Torsk paketeras som alaska pollok och östersjötorsk paketeras som nordsjötorsk. Allt för att undvika pågående bojkotter. Det händer också att kända fisksorter byts ut mot billigare, avslöjade BBC i våras. Enligt svenska Livsmedelsverket är fiskfusk svårare att upptäcka än köttfusk.
2. Olivolja utan oliver
Det är känt att maffian kontrollerar delar av handeln med olivolja. Det är också känt att en stor del av olivoljan som når Europas konsumenter håller lägre kvalitet än utlovat. En studie från 2007 visar att italiensk maffia har smaksatt och färgat rapsolja, som är producerad för att smörja maskiner, och säljer den som olivolja.
3. Se upp med utländsk honung!
Honung från bland annat Turkiet och Kina har visat sig innehålla glykos och honungsarom i stället för honung. Vill du vara säker på att få äkta vara så ska du välja svenskt. Läs också på innehållsförteckningen. Står det glykos så är det inte äkta honung. Det ska också finnas kontaktuppgifter till producenten på burken.