Lammstek – så gör du den godast
Lammstek är fantastiskt gott och väldigt smakrikt. Tillagad på rätt sätt blir den ännu godare – kolla in våra tips!
Hitta rätt smak-kompisar
Vitlök är klassiskt till lammstek och örter likaså; testa med rosmarin eller timjan till exempel. Eller din egen favorit-krydda – mynta kanske?
Bind upp steken
Om steken saknar ben så är det ett gott tips att binda upp den. Den blir saftigare och därmed godare.
Fyll den med örter och vitlök
Är steken urbenad? Då kan du lätt fylla den med örter och kryddor för ännu godare smak.
Läs också: Krämig kräftsill med prästost
Undvik benet för rätt temperatur
När du lagar din lammstek så får du bäst resultat om du använder stektermometer men se till att spetsen inte vilar mot benet – då blir det fel temperatur.
Rätt temperatur ger rätt färg
Temperaturen på lammsteken ger önskad stekgrad, vill du ha en rosa kärna så ska inte temperaturen gå över 58 grader.
Låt steken vila
När lammsteken är klar, låt den vila i upp mot 15 minuter inslagen i aluminumfolie. Då bevarar den sin saftighet och värmen blir jämnt fördelad i steken.
Servera med goda tillbehör
Lammsteken blir så klart ännu godare med rätt tillbehör. Potatisgratäng och en skysås är klassiska – och goda!