Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 17 mars 2017

Matbilder då och nu: 12 exempel på hur middagen bytt stil

Har du lagt ut din lunch på "fejan" idag? Så här kunde det ha sett ut för 50 eller 60 år sedan. Se 12 matbilder som jämför dagens mat med forna tiders motsvarighet.

Synen på mat har ändrats radikalt de senaste åren. Johan Åkesson, trendanalytiker på trend- och innovationsbyrån Sprillo, sammanfattar ändringen så här.

– Tidigare har ”du är vad du äter” handlat om hälsoeffekten av kosten, senaste tiden har det snarare handlat om hur din personlighet och sociala status speglas på tallriken.

Så om du har undrat vad det är alla vill säga med sina bilder på dagens tallrik så är det ”Titta, så här är jag!”. När Jonas tittar framåt ser han också en ny trend. Nu handlar det också om matupplevelsen. Vi snapchattar och instagrammar om både var vi äter och hur. Vi visar upp själva matupplevelsen, picknick på stranden, frukost på sängen och så vidare.

I ljuset av detta säger matbilder från förr något helt annat. De säger ”Titta, vad jag kan!” och visar hur rejäl, vällagad och praktisk maten är.

Titta och jämför. Här kommer 12 matiga exempel:

1. Fingerfri plockmat

plockmat

På 1960-talet skulle det vara tandpetare till det mesta och om något kunde fyllas med sprits så spritsades det. Lägg särskilt märke till konstverken skapade av cocktailbär fastpetade i citroner längst upp och den spetsade blomkålen med svävande baconrullar. Dagens bord med plockmat är betydligt mindre disciplinerat och inte en tandpetare någonstans.

2. Färggladare pizza

pizza

Pizzan var relativt ny och presenterades som en rejält matig historia på receptkortet i 1970-talets kokbok i plastlåda. Här ser man vad man får – deg, ost och skinka. Dagens pizza är färgrikare och ingredienserna får man gissa sig till.

3. Lökig soppa på två sätt

loksoppa

Den gratinerade löksoppan är en klassiker och innehållet i skålarna då och nu är detsamma. Skillnaden sitter i bildspråket. Mysigt och mustigt på 1980-talet, lätt och luftigt idag. Och har ni tänkt på att dagens mat ofta plåtas rakt ovanifrån, i mobilläge, medan maten förr nästan alltid förevigas i samma vinkel som man såg den sittande vid matbordet?

4. Kassler i tidsmaskin

kassler

Det är kassler, ananas, ost och lite grönt. Precis samma sak men ändå helt annorlunda. Dagens gratinerade kassler är presenterad som om det vore just din tallrik. Bilden från förr berättar hur rätten skulle se ut när den ställdes fram på bordet till hela familjen.

5. Dolme på spade

kaldolmar

En kåldolme är en kåldolme. På 1970-talet väjde man inte för ”svettiga” närbilder av husmanskosten. Dagens kåldolmsbild skriker ”fräsch” samtidigt som den visar huvudråvaran. Nu för tiden kanske inte alla vet. Dessutom gör man en poäng av att matlagaren varit trendig nog att välja spetskål i stället för vanlig vitkål.

6. Gömd frukt och karamellfärg

kafferep

Här ser ni en riktig godbit – ett tårtkalas från 1960-talet där festen var en pastellig historia. Det är karamellfärg och rejäla kakor i raka rader. Jämför med med dagens pyttegodisar, huller om buller. En annan kul detalj är frukt och bär. Förr var frukter insockrade på ett eller annat sätt, i lag eller under gelé. Idag är färska bär lyx utan socker.

7. Huvudlöst från havet

fisk

Här är det fiskfest utan ursäkter. Kalaskocken från förr visar stolt upp att det är fina, färska råvaror på bordet. Fisk med huvudet kvar, hummerspröt och klor lämnar inga tvivel. På dagens bild är fina fisken undangömd i bitar bland tortillabröden.

8. Kallt kött eller varmt

entrecote

Entrecote med 50 års mellanrum. 1970-talets köttfat är symmetriskt och kallt. Här smälter inget smör. Lägg märke till de små ruskorna smörgåskrasse mellan bitarna. Dagens entrecote gör i stället sitt allra bästa för att se saftigt ångande ut.

9. Från spagetti till pasta

bolognese

Spagettin från 1970-talet presenteras verkligen som vardagsmat och såsen skvallrar om ett annorlunda sätt att äta kött på. Såsen förr innehåller betydligt mindre färs och mer burktomat än nutidens pastarätt.

10. Blodpuddingen som försvann

blodpudding

Jo, det ligger en skiva blodpudding på nutidstallriken även om den är extremt svår att se. Den är klädd med picklad rödlök, fläskbitar och kryddgrönt. Förr var det blodpudding helt utan skyddsnät, naturligtvis med potatis. På den tiden tyckte många att en potatisfri tallrik inte var mat på riktigt.

11. Konsten att fylla avokado

avokado

Nyheter ska inte såsas bort. När avokadon var ny i svenska butiker satt det fint med något lite salt till fyllning. Idag är inte avokadon samma självklara njutning på egen hand. I stället fylls den med både ägg, chili och lax.

12. Ostädad sallad

aggsallad

När skolköken på 1950- och 60-talen lärde ut konsten att laga fin mat var uppläggningen viktig. Det skulle vara ordning och reda, rader, grupper och högar. Dagens sallad som kastats ihop och sprinklats med pumpakärnor både i och bredvid skålen skulle knappast ha fått godkänt.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen