Sommarens vackraste pynt. Dekorera dina bakverk med ätbara blommor!
Det finns många vackra blommor som du kan dekorera sallader, maträtter och bakverk med. Men se upp! Vissa kan vara giftiga. Det här behöver du veta för att vara på säkra sidan.
Dekorera tårtpynt och sallader med ätbara blommor! Här listar vi några favoriter:
Blåklint
Blåklint, Centaurea cyanus. De blåa blombladen kan du blanda ner i salladen eller sha om dekoration på tårtan. Du kan också torka dem för senare användning.
Maskros
Maskros, Taraxacum officinale, är ätbar. Både bladen och blommorna går att äta. På våren kan du ha de späda små bladen i sallad.
Läs också: 4 recept med maskros
Ringblomma
Ringblomma, Calendula officinalis. Kronbladen är trevliga som dekoration i sallad eller på bakverk. De är även fina att blanda i kokt ris och pasta.
Pensé
Pensé, Viola wittrockiana, går bra att äta. Blomman förekommer i många olika former och färger och den kan både ätas hela eller som snoppade kronblad. Använd blommorna till fruktsallader, desserter och drinkar.
Läs också: Använd blommorna till bordsdekorationer
Rosor

Rosor. Både trädgårdsrosor, Rosa, och nyponrosor går att äta. Du kan blanda ner kronbladen i en sallad eller dekorera efterrätter och bakverk med dem. Det går också att göra sylt, marmelad eller gelé av rosor – gärna i kombination med bär eller frukt. Bra rosor sorter att använda i matlagningen är till exempel ‘Sweet Mimosa’ och ‘Attar of Roses’.
Syrener
Bondsyrener, Syringa vulgaris, finns i lila och vitt. Du kan dekorera bakverk och efterrätter med syrenblommor. De doftar och smakar gott. Blommorna kan kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Strö socker över och låt torka så har du en dessert!
Läs också: Så får du orkidéerna att blomma längre
Pelargon
Pelargon, Pelargonium, går att äta. Använd doftpelargonernas blommor till bakverk, pynt och att ge färg åt efterrätter. Eller använd i soppor och grönsaksrätter. Obs! Ät inte de vanliga pelargonerna och inte heller den kokosdoftande doftpelargonen P. ’Grossularoides’ som kan ge magkramper. Vildpelargoner bör du också se upp med.
Lavendel
Lavendel, Lavendula, går att äta. Lavendel passar till bakverk och sötsaker, men går också att strö över en potatissallad eller användas till grillat kött.
Undvik dessa giftiga blommor:
Se upp så du inte använder giftiga blommor eller blommor som är besprutade. Här är några växter du ska undvika:
Amaryllis – kan ge magbesvär
Anemon – kan ge sveda i mun och magbesvär
Belladonna – är mycket giftig
Blåsippa – kan ge svalg- och magbesvär
Gullregn – är giftig och påverkar andningen
Påsklilja – ger magbesvär
Foto: iStockPhoto