Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 10 mars 2016

Sött och lyxigt – proffsen bjuder på sina bästa honungsrecept

Gör som de allra bästa konditorerna och kockarna – använd honung i köket. Här bjuder tre matproffs på riktigt smaskiga sötsaker baserade på honung.

Lisa bjuder på äppledessert

Husmor Lisa

Husmor Lisa, alias Lisa Lönner Pulkkinen, driver hemmakrog med ”fine dining” på Resarö.

Här är ett av hennes favoritrecept med honung i. OBS! Missa inte kolasåsen gjord av honung, den blir din nya favorit.

Äppelbavaroise med kardemumma, honungskolasås och kanderade honungs- och kanelmandlar

bavaroise

Ingredienser för 4 portioner:

Kolasås på honung:

1 dl grädde

1 dl honung av god kvalitet

1 vaniljstång

35 gram smör

Knivsudd salt

Skrapa ur fröna ur vaniljstången med en tesked, lägg både stång och frön i en gryta med tjock botten. Lägg i övriga ingredienser.

Koka upp alla ingredienser så det nästan bubblar över, dra av grytan och sänk värmen (gör du så en gång så kokar det inte över lika lätt sen) så att det står och småputtrar med tydliga bubblor cirka 20 minuter. Se till att konsistensen är såslik.

Ta av från värmen, lyft ur vaniljstången och låt svalna en stund.

Bavaroise med äpple och kardemumma:

1 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 st äggula

1 äpplen

1,5 gelatinblad

3 msk strösocker

Nymalen kardemumma

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden till lätt skum och ställ den i kylen. Koka upp mjölken med 1 1/2 msk av sockret. Riv äpplet på ett rivjärn.

Ta kastrullen åt sidan och låt svalna ett par minuter.

Smält gelatinbladen i den varma mjölken och blanda i äpplena, låt kallna.

Vispa äggulan och resten av sockret pösigt. Tillsätt mjölken i blandningen och vänd sedan ner grädden utan att röra för mycket.

Häll upp i portionsformar eller glas. Pudra över kardemumma på toppen med en tesil. Frys 3 timmar tills den stelnat eller till nästa dag.

Kanderade honungsmandlar med kanel

1 dl mandlar, gärna färdigskållade

1 dl honung

1 msk kanel

Skålla mandlarna om du inte köpt färdigskållade. Smält honungen i en helt ren stekpanna, gärna teflon.

Pudra över kanelen och lägg i mandlarna. Rosta på medelhög värme tills de är gyllenbruna. Lämna inte pannan! Lätt ut på ett silipatblad eller bakplåtspapper och stelna. OBS! Det blir väldigt varmt så akta fingrarna. Bryt dem lätt i bitar.

Till dekoration: Svart harsyra eller annan lämplig ört.

Konditorn lockar med vinbär och långpeppar

Foto: Årets konditor
Foto: Årets Konditor

Anders Oskarssons från Nilssons konditori i Oskarshamn tog hem titeln Årets konditor 2015 med den här rödavinbärsganachen med hallon och långpeppar.

Ganache är en krämig blandning av grädde och choklad och andra smaker som används som fyllning eller glasyr i choklad, praliner och tårtor.

Här är receptet Anders använde i tävlingen:

Rödavinbärsganache med hallon och långpeppar

rodavinbarsganache

Ingredienser:

100 g puré på röda vinbär

25 g citronjuice

40 g grädde

290 g mjölkchoklad (gärna av sorten Bahibe)

7 g honung

17 g smör

10 g grovmalen långpeppar (en krydda från Indien med smak av enbär och peppar som doftar rökelse. Om du inte får tag på långpeppar prova svartpeppar)

Smält chokladen. Koka upp purén på röda vinbär, citronjuice, grädde, honung och peppar. Låt stå och dra i 30 minuter. Sila sedan av och värm upp igen. Häll över chokladen.

Mixa i smöret.

Om du vill göra små formar att fylla med godsaker– häll upp dem nu! Kyl ned.

Koka kola på honung

Foto: Anna Lind Lewin
Foto: Anna Lind Lewin

Konditor och kokboksförfattare Elisabeth Johansson kokar honungskola och strör bipollen på. Här bjuder hon på receptet.

Foto: Anna Lind Lewin
Foto: Anna Lind Lewin

Ingredienser till cirka 40 härliga smörkolor med smak av honung och bipollen:

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl flytande honung (värm försiktigt tills flytande om den är fast)

2 msk bipollen

Lägg smöret i en tjockbottnad rostfri kastrull. Rör i grädde, socker och honung.

Låt koka under lock ett par minuter och sänk sedan värmen och låt sjuda tills du kan göra ett fast kulprov. Man kan sänka värmen lite mer mot slutet.

Häll upp kolan i en form ca 15×20 cm med bakplåtspapper i botten. Låt kolan svalna ca 5 minuter och strö över bipollen innan ytan stelnar.

Låt kolan stelna över natten i rumstemperatur. Skär upp kolorna med en vass kniv. Slå in i smörpapper.

Vill du ha ännu fler honungsrecept? Titta in på Svenska Bin.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen