Så fixar du en smarrig glöggfest – 7 snabba recept
Rosévinsglögg, pepparkaksgrissini och saffransbiscotti! Bjud vännerna på nya smaker på glöggfesten. Här får du sju lättlagade och spännande recept!
Pepparkaksgrissini med ädelostsdipp
Du behöver:
1 paket färdig pepparkaksdeg (500 g)
200 g ädelost
1 ½ dl crème fraiche
100 gram Philadelphiaost
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Kavla ut degen och skär remsor som är cirka 2 centimeter breda. Rulla remsorna så de får en rundare avlång form.
3. Lägg remsorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
4. Mixa ädelost, crème fraiche och Philadelphia till en röra och använd som dipp till.
Saffransbiscotti med choklad
Du behöver:
100 g smör
1 kuvert saffran
1 ½ dl socker
3 ägg
6 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
50 g hackad mandel
50 g hackad mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, låt svalna lite.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör ned äggen i smöret och därefter de torra ingredienserna.
4. Arbeta ihop till en smidig deg. Rulla ut till tre rullar som du lägger på bakplåtspapper på en plåt.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut dem och sänk samtidigt temperaturen i ugnen till 100 grader.
6. Skär längderna i sneda bitar som du låter ligga kvar på plåten, försök gärna sära lite på bitarna.
7. Ställ tillbaka in i ugnen ytterligare 20 minuter. Stäng av värmen och låt skorporna stå kvar och torka på eftervärme.
Roséglögg med saffran
Du behöver:
1 flaska torrt rosévin
1 ½ dl strösocker
1 påse glöggkryddor
½ gram saffran
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda upp och sjuda i 2 minuter.
2. Låt blandningen svalna och ställ den sedan i kylskåp över natten.
3. Sila glöggen och häll upp på ren flaska. Drick den varm eller kall.
Läs även: Glögg: Här är svenska folkets favoriter
Parmalindade dadlar
Du behöver:
25 dadlar
100 g parmaskinka (eller annan lufttorkad skinka)
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Dela skinkan i smala remsor. Linda in dadlarna i skinkan.
3. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grilla dem i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
Inbakade kryddkorvar
Du behöver:
Ett paket smördegsplattor
5 kryddiga korvar av tjock modell
dijonsenap
1 ägg
Gör så här:
1. Kavla ut smördegsplattorna till tredubbel storlek.
2. Bred ett tunt lager med dijonsenap på smördegen.
3. Lägg på en korv på varje degplatta och rulla in korven. Lägg korvpaketet med skarven nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Pensla paketen med uppvispat ägg, grädda i ugn på 200 grader i cirka 15 minuter tills de fått fin färg.
5. Ta ut plåten och låt svalna, sätt sedan in plåten i kylen i ca 30 min.
Laxsnittar
Du behöver:
Cirka 30 bitar
5 tunnbröd
400 g Philadelphiaost
½ tub pepparrotsvisp
5 stora skivor, kallrökt lax
dill
salt, peppar
Gör så här:
1. Blanda Philadelphiaosten och pepparrotsvispen med dill, salt och peppar.
2. Bred blandningen på tunnbröden och lägg en laxskiva på varje bröd.
3. Rulla ihop till rullar, plasta in och ställ dem i kylen i 30 minuter.
4. Ta ut och skär upp snittar och ställ dessa på högkant på ett fat.
Minipajer med ädelost
Du behöver:
Cirka 15 pajer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
10 körsbärstomater
4 ägg
3 dl grädde
salt
svartpeppar
3 dl riven ädelost
Gör så här:
1. Blanda ihop vetemjöl, smör och vatten till en deg.
2. Kavla eller tryck ut degen i 15 aluminiumformar. Ställ formarna i kylen i cirka 30 minuter.
3. Sätt på ugnen på 225 grader. Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar.
4. Skär körsbärstomaterna i bitar. Skär osten i småbitar, lägg i ost och tomater i formerna och häll över äggblandningen. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.