Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 25 oktober 2016

Potatis – visste du detta?

Päror, pantofflor, potäter, knudor eller jordäpplen – kärt barn har många namn. Men vad vet du egentligen om vår allra käraste knöl?

FOTO: Mostphotos

Potatis är den mest odlade kulturväxten i världen med över 2 500 olika sorter varav ett hundratal kvalitetssorter odlas i Sverige. Men visste du det här om potatisen?

1. Vi äter 56 kilo potatis per person och år i Sverige.

2. Potatisen är männens favorit! Män äter nämligen i genomsnitt nästan 20 kilo mer potatis per person och år än kvinnor.

3. Potatis är en knölbildande ört vars ovanjordiska delar är giftiga. Den är släkt med giftiga arter som tobak, änglatrumpet och spikklubba.

4. Namnet potatis kommer från spanskans patata och är troligen en mix av ordet för sötpotatis, batata, och ordet för potatis, papa.

5. Potatisen är fylld med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Färsk potatis innehåller mer vitaminer än lagrad.

6. Rester av potatis har hittats i områden kring Titicacasjön i Sydamerika och odlades troligen av indianer redan för 10 000 år sedan.

7. Jonas Alströmer förordade odling av potatis i Sverige på 1720-talet och utpekas ofta som potatisens fader, men redan under 1600-talet hade Olof Rudbeck planterat potatis i Uppsala botaniska trädgård. Dags för historierevision kanske?

8. Potatis var under senare halvan av 1600-talet vanlig i många slottsträdgårdar – men då troligen bara som prydnadsväxt.

9. Potatisen blev populär i större utsträckning först på 1800-talet då det blev känt att den kunde användas till att göra brännvin.

10. Den 26 oktober varje år firas Potatisens dag i Sverige.

Källa: SCB, Potatisakademien och Potatis jordens guld, Ordalaget bokförlag.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen