Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 12 maj 2017

Stor guide! Så lätt köper du närproducerad mat på nätet

Intresset för att handla lokalproducerad mat via internet har exploderat de senaste åren. Och utbudet blir stadigt större, särskilt när det gäller kött. Här är sajterna som kan leverera till dig!

FOTO: Irmi Persson

Ett par gånger om året köper Magnus Lindahl i Älvsjö köttlådor direkt från en uppfödare i Småland. Beställningen görs via mejl och köttet levereras av uppfödaren själv.

– Det känns bra att ha koll på köttets ursprung och att veta att djuren har behandlats väl. För mig är djurvälfärden det viktigaste men även att köttet produceras på ett ekologiskt hållbart sätt, säger Magnus.
Att kunna lägga en beställning på nätet och sedan få köttet hemlevererat är också enkelt och smidigt.

Grannarna går ihop

– Men jag anpassar mig gärna för att leveranserna ska kunna samordnas på ett bra sätt så att de blir så miljömässigt bra som möjligt. Här är vi till exempel flera grannar som passar på att beställa samtidigt.

Varje låda brukar innehålla ungefär 25 kilo blandat nötkött. Det räcker länge och är praktiskt att ha nära till hands hemma i frysen. Dessutom, menar Magnus, är kvaliteten på köttet ofta bättre än i den lokala matbutiken.

– Att jag gynnar uppfödarna genom att köpa direkt av dem känns också bra. Förhoppningsvis bidrar det till att de får bättre marginaler än om mellanhänder varit inblandade. Det är viktigt att de har en god lönsamhet och därmed möjlighet att fortsätta med en etisk och ekologisk uppfödning.

Här kan du beställa närproducerad mat

1. Min Farm

Min Farm är ett samarbete mellan småskaliga bönder i Jämtland, Västerbotten, Stockholm och Uppsala. Den digitala gårdshandeln erbjuder allt från lokalproducerad honung till grönsaker och kött. Anmäl intresse på hemsidan så blir du kontaktad och får veta mer om vad som erbjuds i just ditt område. Logistiken är under utveckling, men det görs leveranser både till utlämningsställen och direkt hem. Kunderna erbjuds också besök på gårdarna.

2. Ditt ekokött

Ekologiskt naturbeteskött samt charkuterier av Highland Cattle. Djuren föds upp i Mönsterås och köttlådorna levereras till kunder i Skåne, längs östkusten samt i Stockholm och Örebro. Mejla eller ring Ditt ekokött för närmare info.

3. Gårdssällskapet

Köttlådor med KRAV-märkt och närproducerat nöt- och fläskkött som levereras direkt hem till kundernas dörr i Storstockholm. Köttet beställs på Gårdssällskapets hemsida och levereras inom två veckor.

4. Gläntans

Om du bor i Enköping, Göteborg, Jönköping, Linköping, Malmö, Norrköping, Nyköping, Stockholm, Södertälje, Uppsala eller Valdemarsvik kan du beställa hem viltkött från Gläntans Viltkött. Deras lådor innehåller kött- och charkprodukter av vildsvin och hjort. Leverans inom tio dagar.

5. Gröna gårdar

KRAV-märkt kött av lamm, nöt gris samt tilläggsprodukter som exempelvis buljong från olika gårdar i Västsverige. Efter att du beställt skickas köttlådan till ett utlämningsställe, vanligtvis en matbutik. Där måste du själv hämta köttet samma dag det levereras. Gröna Gårdar har många utlämningsställen i Göteborg, men även en del i Stockholm, Landvetter, Kungsbacka, Uddevalla, Kungälv, Lilla Edet, Ljungskile, Vallda, Orust och Strömstad.

6. Naturligt Kött

Har ett brett utbud av kött och chark, även kyckling och vilt, från gårdar i södra Sverige. En del produkter är KRAV-märkta men inte alla. Beställning läggs på hemsidan och hemleveranser görs varje vecka i Skåne och tre mil in i angränsande län. Utlämningsställe finns också i Älvängen nära Göteborg.

7. Kött på riktigt

Nöt-, gris- och lammkött samt ägg och charkprodukter från ekologiska gårdar på västkusten beställs på hemsidan. Hemleveranser till kunder i Göteborg med omnejd.

8. Mossagården

Mossagården erbjuder hemleverans av ekologiska grönsaks- och fruktlådor i Skåne. På gården, som ligger i Veberöd, odlas bland annat potatis och rotsaker. Gården köper även in ekologiska produkter från närliggande gårdar. Allt körs ut till kunderna eller till utlämningsställen med biogasdrivna bilar.

9. Bosarps Gård

KRAV-märkt kyckling- och nötkött producerat i Skåne. Hemleverans till stora delar av Skåne alternativt hämtning på gården vid Blentarp. Beställ här.

10. Gårdsbudet

Grönsaker, mejerivaror, kött, chark, fisk, bröd och skafferivaror producerade vid gårdar i Stockholmsområdet och i Roslagen. Du väljer dina produkter på hemsidan. Lägger du din beställning senast måndag får du varorna hemlevererade följande torsdag. Storstockholm ingår i leveransområdet.

11. Uppsala Naturbete

Naturbeteskött från nöt och lamm som beställs på nätet och levereras till kunder i Uppsalaområdet. Både hela och styckade lamm. Hemleverans eller leverans till utlämningsställe. Här gör du din beställning.

12. Bergum Naturbeteskött

Köttlådor med lamm och nöt från djur som betat cirka två mil från Göteborg. Lådorna levereras hem till kunder i Göteborgsområdet. Läs mer och beställ på hemsidan.

13. Fröö Naturbeteskött

Säljer främst lådor med nötkött i webbutiken. Djuren går på naturbete halva året och på lösdrift på halmbäddar andra halvan. De fodras då enbart med ensilage enligt uppfödaren. Fri hemleverans till Norrköping, Linköping, Söderköping och ”däremellan”.

Tips på fler producenter som säljer direkt till konsument via nätet eller gårdsbutik hittar du till exempel på Klimatsmart och Gårdsnära.

Läs mer: Eko, vego, flexi: 7 hetaste mattrenderna

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen