Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 16 mars 2017

Morot - god, nyttig och färgstark!

Moroten är ett fantastiskt bidrag i matlagningen. Mångsidig, god och billig gör den underverk för både smak och plånbok. Kolla in!

Moroten är så god och så billig – glöm inte bort den i vare sig affären eller i kylskåpet. Här är några härliga skäl till varför du ska äta mer morot än vad du gör. Eller är du redan morotsfrälst?

1. Moroten är mångsidig

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Du kan använda moroten på nästan hur många sätt som helst. Ha med den i köttfärssåsen, riv ned den i salladen, ät den rå eller ugnsbaka den till fantastiska smaker. Som soppa är moroten underbart god!

2. Moroten är nyttig

Du har säkert hört att moroten är bra för synen? Det stämmer – i varje fall till viss del. Det är A-vitaminet i den oranga godsaken som bidrar till att hålla synen i trim – brist på A-vitamin ger nämligen risk för nedsatt synförmåga. Och inte nog med det, moroten innehåller även antioxidanter – det är bra grejer det! Bra för huden och bra för motstånd mot sjukdomar. Som sagt, moroten ska finnas med i kosten!

3. Moroten är bra för tänderna

När du tuggar på en morot så knaprar det rejält, det är inte bara rolig motion för käkmusklerna utan också bra för tänderna. När käken får jobba och därmed tänderna utsöndras saliv vilket är bra för att hålla rent i munnen. Ren och skär städförmåga alltså!

4. Moroten är bra för magen

morotter

Moroten är full av fibrer! Fibrer är fint för matsmältningen och för att motverka förstoppning – med lite morötter i maten och i magen så mår den väldigt bra. Toppen!

5. Moroten är bra att lägga in

Moroten är rejält god även som snabbinlagd variant –  gör långa strimlor med potatisskalaren och lägg strimlorna i en lag. Lagen gör du så här:  1,5 deciliter vatten, 0,5 dl ättika och 0,5 dl socker kokas upp. När lagen svalnat häller du lagen över morots-strimlorna och en halvtimme senare har du en krispig, härlig smak-accent att servera till kött och vegetarisk!

6. Moroten är färgglad!

Inte den sämsta egenskapen när man ska lägga upp maten på tallriken! Den oranga färgen är underbar redan den men glöm inte den vita, lila och nästan blåa moroten – den gör vilken vardagsrätt som helst till en fest!

7. Moroten kan bli juice

Jajamen, klart du ska dricka lite morotsjuice! Okej, den kanske inte älskas av alla men den som älskar den kommer i varje fall få i sig rejält med nyttigheter.

8. Du kan slanta den!

morötter

Skär du moroten i skivor så brukar man säga att man slantar den. Varför? Jo, för att resultatet ser ut som små mynt – slantar!

9. Moroten – mer än mat

Hur skulle vi göra med snögubbens näsa om inte moroten fanns? Och hur skulle åsnan kunna gå framåt…? Ja, det där med morot och piska kanske inte stämmer fullt ut men vi använder uttrycket fortfarande, där moroten har den mer positiva rollen av de två.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen