Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 21 februari 2017

Ost- och vinguide: Så väljer du vin till svenska ostar

Svenska hårdostar håller världsklass. Kombinerat med rätt vin så når smakerna himmelska höjder. Här är de perfekta kombinationerna av vin och ost.

Bild 1/4 FOTO: Istock
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

De svenska hårdostarna håller mycket hög klass internationellt sett. Vi äter dem oftast kortlagrade – utmärkta som frukostostar – men det är med lagring som de blir som allra godast. Några av dem bör alltid finnas på en riktigt god ostbricka.

Här är en genomgång av de vanligaste svenska ostsorterna och vilket vin som passar bäst till.

6 svenska klassiker – och bäst dryck till

1. Grevé + fatlagrad chardonnay

Grevéost – en svensk klassiker.
Grevéost – en svensk klassiker.

Grevéosten är en rundpipig och milt syrlig ost som med lagring får underbara nötiga aromer. På en rundpipig ost är ostens snittyta perforerad av runda, regelbundna hål, som kallas pipor. Bland svenska ostar finns Herrgård och Grevé. Absolut ljuvlig med en fatlagrad chardonnay!

 

2. Prästost + rustikt rött

Som lagrad är prästosten gudomligt god. En kraftig, aromatisk, syrlig och ganska robust ost som kräver sin dryck. Välj ett kryddigt, rustikt rödvin eller en god lageröl av hög kvalitet.

3. Västerbottensost + fruktigt rödvin

Västerbottensost – svensk ost i lyxklass.
Västerbottensost – svensk ost i lyxklass.

Västerbottensosten har nått status som den svenska lyxosten nummer ett. Gräddig, salt och syrlig men också mycket sammansatt och delikat. Trivs bra med en amarone men också med ett generöst, varmfruktigt rödvin.

4. Cheddar + rikt rött

Cheddarost är ursprungligen engelsk men görs även i Sverige.
Cheddarost är ursprungligen engelsk men görs även i Sverige.

Cheddar är egentligen en engelsk ost men Kvibilles produkter skäms verkligen inte för sig i en jämförelse. Grynig och salt med fina toner av nötter och rentav smörkola när den får ligga riktigt länge. Ett rikt och spänstigt vin passar bra.

5. Kryddost + brännvin

En specialare vi oftast tar fram till kräftorna, men som borde ätas oftare. Prova den tärnad i en sallad med päron och uppfrästa sockerbönor! Funkar med öl och kanske vin, men kanske allra bäst med ett spetsglas snaps – serverat rumsvarmt liksom osten.

6. Hushållsost + champagne

Arla flyttar produktionen av hushållsost från Danmark till Östersund. Foto: Mostphotos
Hushållsost passar perfekt till Champagne.

För ett par decennier sedan bjöd svenska ostbranschen in några franska sommelierer för att välja ut den bästa svenska osten till champagne. Svaret blev – hushållsost! Den milda, lätt syrliga och lagom salta osten lyfte fram den friska champagnen och höll sig diskret lagom i bakgrunden. Smaka själv, till ett glas bubbel – antingen från Champagne eller mousserande från annan plats i vinvärlden.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen