Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 1 juli 2016

Sommarens vackraste pynt. Dekorera dina bakverk med ätbara blommor!

Det finns många vackra blommor som du kan dekorera sallader, maträtter och bakverk med. Men se upp! Vissa kan vara giftiga. Det här behöver du veta för att vara på säkra sidan.

Dekorera tårtpynt och sallader med ätbara blommor! Här listar vi några favoriter:

Blåklint

Blåklint gör sig bra i kakan.
Blåklint gör sig bra i kakan.

Blåklint, Centaurea cyanus. De blåa blombladen kan du blanda ner i salladen eller sha om dekoration på tårtan. Du kan också torka dem för senare användning.

Maskros

Ha maskrosor i salladen.
Ha maskrosor i salladen.

Maskros, Taraxacum officinale, är ätbar. Både bladen och blommorna går att äta. På våren kan du ha de späda små bladen i sallad.

Ringblomma

Ringblommor går att äta.
Ringblommor går att äta.

Ringblomma, Calendula officinalis. Kronbladen är trevliga som dekoration i sallad eller på bakverk. De är även fina att blanda i kokt ris och pasta.

Pensé

Låt penséer pryda tårtan.
Låt penséer pryda tårtan.

Pensé, Viola wittrockiana, går bra att äta. Blomman förekommer i många olika former och färger och den kan både ätas hela eller som snoppade kronblad. Använd blommorna till fruktsallader, desserter och drinkar.

Rosor

Efterrätt med smak och doft av rosor.
Efterrätt med smak och doft av rosor.

Rosor. Både trädgårdsrosor, Rosa, och nyponrosor går att äta. Du kan blanda ner kronbladen i en sallad eller dekorera efterrätter och bakverk med dem. Det går också att göra sylt, marmelad eller gelé av rosor – gärna i kombination med bär eller frukt. Bra rosor sorter att använda i matlagningen är till exempel ‘Sweet Mimosa’ och ‘Attar of Roses’.

Syrener

Njut av bakverk med syren.
Njut av bakverk med syren.

Bondsyrener, Syringa vulgaris, finns i lila och vitt. Du kan dekorera bakverk och efterrätter med syrenblommor. De doftar och smakar gott. Blommorna kan kanderas genom att de doppas i vispad äggvita. Strö socker över och låt torka så har du en dessert!

Pelargon

Vissa pelargoner kan användas i maten.
Vissa pelargoner kan användas i maten.

Pelargon, Pelargonium, går att äta. Använd doftpelargonernas blommor till bakverk, pynt och att ge färg åt efterrätter. Eller använd i soppor och grönsaksrätter. Obs! Ät inte de vanliga pelargonerna och inte heller den kokosdoftande doftpelargonen P. ’Grossularoides’ som kan ge magkramper. Vildpelargoner bör du också se upp med.

Lavendel

Lavendel kan användas till mycket.
Lavendel kan användas till mycket.

Lavendel, Lavendula, går att äta. Lavendel passar till bakverk och sötsaker, men går också att strö över en potatissallad eller användas till grillat kött.

Undvik dessa giftiga blommor:

Se upp så du inte använder giftiga blommor eller blommor som är besprutade. Här är några växter du ska undvika:

Amaryllis – kan ge magbesvär

Anemon – kan ge sveda i mun och magbesvär

Belladonna – är mycket giftig

Blåsippa – kan ge svalg- och magbesvär

Gullregn – är giftig och påverkar andningen

Påsklilja – ger magbesvär

Foto: iStockPhoto

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen