Ny undersökning: Höga halter kadmium i bröd med grovt vetemjöl
Bröd som är bakat med grovt vetemjöl innehåller höga halter kadmium, det visar en ny stickprovskontroll som Livsmedelsverket gjort. Halterna i vetefullkornsbröd är dessutom dubbelt så höga som i rågbröd.
Livsmedelsverket har undersökt cirka 40 olika brödsorter och kontrollen visar att det är de grova bröden som innehåller mest kadmium, rapporterar Sveriges Radio.
Så mycket kan du äta
Kadmium är en tungmetall som finns naturligt i jorden. Den lagras i kroppen under en lång tid och kan bland annat bidra till njurskador och benskörhet.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) rekommenderar att en person som väger 60 kilo högst bör få i sig 20 mikrogram kadmium per dag, vilket motsvarar ungefär 6-8 brödskivor per dag av brödsorter med höga halter.
Bra resultat för rågbröd
Livsmedelsverkets kontroll visar däremot att grovt rågbröd innehåller betydligt lägre halter kadmium än vetefullkornsbröd.
– Det är glädjande att rågbröd klarade sig bra i undersökningen. Råg bör vi äta mer av. Det är både fiberrikt och innehåller låga halter av kadmium, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till Sveriges Radio.
Vete tar lättare upp kadmium
Det finns flera möjliga förklaringar till resultatet. Till exempel har vete lättare att ta upp kadmium från marken och det kan även ha odlats på jordbruksmark som har naturligt höga halter kadmium.