Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 27 april 2017

Mjöl – 22 spännande sorter och användningsområden

Vilket mjöl är glutenfritt? Vilket mjöl har mest protein? Vilket mjöl är proffsbagarnas favorit? Här är guiden som hjälper dig att välja rätt mjöl till rätt tillfälle.

1. Vetemjöl

Vetemjöl är ett finmalet och siktat mjöl av vete med hög halt av gluten. Vetemjöl är ett basmjöl och återfinns i många bakverk, bröd, såser, stuvningar, redningar och pasta. Vetemjöl är det absolut mest konsumerade mjölet i Sverige och vi använder omkring 400 000 ton vetemjöl per år. I varje fall enligt den senast tillgängliga statistiken…

Vetemjöl, det mest använda mjölet i Sverige. Foto: Istock.
Vetemjöl, det mest använda mjölet i Sverige. Foto: Istock.

2. Vetemjöl special

Vetemjöl special är ett vetemjöl gjort på siktat vete som passar extra bra till vitt matbröd och bakning. Vetemjöl special är ett ”starkare” vetemjöl än vanligt kärnvetemjöl och ger ett mer luftigt bröd tack vare en högre glutenkvalitet. Degen kräver dock en längre och mer intensiv sättning, gärna i maskin.

3. Durumvetemjöl

Durumvetemjöl är ett vetemjöl som mals av durumvete, ett hårt veteslag med extra starkt protein (gluten). Passar till bakning och fungerar bra att göra egen pasta av. Durumvetemjöl används bland annat i focaccia och ciabatta och ger dessa bröd sin gulaktiga ton.

4. Manitoba Cream

Ett starkare och mer proteinrikt mjöl än vanligt vetemjöl och vetemjöl special. Kort kan man säga att de starkare typerna av mjöl ger ett bröd med större luftbubblor som blir segare och saftigare. Därför är Manitoba Cream en favorit hos såväl proffs som hemmabagare. Manitoba Cream har fått sitt namn från en provins i Kanada – Manitoba – där förhållandena för veteodling är väldigt bra. Ett mjöl som anses sätta stjärnglans på hemmabaket och finns att köpa i många vanliga livsmedelsbutiker.

5. Dinkelmjöl

Dinkel kallas också för spelt och är en gammal vetesort som fått ny popularitet med GI-trenden. Dinkelmjöl är ett fullkornsmjöl med både kli och grodd kvar, vilket gör det rikt på fibrer. Dinkelmjöl passar bra till matbröd och till pannkakor. Vetemjölet i pannkakor kan med fördel kan bytas ut mot dinkelmjöl.

6. Rågmjöl

Rågmjöl är ett fullkornsmjöl av råg där hela kärnan används. Traditionellt används rågmjöl i mörkt surdegsbröd som är populärt i de nordiska länderna och Tyskland. Knäckebröd bakas också i huvudsak på rågmjöl. Siktat rågmjöl är rågmjöl där skalet och grodden har siktats bort.

7. Rågsikt

Rågsikt ska inte förväxlas med siktat rågmjöl, utan en mjölblandning som består av cirka 40-50 procent siktat rågmjöl och resten vetemjöl. Rågsikt passar bäst till matbröd och ger en saftig och mustig smak.

8. Grahamsmjöl

Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl som mals av vete. Både grodd och kli finns kvar då det mals. Grahamsmjöl ger en mustig smak och passar till grahamsgröt och brödbakning.

9. Durramjöl

Durramjöl är ett glutenfritt fullkornsmjöl gjort på durra. Durramjöl passar till glutenfri brödbakning. Durra är en gräsart som i Kina är en av de vanligaste ingredienserna i framställning av spritdrycker. Durra används också i stora delar av världen i produktionen av livsmedel och djurfoder.

10. Havremjöl

Havremjöl görs oftast av hela havrekärnan utan att någon del av skalet tas bort och blir då ett fullkornsmjöl. Konsistensen påminner om vetemjöl, vilket gör havremjölet till ett mångsidigt mjöl med flera användningsområden. Ett basmjöl som kan användas till matlagning, bakning och efterrätter. Havremjöl är rikt på kolhydrater men innehåller en högre andel protein än vetemjöl, rågmjöl och kornmjöl.

11. Skrädmjöl

En gammal mjölsort som tillverkas hantverksmässigt av rostade havrekärnor. Skrädmjölet, som har en smak av mandel, är rikt på proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler. I Värmland har mjölet en stark tradition och nävgröt som serveras med stekt fläsk, flott och lingonsylt är en älskad landskapsrätt. Kunskapen om mjölet kom till Sverige på 1600-talet med finländska nybyggare. Under tidigt 1900-tal startade Selma Lagerlöf Mårbacka Havrekraft för att skapa sysselsättning för bygdens folk. Kvarnens skrädmjöl såldes i hela Sverige och gick på export till Amerika. I dag är det endast Stöpafors kvarn i Värmland som har tillverkning av skrädmjöl.

12. Nyponskalsmjöl

Nyponskalsmjöl framställs av torkade nyponskal och kan användas för att göra egen nyponsoppa. Passar även till bakning av bröd och kakor. Nyponskalsmjöl har en hög halt c-vitamin och en lätt syrlig smak.

13. Rismjöl

Rismjöl är fritt från gluten och framställs av långkornigt ris som mals till ett fint mjöl. Rismjöl gör att pajer, pannkakor och våfflor blir frasigare. Det går utmärkt att baka glutenfria bröd och kakor på rismjöl.

14. Sojamjöl

Sojamjöl består av sojabönor som mals till mjöl. Sojamjöl har en hög proteinhalt och passar i en lågkolhydrats-kost. Sojamjöl passar i matlagning och till bakning. Pizza och pannkakor går att göra på sojamjöl.

15. Kokosmjöl

Kokosmjöl är ett glutenfritt mjöl, gjort på det malda fruktköttet från kokosnötter. Den söta smaken i kokosmjöl gör att det passar bra till söta degar och bakning, till exempel sockerkaka och muffins. Dock kan bakverken bli torra, så extra vätska krävs när man bakar med kokosmjöl.

16. Mandelmjöl

Mandelmjöl görs av skalade mandlar som mals till mjöl. Mandelmjöl är glutenfritt och rikt på fett och protein, vilket gjort det till en favorit bland LCHF- och GI-anhängare. Mandelmjöl passar bra till söta bakverk som mazariner, makroner och tårtbottnar och söta pajer som äppelpaj, rabarberpaj och blåbärspaj. Mandelmjöl är huvudingrediens i mandelmassa.

17. Hirsmjöl

Hirsmjöl är fritt från gluten och har en lätt konsistens. Hirs hör till en småfröig grupp sädesslag och är mycket populärt i Kina. Traditionellt har det använts till osyrat flatbröd men passar bra i olika sorters bakning tillsammans med andra mjölsorter.

Majsmjöl - gott till mycket! Foto: Istock.
Majsmjöl – gott till mycket! Foto: Istock.

18. Majsmjöl

Majsmjöl är ett milt, glutenfritt mjöl som är rikt på kolhydrater. Majsmjöl framställs av mogen majs som mals till mjöl. Majsmjöl är populärt över hela världen och har många användningsområden. Majsmjöl förekommer i allt från barnmat till majsbröd – cornbread – och mexikanska tortillas och nachos.

19. Fiberhusk

Fiberhusk är fritt från gluten och kolhydrater kan användas som ersättning för vetemjöl i bakning och matlagning. Fiberhusk består av malda skal från psylliumfrön och har en hög halt fibrer. Fibrerna sväller i kontakt med vätska och får då en bindande egenskap, vilken liknar den hos gluten.

20. Bovetemjöl

Bovete är i själva verket en ört och inget sädesslag. Den tillhör samma slakt som rabarber och innehåller en hög halt proteiner. Bovetemjöl är glutenfritt och görs på bovete som mals till ett fint mjöl. Bovetemjöl passar till matlagning och bakning av matbröd. Blinier och sura pannkakor görs på bovetemjöl.

21. Chiamjöl

Chiamjöl är ett mjöl gjort på chiafrön som malts. I sydamerika har chiafrön ätits i tusentals år, men här i Sverige är de en relativt ny bekantskap på hyllan i mataffären. Sedan 2013 är chiafröna godkända av EU att säljas direkt till konsument med ett rekommenderat dagsintag på max 15g. Chiamjöl är glutenfritt och kan användas som en ingrediens i glutenfri brödbakning.

Hasselnötter - som blir hasselnötsmjöl. Foto: Istock.
Hasselnötter – som blir hasselnötsmjöl. Foto: Istock.

22. Hasselnötsmjöl

Hasselnötsmjöl är ett glutenfritt mjöl och består av malda hasselnötter. Hasselnötsmjöl har en påtaglig nötsmak och passar bäst till efterrätter och kakor. Går att använda till söta pajer eller att strö över muffins eller youghurten på morgonen. Hasselnötsmjöl passar även till bakning av matbröd då en del av vetemjölet kan bytas ut mot hasselnötsmjöl för en god nötig smak. Hasselnötsmjöl har en naturligt hög fetthalt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen