Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 25 december 2016

Så gör du det bästa av varje köttbit

Vill du äta bättre kött, mindre kött och göra det bästa av varje liten bit? Här är tips och recept som ger matlagningen en ny kick.

Att älska smaken av kött och samtidigt välja klimat- och hälsosmart är inte så svårt som det kan låta.

Hemligheten är att köpa bra, svenska råvaror och att låta smakerna lyfta fram varandra. En solid, grön bas av säsongens grönsaker och så köttet, som ett väl använt utropstecken. Här är råden att börja med:

Strimla mera

Tänk lite mer kinesiskt när du lagar mat. Strimlor av kött tar åt sig av marinader och kryddor väl och ger en rik köttsmak även om mängden kött i rätten inte är så hög.

Träna gärna in ett basrecept på grönsakswok och gör om det så att det passar de grönsaker som är i säsong just nu.

Koka gryta

Lär dig långkoka. Kalops, får i kål, fläsklägg och andra klassiska långkoksrätter gör möra smakbomber av enklare, billigare styckdetaljer. Långkok lämpar sig bra för styckdetaljer från djurens framdel.

Gör gärna ett storkok till helgen, ös på med så mycket rotfrukter du känner för och frys in i portioner.

Lyx med rester

Alla köttrester måste inte bli pyttipanna. Gör matiga pajer med mycket grönt, pastasås eller topping till grönsakssoppan. Tunt skivade köttrester kan stekas och bli basen i fredagens tacos. Har du köpt en riktigt bra köttråvara räcker smaken långt.

Blanda och ge

Gör charkuterier och köttfärs matigare med bönor, korn och gryn. Det kan handla om en rejäl sallad med bacon och matvete, om färgglada wraps med tunna skivor korv i eller en näve mustiga korngryn i köttfärssåsen.

Tre smarta recept att börja med:

1. Nudelsoppa med frikadeller

Nudelsoppa_gronsaker_frikadeller

Börja med en matig soppa, gärna gjord med säsongens grönsaker och rotfrukter. Spetsa med frikadeller, en bortglömd delikatess.

Ingredienser

4 portioner

Frikadeller:
500 g nötfärs
1 tsk salt
2 tsk röd currypasta

Nudelsoppa:
1 liter köttbuljong
4 morötter, i tunna stavar
100 g färska champinjoner, skivade
olja
3 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk brun farin
1 purjolök, strimlad
100 g salladskål, strimlad
125 g nudlar

Gör så här

Fräs champinjoner i olja.

Koka upp buljong. Tillsätt morötter och champinjoner och koka ca 2 minuter.

Blanda färs, salt och currypasta. Rulla till små köttbullar. Lägg dem i buljongen och sjud 3 minuter.

Tillsätt soja, sambal oelek, farin, purjolök och salladskål och sjud någon minuter. Lägg ner nudlarna, ta kastrullen från värmen och låt stå ca 5 minuter med lock före servering.

2. Gryta med bog, pumpa och svamp med Blå Kongo

2 T POLAROID Polaroid 45

Färger lyfter maten och grisbog i strimlor ger mustig köttsmak åt hela rätten. Här har bogenfått färgglatt sällskap av en knallblå, svensk potatis.

 Ingredienser

4 portioner
500 g grisbog, strimlad
1 gul lök, klyftad
1 tsk spiskummin, malen
1 tsk ingefära, malen
salt
2 msk rapsolja
2 morötter, tärnade
100 g kålrot, tärnad
200 g muscatpumpa, tärnad
3 dl tomater, hela, konserverade
2 dl vatten
100 g svart trumpetsvamp
1 msk flytande matfett
½ dl persilja, hackad

Till servering:
600 g potatis Blå Kongo

Gör så här

Fräs lök och kryddor i olja i en gryta. Tillsätt morötter, kålrot, pumpa, tomater och vatten. Koka upp. Lägg i köttet, lite i taget. Sjud under lock ca 20 minuter.

Koka potatisen med skal.

Fräs svampen i matfett och lägg i grytan vid servering. Strö över persilja.

3. Spenatsoppa med topping

spenatsoppa_rester_2013_hi

Släng aldrig en korvsnutt eller en skinkbit. Gör en gladgrön spenatsoppa och använd restbitarna till en salt och god topping.

Ingredienser

1 gul lök, finhackad
1 msk torkad timjan
2 msk smör
2 msk vetemjöl
400 g fryst, hackad spenat
1 liter vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
1 dl vispgrädde
salt
svartpeppar

Topping:
½ purjolök
100 g prinskorv
200 g julskinka, fint tärnad
2 msk smör
½ kruka persilja, hackad

Gör så här

Fräs lök och timjan i smör på svag värme i en kastrull som är stor nog att rymma soppan. Strö över mjölet när löken blivit mjuk och genomskinlig, rör om och tillsätt genast vatten, spenat och buljong. Låt koka i cirka 5 minuter, mixa eventuellt soppan hastigt med en stavmixer, tillsätt grädde och låt koka upp.

Topping

Skölj purjon, skär den i tunna skivor och fräs den i hälften av smöret tills den är mjuk och glansig, lägg över den på en tallrik. Skär korven i tunna skivor och stek i smör, rör ner skinka, purjolök och persilja i pannan. Servera toppingen till soppan.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen