Så minimerar du matkontot: 10 enkla knep
Trött på matsvinn, slöseri och onödigt höga matkonstnader? Då ska du kolla in de här 10 budgettipsen. Bra för dig, matkontot och miljön.
En av våra allra största utgifter är maten vi äter – och slänger bort! Men det går att sänka matkontot med tusenlappar genom att handla smart, göra själv och ta till vara.
De här enkla knepen hjälper dig att minimera matkontot, skona miljön och samtidigt leva gott.
10 knep som minimerar matkontot
1. Handla smart
• Handla en gång i veckan. Småhandlandet är en riktig storbov men att handla allt för sällan kan också vara en fälla då du ofta köper mer än vad du behöver.
• Planera inköpen efter en veckomatsedel och gör inköpslistor utifrån den.
• Handla efter jobbet. Det är lätt att handla lite för mycket när du ha gott om tid. Efter jobbet brukar det finnas mindre tid för råge i kundvagnen.
• Handla aldrig när du är hungrig.
2. Ta vara på resterna
Varje år slänger vi i genomsnitt 19 kilo mat per person. Ytterligare 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Här finns pengar att spara.
I stället för att slänga rester eller mat som börjar se lite hängig ut kan du laga nya goda rätter av det som blir över. Se alla rester som en bonus, det behöver inte utgöra en komplett måltid för att platsa i matlådan eller frysen. För att undvika rester direkt på tallriken är det bättre att ta fler små portioner, än en stor som du inte orkar äta upp.
Läs också: Det här kan du laga av överbliven potatis
3. Använd frysen
Gör frysen till din bästa vän – det kan bli en riktig guldgruva. Det går att frysa in mer än vad många tror. Frys både in rester och mat som närmar sig bäst före-datum – som du vet att du inte kommer hinna äta upp i tid.
Tänk på att även små mängder mat är värt att frysa in. Om du till exempel har en burk med ris i frysen kan du fylla på den allteftersom. Gå regelbundet igenom frysen och planera dina inköp efter det som redan finns hemma. Märk gärna med datum för bättre koll.
Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
4. Ät efter säsong
Tomater i januari? Inte så smart – varken för plånboken, smaklökarna eller miljön. Välj grönsaker som är i säsong istället. De är inte bara godare och fräschare, de är dessutom miljösmartare och billigare. Glöm inte våra svenska fantastiska rotfrukter som är både nyttiga och billiga.
Läs också: 9 råvaror du ska passa på att äta i januari
5. Baka eget bröd
Ingredienserna i hembakat bröd kostar bara 10 till 30 procent av vad det kostar att köpa färdigt i affären. Och att baka själv är inte bara en god affär, du vinner även i kvalitet och slipper onödiga tillsatser som ofta förekommer i det industribakade.
6. Matlåda till jobbet
Kostar lunchen ute 90 kronor så blir det runt 1 800 i månaden. Läge att ta med sig matlåda. Gör storkok och frys in i portionsförpackningar när du har tid eller lägg dagens rester i morgondagens lunchlåda.
7. Odla och plocka
I fönstret, på balkongen eller i trädgården. Mycket av det vi slentrianmässigt köper går att odla själv. Både kryddor och grönsaker.Naturen och trädgården är dessutom fulla av svamp, bär och frukt att safta, sylta, torka, frysa in, syra och lägga in.
Läs också: Så enkelt odlar du ärtskott på fönsterbrädan
8. Laga gott och billigt
Skippa halvfabrik och färdigrätter. Mat du gör själv är billigare, nyttigare och godare. Blomkålssoppa, löksoppa, ärtsoppa, linsgryta, pannkakor, raggmunk, vitkål, morötter, potatis … Så gott! Ett bra tips är att laga mycket på en gång och frysa in.
9. Stirra dig inte blind på bäst före-datum
Ofta går det att äta livsmedlet flera dagar, ibland veckor, till om det har förvarats rätt. Undantaget är känsliga livsmedel som vakuumförpackad lax. Titta, lukta smaka, och testa dig fram. Lita på dina sinnen! Kom också ihåg att det är skillnad på bäst före och sista förbrukningsdag.
10. Töm hela förpackningen
Släng inte kaviartuben eller ketchupflaskan innan de är helt tomma. Klipp upp förpackningarna och gröp ur det sista. Du kommer bli förvånad över hur mycket som finns kvar!