Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 14 september 2016

Mmm, fisk till middag! 5 supergoda och enkla recept!

Testa en läcker fiskrätt till middag i kväll! Här är 5 lättlagade och snabba recept!

1. Sejbullar med knaprig bacon och grön ärtsås

Smakrika fiskbullar med grön ärtsås. Foto och recept: Sjömatsframjandet
Smakrika fiskbullar med grön ärtsås. Foto och recept: Sjömatsframjandet

Ingredienser:
(4 portioner)
500 g sejfilé eller annan vitfisk (tinad eller färsk)
1/2 paket bacon
1 gul lök
3 msk potatismjöl
1 ägg
2 msk hackad persilja

Gör så här:

1. Skär bacon i små bitar och knaperstek det. Hacka lök och fräs även den.
2.  Skär fisken i små tärningar eller mixa den.Blanda samman alla ingredienser i en skål.
3. Forma till bollar och stek dem gyllenbruna.

Grön ärtsås:
Mixa 3 dl kokta, gröna ärtor med 2 dl lätt crème fraîche, salt och svartpeppar
Servera sejbullar med ärtsås och kokt potatis!

2. Senapsgriljerade laxskivor med dillyoghurt 

Senapsgriljerad lax. Recept och foto: Sjömatsfrämjandet.
Senapsgriljerad lax. Recept och foto: Sjömatsfrämjandet.

Ingredienser:
(4 portioner)
600 g laxfilé
4 msk senap
1 äggula
1 msk potatismjöl
1 dl ströbröd

Dillyoghurt
4 msk grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad dill
1/2 pressad citron
krasse till garnering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Dela laxen i mindre skivor, ca 75 g/st. Salta och peppra. 2. Blanda senap, äggula och potatismjöl i en liten skål. Lägg laxskivorna i smord ugnssäker form och bred på ett lager av senapsblandningen.
3. Strö över ströbröd och stek i ugn i ca 5 minuter.

Dillyoghurt:
1. Blanda yoghurt, citron, vitlök och dill. Smaka av med salt och peppar.
2. Lägg upp fisken på ett bufféfat, toppa med dillyoghurt och krasse. Lägg gärna lite sallad runt som garnering.

3. Mustig fisk- och rotsakssoppa

Höstmustig fisksoppa. Foto och recept: Sjömatsfrämjandet.
Höstmustig fisksoppa. Foto och recept: Sjömatsfrämjandet.

Ingredienser:
(4 portioner)
400 g sejfilé
200 g skalade räkor
1 liten finhackad gul lök
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 tsk smör eller margarin
50 g fänkål, strimlad
50 g rotselleri i små tärningar
50 g palsternacka, tärnad
150 g potatis, tärnad
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
Rivet skal och saft av 1/2 apelsin
7 dl fiskbuljong
cayennepeppar och salt
1 1/2 dl lätt crème fraiche

Gör så här:
1.
Fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt grönsakerna och låt det fräsa med en stund.
2. Häll i krossade tomater, tomatpuré, apelsinskal och saft samt fiskbuljong.
3. Koka upp och låt koka på svag värme ca 15 minuter.
4. Skär fisken i bitar och lägg ner den i buljongen.
5. Koka soppan ytterligare ca 5 minuter.Smaka av med cayennepeppar och salt.
6. Lägg ner räkorna i soppan vid servering.Toppa med en klick lätt crème fraîche och servera med bröd.

4. Snabblagade fiskburgare

Frasiga fiskburgare med hembakt bröd är gott. Foto: Istock
Frasiga fiskburgare med hembakt bröd är gott. Foto: Istock

Ingredienser:
(4 portioner)
400 g fiskfilé t ex torsk
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 1/2 dl ströbröd
matfett att steka i

Dressing:
3 dl gräddfil
1 msk senap
2 msk grillgurka

Till servering:
strimlad isbergssallad
finhackad rå lök
stekt gul lök
tomat i skivor
hamburgerbröd

Gör så här:
1.
Kör de halvtinade fiskfiléerna, ägget, mjölken och kryddorna i matberedare till en färs.
2. Forma den lösa färsen med vattensköljda händer till 8 runda biffar (för 4 port). Vänd biffarna i ströbröd och stek varsamt.
3. Blanda dressingen. Bygg burgare och servera med valda tillbehör.

5. Fetaostfylld lax

Saftig och god lax med fetaost- och dillfyllning. Foto och recept: Zeta.nu
Saftig och god lax med fetaost- och dillfyllning. Foto och recept: Zeta.nu

Ingredienser:
(4 portioner)
4 portionsbitar lax
150 g fetaost, smulas
1 1/2 msk finhackad, färsk dill
1/2 citron, rivet skal
salt, nymald svartpeppar

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 150 grader. Mosa ihop fetaost, dill, citronskal och olivolja till en röra.
2. Skär ett djupt snitt på mitten av varje laxfilébit. Fyll med fetaoströran. Lägg laxen på en plåt med snittet uppåt och krydda med salt och peppar.
3. Ringla över lite olivolja och strö över lite mer hackad dill.
4. Stek i mitten av ugnen ca 20–25 minuter tills laxen har blivit stekt men fortfarande har en saftig rosa kärna.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen