Mindre svinn – 9 goda grejer av sådant du brukar kasta
Stenhårda parmesankanter, överblivna skal och gammalt kaffe. Med lite kunskap och fantasi förvandlar du avfall till läckerheter i köket.
1. Parmesanostkant för smakrik soppa
Den där tjocka kanten som blir kvar och knappt går att riva, den behöver du inte alls slänga. Utom i soppan möjligtvis. Minestrone, köttfärssoppa och buljong till tortellini får en djupare och godare smak om du låter en parmesanostkant koka med i cirka 20 minuter. Ostkanten fiskar du upp när soppan/buljongen är klar, och äter upp. Det är godare än det låter, vi lovar.
2. Hemgjorda ostpuffar
Vill du inte lägga parmesanostkanten i soppan, gör frasiga ostpuffar i stället. Skär kantbiten i tärningar, cirka två centimeter. Lägg dem på en tallrik och mikra i 40-60 sekunder. När det börjar bubbla i bitarna tar du ut dem och äter upp dem, helst genast.
Läs också: Hon bromsar matsvinnet – lagar lyxmarmelad av gammal frukt
3. Majsblast i stället för folie
Blasten från färska majskolvar kan du linda in till exempel fisk i innan du lägger den på grillen. Miljövänligt och funktionellt.
4. Bästa buljongen
Det är bra synd att slänga kycklingskrov och räkskal. Använd det som bas i hemgjord buljong i stället. Det är inte särskilt arbetskrävande att koka egen, och dessutom går det fint att slänga i halvtrista grönsaker som du annars kanske skulle ha slängt. Behöver du inte buljongen på en gång är det bara att frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle.
Du behöver (på ett ungefär, det går utmärkt att höfta ):
1 liter räkskal eller ett kycklingskrov
1 morot
1 liten gul lök
1 stjälk selleri eller en liten bit rotselleri
1 palsternacka
Olja att steka i
Vatten
Valfria kryddor
Gör så här:
5. Frys in egen smoothiemix
Frukt, bär och grönsaker som sjunger på sista versen kan få nytt liv i en smoothie. Skär i lagom bitar, blanda och frys in. När du ska använda smoothieblandningen, mixa den med lite juice, yoghurt eller annan vätska tills du får lagom konsistens.
Läs även: 13 tips – så minskar du matsvinnet
6. Syltat melonskal till ostbrickan
Kanske säkrast att välja ekologisk vattenmelon till det här receptet där skalet är huvudingrediens!
Du behöver:
4 msk salt
9 dl vatten
1 kg vattenmelonskal
1 kg strösocker
4 ½ dl vatten
1 msk svartpepparkorn
4 ½ dl vitvinsvinäger
2 tsk hela, torkade nejlikor
2 kanelstänger
Det yttersta skalet från ¼-dels apelsin, använd poatatisskalare
Gör så här:
7. Chips av potatisskal
Potatisskal över? Lägg dem i vatten i någon timme innan du torkar dem och blandar dem med salt och olja. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och stek i ugnsvärme 225 grader tills de är krispiga och gyllene.
8. Kaffe sätter piff på köttgrytan
Överblivet (starkt) kaffe sätter extra smak på chilirätter och köttgrytor.
9. Mandarinmarinad
Ekologiska mandarinskal är gott i kycklingmarinad. Så i stället för att kasta dem, lägg dem på tork och mal till ett fint pulver. Blanda sedan med soja, honung och en skvätt olja till lagom marinadkonsistens. Passar bra till kycklingfiléer eller kycklingben.
Läs även: Bli klimatian med 5 tips