Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 7 februari 2017

Mindre svinn – 9 goda grejer av sådant du brukar kasta

Stenhårda parmesankanter, överblivna skal och gammalt kaffe. Med lite kunskap och fantasi förvandlar du avfall till läckerheter i köket.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Parmesanostkant för smakrik soppa

land_artikel_minestrone

Den där tjocka kanten som blir kvar och knappt går att riva, den behöver du inte alls slänga. Utom i soppan möjligtvis. Minestrone, köttfärssoppa och buljong till tortellini får en djupare och godare smak om du låter en parmesanostkant koka med i cirka 20 minuter. Ostkanten fiskar du upp när soppan/buljongen är klar, och äter upp. Det är godare än det låter, vi lovar.

2. Hemgjorda ostpuffar

land_artikel_ostpuffar

Vill du inte lägga parmesanostkanten i soppan, gör frasiga ostpuffar i stället. Skär kantbiten i tärningar, cirka två centimeter. Lägg dem på en tallrik och mikra i 40-60 sekunder. När det börjar bubbla i bitarna tar du ut dem och äter upp dem, helst genast.

Läs också: Hon bromsar matsvinnet – lagar lyxmarmelad av gammal frukt

3. Majsblast i stället för folie

land_artikel_majsblast

Blasten från färska majskolvar kan du linda in till exempel fisk i innan du lägger den på grillen. Miljövänligt och funktionellt.

4. Bästa buljongen

land_artikel_buljong

Det är bra synd att slänga kycklingskrov och räkskal. Använd det som bas i hemgjord buljong i stället. Det är inte särskilt arbetskrävande att koka egen, och dessutom går det fint att slänga i halvtrista grönsaker som du annars kanske skulle ha slängt. Behöver du inte buljongen på en gång är det bara att frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle.

Du behöver (på ett ungefär, det går utmärkt att höfta ):

1 liter räkskal eller ett kycklingskrov
1 morot
1 liten gul lök
1 stjälk selleri eller en liten bit rotselleri
1 palsternacka
Olja att steka i
Vatten
Valfria kryddor

Gör så här:

  1. Skär alla grönsaker i små bitar och fräs i olja.
  2. Lägg frästa grönsaker, eventuella kryddor och räkskalen eller skrovet i en rymlig kastrull. Häll på vatten så det täcker.
  3. Låt sjuda i omkring 40 minuter. Skumma och sila av. Förvara buljongen i kyl eller frys om den inte ska användas genast.
  4. 5. Frys in egen smoothiemix

    land_artikel_smoothie

    Frukt, bär och grönsaker som sjunger på sista versen kan få nytt liv i en smoothie. Skär i lagom bitar, blanda och frys in. När du ska använda smoothieblandningen, mixa den med lite juice, yoghurt eller annan vätska tills du får lagom konsistens.

    6. Syltat melonskal till ostbrickan

    land_artikel_vattenmelon

    Kanske säkrast att välja ekologisk vattenmelon till det här receptet där skalet är huvudingrediens!

    Du behöver:

    4 msk salt
    9 dl vatten
    1 kg vattenmelonskal
    1 kg strösocker
    4 ½ dl vatten
    1 msk svartpepparkorn
    4 ½ dl vitvinsvinäger
    2 tsk hela, torkade nejlikor
    2 kanelstänger
    Det yttersta skalet från ¼-dels apelsin, använd poatatisskalare

    Gör så här:

    1. Lös upp saltet i 9 deciliter vatten i en stor glasskål eller-burk. Skär melonskalet i bitar, cirka 2*5 centimeter. Lägg dem i saltvattnet, täck och låt stå i rumstemperatur över natten.
    2. Häll bort vattnet och klappa melonbitarna torra. Lägg dem i en stor kastrull och täck med kallt vatten. Låt sjuda i en kvart eller tills skalen är mjuka. Häll av vattnet.
    3. Blanda till lagen av socker, vatten (4 ½ dl), pepparkorn, vinäger, nejlikor, kanel, apelsinskal i en kastrull och låt koka upp. Sänk sedan värmen och rör kontinuerligt i lagen till sockret har löst upp sig helt. Koka upp igen och låt stormkoka i fem minuter.
    4. Lägg skalen i lagen och låt sjuda i cirka 45 minuter eller tills skalen är genomskinliga och lagen har tjocknat.
    5. Häll upp på väl rengjorda glasburkar och förvara svalt. Lagra i tre veckor innan du smakar. Passar särskilt bra till starka ostar och kex.
    6. 7. Chips av potatisskal

      land_aritkel_potatisskal

      Potatisskal över? Lägg dem i vatten i någon timme innan du torkar dem och blandar dem med salt och olja. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och stek i ugnsvärme 225 grader tills de är krispiga och gyllene.

      8. Kaffe sätter piff på köttgrytan

      land_artikel-kaffe

      Överblivet (starkt) kaffe sätter extra smak på chilirätter och köttgrytor.

      9. Mandarinmarinad

      land_artikel_mandarin

      Ekologiska mandarinskal är gott i kycklingmarinad. Så i stället för att kasta dem, lägg dem på tork och mal till ett fint pulver. Blanda sedan med soja, honung och en skvätt olja till lagom marinadkonsistens. Passar bra till kycklingfiléer eller kycklingben.

       

      Relaterade artiklar

      Populära ämnen på Land.se

      Gör som 60 000 andra!

      Missa inte Lands nyhetsbrev

      Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

      Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

      Läs artiklar i säsong

      Till toppen