Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 31 januari 2017

Ny undersökning: Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl

Bröd som är bakat med grovt vetemjöl innehåller höga halter kadmium, det visar en ny stickprovskontroll som Livsmedelsverket gjort. Halterna i vetefullkornsbröd är dessutom dubbelt så höga som i rågbröd.

FOTO: Istock

Livsmedelsverket har undersökt cirka 40 olika brödsorter och kontrollen visar att det är de grova bröden som innehåller mest kadmium, rapporterar Sveriges Radio.

Så mycket kan du äta

Kadmium är en tungmetall som finns naturligt i jorden. Den lagras i kroppen under en lång tid och kan bland annat bidra till njurskador och benskörhet.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) rekommenderar att en person som väger 60 kilo högst bör få i sig 20 mikrogram kadmium per dag, vilket motsvarar ungefär 6-8 brödskivor per dag av brödsorter med höga halter.

Bra resultat för rågbröd

Livsmedelsverkets kontroll visar däremot att grovt rågbröd innehåller betydligt lägre halter kadmium än vetefullkornsbröd.

– Det är glädjande att rågbröd klarade sig bra i undersökningen. Råg bör vi äta mer av. Det är både fiberrikt och innehåller låga halter av kadmium, säger Marie Vahter,  professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

Vete tar lättare upp kadmium

Det finns flera möjliga förklaringar till resultatet. Till exempel har vete lättare att ta upp kadmium från marken och det kan även ha odlats på jordbruksmark som har naturligt höga halter kadmium.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen