Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 12 maj 2017

Skånsk vinodling på frammarsch: Rekordskörd efter 10 års slit

Odla vin i Sverige – är det möjligt? Ja, visst! Sol, hav och hårt arbete är hemligheterna bakom det skånska vinundret i Flädie.

Flädie vingård ligger på en böljande sluttning bara några kilometer från havet och Lomma strand i sydvästra Skåne. Här doftar intensivt av skånsk mylla och trots det lantliga läget är det nära till både Lund och Malmö. Även till Köpenhamn tar man sig lätt via bron.

Precis som i Sydeuropa

Ändå är det svårt att tro att det är i Sverige man befinner sig. De välskötta vinrankorna i prydliga rader för snarare tankarna till Sydeuropa. Och precis som i Sydeuropa levererade vinrankorna här en exceptionellt bra skörd förra året. Den bästa på tio år.

– Ja, det var den bästa skörd vi har haft hittills, säger Martin Rosvall Hansson, ägare och ansvarig för vinproduktionen. Vädret var ovanligt gynnsamt och efter några tuffa år fick vi äntligen utdelning.

I vingården odlas de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis och vita Druvan Solaris vilka mognar bra i det svenska klimatet och ger spännande, fruktiga och friska viner. Foto: Josefin Widell Hultgren
I vingården odlas de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis och vita Druvan Solaris vilka mognar bra i det svenska klimatet och ger spännande, fruktiga och friska viner. Foto: Josefin Widell Hultgren

Martin visar runt i odlingen och beskriver Flädies fördelaktiga mikroklimat. Vinrankorna står planterade i en sydvästsluttning och nedanför ligger byn som skyddar mot vinden. En kilometer längre bort finns havet som stabiliserar klimatet och ger jämnare temperatur.

Hårt arbete

Raderna av putsade och ansade vinrankor imponerar på besökarna.

– Det är hårt arbete som ligger bakom och vi har lyckats hålla borta både bladmögel och andra sjukdomar.

Uppskattas av gästerna

Flädie Mat och Vingård var från början uppbyggt runt mat, konferens, bröllop och catering. De senaste åren har vingården och det nybyggda vineriet tillkommit vilket är uppskattat av gästerna. Det centrala läget nära Malmö, Lund och Köpenhamn gör att fler och fler hittar hit.

– Många tycker det är spännande att vi producerar eget vin, berättar Martin. De flesta som kommer hit är vinkunniga vilket ställer högre krav på oss, det är roligt.

– Våra besökare tycker att det är extra intressant eftersom svenskt vin fortfarande är ganska ovanligt.

 Martin Rosvall Hansson, ägare och ansvarig för vinproduktionen. Foto: Josefin Widell Hultgren
Många vill följa processen från vinranka till färdigt vin säger Martin Rosvall Hansson. Foto: Josefin Widell Hultgren

Gallrar för hand

Martin berättar att de har en ekologisk filosofi när det gäller odlingarna. Ogräsbekämpningen sker maskinellt och besprutning mot svampangrepp görs bara med ekologiskt godkända medel.

– Vi gallrar allt i vinstockarna för hand, alla sidoskott, alla klasar som ska bort, alla dåliga druvor och alla onödiga bladverk. Arbetet i vingården är viktigt. Det är ju det som ger den höga kvalitén på druvorna och i sin tur bra viner.

Martin Rosvall Hansson ser ljust på framtiden för svenskt vin. Foto: Josefin Widell Hultgren
Martin Rosvall Hansson ser ljust på framtiden för svenskt vin. Foto: Josefin Widell Hultgren

Att odla vin i Sverige kräver dock tålamod och ett passionerat intresse, erkänner Martin. Det var när han hade utbildat sig till sommelier som idén om en egen vingård vaknade till liv. Företaget hette redan Flädie Mat och Vingård så varför inte skaffa sig en egen odling, tänkte han.

Sätter Sverige på vinkartan

Martin tittar ut över vingården. På bara ett decennium har den blivit något som på andra ställen i Europa har tagit flera generationer att bygga upp.

Han ser en ljus framtid för svenskt vin och hoppas att vinturismen ska bli stor även här. Kanske kan ett vitt vin på druvan Solaris bli ett typisk svenskt vin som sätter Sverige på den internationella vinkartan om några år.

Vinodling sedan 2007

Flädie Mat och Vingård har mycket att erbjuda. Mat, dryck, vacker miljö och en härlig vingårdskänsla attraherar kunder från både när och fjärran. Foto: Josefin
Flädie Mat och Vingård har mycket att erbjuda. Mat, dryck, vacker miljö och en härlig vingårdskänsla attraherar kunder från både när och fjärran. Foto: Josefin Widell Hultgren

Gårdens: Flädie Vinproduktion.
Antal vinstockar: 9 000 fördelade på 2,5 hektar.
Druvsorter: Fokus ligger på de blå druvorna Rondo och Cabernet Cortis och de gröna druvorna Solaris och Phonix.
Vintyper: Rött, vitt, rosé, mousserande och dessertvin. Sammanlagt produceras 10 olika viner, två torra vita viner, två röda viner, två söta viner, två mousserande viner och två roséviner.

Vintips i sommar

Ann Janson är sommelier och författare till boken Tjugo skånska vingårdar. Här bjuder hon på sina bästa vintips till sommarmaten.

• Kyl vinet om det är varmt ute, även det röda, ett vin blir sällan för svalt, det värms snabbt upp i glaset i kontrast till ett för varmt vin som snabbt tappar sin fräschör i sommarvärmen.
• Prova svenska viner – gärna på druvan Solaris som ger friska fruktiga viner med aromatisk doft som passar till sommarmat som fisk, skaldjur och kyckling.
• Kraftiga viner passar ofta bättre till rustika rätter eller grillad mat.
• Elegantare och lättare viner passar i regel till lättare rätter.
• Ett bra rosévin passar till det mesta av sommarens mat.
• Ett bra kvalitetsvin passar med enkel mat och fina råvaror, komplicerade smakkombinationer kan ibland konkurrera ut vinet
• Välj gärna viner med lägre alkoholhalt som inte konkurrerar ut smaken på maten.
• Var inte rädd att prova egna nya kombinationer, det finns inget rätt eller fel.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen