Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 28 oktober 2016

Sveriges bästa julskinka utsedd

Nu slipper du leta: Sveriges allra bästa julskinka är utsedd. Sveriges mest matintresserade och kunniga charkpersoner har delat ut SM-titeln för huvudnumret på våra svenska julbord.

FOTO: Mostphotos

Nu behöver du inte proväta dig igenom hela charkdisken inför julhelgen. I veckan har 750 svenska korvar, pastejer, bacon, isterband och skinka provsmakats av matintresserade och Sveriges mest kunniga personer inom charkproduktion.

Blindtest gav resultatet

I årets Chark-SM, ja, det finns faktiskt ett svenskt mästerskap i chark, utvärderades charkuteriprodukter från 61 svenska företag i ett strikt blindtest. I utvärderingen blev alla produkter avidentifierade och noga betygsatta utifrån smak, arom, utseende, struktur och konsistens. Inget undgick juryn!

– Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Alla tävlande charkuterier har blindtestats enligt strikta kvalitetskrav av en kunnig domarpanel, för att kunna utse Sveriges bästa charkuterier, säger Susanne Ekstedt, projektledare för Chark-SM.

SM-titeln i julskinka gick i år till Björk & Co, ett tidigare prisat matföretag med 110-årig historia i Färila som idag drivs av fjärde generationen. Björk & Co var väldigt lyckosamma och tilldelades dessutom guldmedalj i ytterligare tre klasser.

Bättre kvalitet än någonsin

Bland alla 750 korvar, skinkor och isterband så blev 16 produkter utsedda till svenska mästare – perfekt mat för alla som inte hinner laga allt själv. Kvaliteten på alla olika köttprodukter är dessutom högre än någonsin, fler produkter än tidigare fick högsta kvalitetsstämpeln, guld, i årets mästerskap.

Här är listan på 2016 års Svenska mästare i chark:

Julskinka: Kokt julskinka, från Björk & Co

Falukorv: Jokkmokks Korv Basturökt, från Jokkmokks Korv & Rökeri

Klassiskt kryddade korvar: Ekologisk prinskorv, från MälarChark

Köttbullar och hamburgare: Mamma Scan, från HKScan

Pastej och sylta: Handlagd pressylta, från Jakobsdals Charkuteri

Kokta helköttsprodukter: Sparrisskinka, från Direkt Chark

Rökta helköttsprodukter: Vindelnrökt fläskkarré från Vindelns Rökeri

Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter: Tyrolerschinken, från Helmut Walch Charkuteri

Milt kryddade korvar: Ostkorv, från Korvdelikatessen i Göteborg

Starkt kryddade korvar: Tulip Pusta, från Tulip Food Company

Grillkorv, skinnfri: Bacon Wrapped Sausage, från Lindvalls Chark

Isterband: Isterband från Wiktor Ohlssons

Kallrökt, torkad korv: Haga-Petters salami grönpeppar, från Jakobsdals Charkuteri

Rökt påläggskorv: Lökkorv från HKScan

Traditionell chark: Stekfläsk, från Signal & Andersson Charkuterifabrik

Bacon och rökt sidfläsk: Bacon från Gudruns

Chark-SM, som har pågått sedan 2001, syftar till att höja kvaliteten på kött- och charkprodukter.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen