Skånsk vinodling på frammarsch: Rekordskörd efter 10 års slit
Odla vin i Sverige – är det möjligt? Ja, visst! Sol, hav och hårt arbete är hemligheterna bakom det skånska vinundret i Flädie.
Flädie vingård ligger på en böljande sluttning bara några kilometer från havet och Lomma strand i sydvästra Skåne. Här doftar intensivt av skånsk mylla och trots det lantliga läget är det nära till både Lund och Malmö. Även till Köpenhamn tar man sig lätt via bron.
Precis som i Sydeuropa
Ändå är det svårt att tro att det är i Sverige man befinner sig. De välskötta vinrankorna i prydliga rader för snarare tankarna till Sydeuropa. Och precis som i Sydeuropa levererade vinrankorna här en exceptionellt bra skörd förra året. Den bästa på tio år.
– Ja, det var den bästa skörd vi har haft hittills, säger Martin Rosvall Hansson, ägare och ansvarig för vinproduktionen. Vädret var ovanligt gynnsamt och efter några tuffa år fick vi äntligen utdelning.
Martin visar runt i odlingen och beskriver Flädies fördelaktiga mikroklimat. Vinrankorna står planterade i en sydvästsluttning och nedanför ligger byn som skyddar mot vinden. En kilometer längre bort finns havet som stabiliserar klimatet och ger jämnare temperatur.
Hårt arbete
Raderna av putsade och ansade vinrankor imponerar på besökarna.
– Det är hårt arbete som ligger bakom och vi har lyckats hålla borta både bladmögel och andra sjukdomar.
Uppskattas av gästerna
Flädie Mat och Vingård var från början uppbyggt runt mat, konferens, bröllop och catering. De senaste åren har vingården och det nybyggda vineriet tillkommit vilket är uppskattat av gästerna. Det centrala läget nära Malmö, Lund och Köpenhamn gör att fler och fler hittar hit.
– Många tycker det är spännande att vi producerar eget vin, berättar Martin. De flesta som kommer hit är vinkunniga vilket ställer högre krav på oss, det är roligt.
– Våra besökare tycker att det är extra intressant eftersom svenskt vin fortfarande är ganska ovanligt.
Gallrar för hand
Martin berättar att de har en ekologisk filosofi när det gäller odlingarna. Ogräsbekämpningen sker maskinellt och besprutning mot svampangrepp görs bara med ekologiskt godkända medel.
– Vi gallrar allt i vinstockarna för hand, alla sidoskott, alla klasar som ska bort, alla dåliga druvor och alla onödiga bladverk. Arbetet i vingården är viktigt. Det är ju det som ger den höga kvalitén på druvorna och i sin tur bra viner.
Att odla vin i Sverige kräver dock tålamod och ett passionerat intresse, erkänner Martin. Det var när han hade utbildat sig till sommelier som idén om en egen vingård vaknade till liv. Företaget hette redan Flädie Mat och Vingård så varför inte skaffa sig en egen odling, tänkte han.
Sätter Sverige på vinkartan
Martin tittar ut över vingården. På bara ett decennium har den blivit något som på andra ställen i Europa har tagit flera generationer att bygga upp.
Han ser en ljus framtid för svenskt vin och hoppas att vinturismen ska bli stor även här. Kanske kan ett vitt vin på druvan Solaris bli ett typisk svenskt vin som sätter Sverige på den internationella vinkartan om några år.
Vinodling sedan 2007
Gårdens: Flädie Vinproduktion.
Antal vinstockar: 9 000 fördelade på 2,5 hektar.
Druvsorter: Fokus ligger på de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis och de gröna druvorna Solaris och Phonix.
Vintyper: Rött, vitt, rosé, mousserande och dessertvin. Sammanlagt produceras 10 olika viner, två torra vita viner, två röda viner, två söta viner, två mousserande viner och två roséviner.
Vintips i sommar
Ann Janson är sommelier och författare till boken Tjugo skånska vingårdar. Här bjuder hon på sina bästa vintips till sommarmaten.
• Kyl vinet om det är varmt ute, även det röda, ett vin blir sällan för svalt, det värms snabbt upp i glaset i kontrast till ett för varmt vin som snabbt tappar sin fräschör i sommarvärmen.
• Prova svenska viner – gärna på druvan Solaris som ger friska fruktiga viner med aromatisk doft som passar till sommarmat som fisk, skaldjur och kyckling.
• Kraftiga viner passar ofta bättre till rustika rätter eller grillad mat.
• Elegantare och lättare viner passar i regel till lättare rätter.
• Ett bra rosévin passar till det mesta av sommarens mat.
• Ett bra kvalitetsvin passar med enkel mat och fina råvaror, komplicerade smakkombinationer kan ibland konkurrera ut vinet
• Välj gärna viner med lägre alkoholhalt som inte konkurrerar ut smaken på maten.
• Var inte rädd att prova egna nya kombinationer, det finns inget rätt eller fel.
Läs också: Vin till sparris – experten tipsar