Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 24 januari 2017

Orranäs gårdsmejeri - smaken och miljön är det viktigaste

Ett getmejeri på Ljusterö fick Boel och Lars Dahlberg att hoppa av sina chefsjobb och börja göra ost. Nu driver de Orranäs gårdsmejeri i Blekinge.

FOTO: Orranäs gårdsmejeri

Barnen hade flugit ut och makarna Boel och Lars Dahlberg kände en längtan efter att göra en förändring i sina liv. Året var 2009. Boel arbetade då som chef inom äldrevården och Lars som bergingenjör i Stockholm. Ett besök på ett litet gårdsmejeri på Ljusterö i Stockholms skärgård blev startskottet för det som skulle bli Orranäs gårdsmejeri i Blekinge.

– Vi blev inspirerade att börja göra getost, säger Boel. 

Vann silver i SM i mathantverk

En tid senare hittade de den perfekta platsen för sin egen osttillverkning, en gård öster om Karlskrona i Blekinge där de också hade släkten. Paret lämnade storstaden och snart var de igång.  Första getosten tillverkades 2010 och bara ett år senare, 2011, vann de silver i SM i mathantverk för sin vita Caprin. 

– Vi kände oss som totala nybörjare, men då visste vi att vi var på rätt väg. Vi blev väldigt glada, säger Boel. 

Idag har Orranäs gårdsmejeri ett femtontal olika ostar i sitt sortiment. Tillverkningen sker hantverksmässigt på mjölk från egna getter. Komjölksost tillverkas också och mjölken köps direkt från grannbondens ekologiska gård. Framgångarna har fortsatt att komma. Med blåmögelosten Orrnäs Blå har de utsetts till Ostfestivalens godaste ost två år i rad. 

– Många tycker att blåmögelost kan vara väldigt stark. Vår är lite krämigare och mycket smakrik  utan att vara stark.

Djurhållning och miljö viktigt

Förutom smaken och hantverket är djurhållningen och miljön det viktigaste för Boel och Lars.

– Det genomsyrar allt vi gör. Vi håller på att lägga om till EU-ekologisk produktion och arbetar hela tiden för att minska miljöbelastningen här på gården.

Boel upplever att intresset för hantverksmässigt tillverkad ost och ursprung fortsätter att växa. 

– Många vill veta hur djuren har haft det och tycker att det är viktigt, säger hon. Det är glädjande. 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen