Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 13 februari 2017

Sveriges smörguide: Här hittar du godaste gårdssmöret

Allt fler vill ha närproducerat hantverkssmör som smakar som det gjorde förr. Då är det gårdssmör som gäller. Här hittar du ditt lokala smör.

Bild 1/4
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Smör har blivit ett livsmedel för finsmakare. För allt fler är det inte längre något vi bara brer på mackan av gammal vana, utan närmare eftertanke.

Nu vill många veta mer om ursprung och framställning: Varifrån kommer mjölken? Hur har korna haft det? Hur långt har det fraktats?

Då är det lokalproducerat gårdssmör som gäller.

Här en lista över lokala gårdsmejerier runt om i landet som kärnar sitt eget smör.

Och vi lovar, det är värt en omväg.

Din guide till lokalt gårdssmör

Namn: Bondens butik, Kronoberg
Ligger: Sandgärdsgatan 1, 35233 Växjö
Om: Bondens Butik samordnar och tillgängliggör råvaror och mathantverk från regionala matproducenter. Butiken är en mötesplats för lokala mathantverkare och matentusiaster. Säljer olika produkter, bland annat hantverkssmör från trakten.

Namn: Emåmejeriet, Kalmar
Ligger: Grenvägen 1-3, 577 39 Hultsfred
Om: Lokalt mejeri som erbjuder mjölk, smör, grädde och fil från gjord på lokalproducerad mjölk. Inga onödiga och långa transporter.

Namn: Greby mejeri, Västra Götaland
Ligger: Greby 7, 457 95 Grebbestad
Om: Litet gårdsmejeri som öppnade 2016. Producerar mejeriprodukter av ekologisk närproducerad mjölk. I gårdsbutiken säljs smör, mjölk, ost, glass, yoghurt, ägg och honung samt produkter från andra närliggande producenter.

Namn: Häggby gård, Härnösand
Ligger: By Häggby Gård 193, 871 91 Härnösand
Om: Den gamla släktgården har varit i drift i många hundra år. Här säljs eget syrat delikatessmör, tillverkat enligt hantverksmässiga metoder. När smöret är kärnat tvättas och ältas det för hand innan det saltas och får mogna i ytterligare tre till fyra dagar. ”Den här tillverkningsmetoden för smör ger den karaktäristiska syrliga och nötiga smörsmaken som vi så väl känner igen här i Norrland”, står det på hemsidan.

Namn: Karl Tövåsens fäbod, Dalarna
Ligger: Västbjörka, Röjeråsvägen 93, 795 95 Vikarbyn
Om: På Karl-Tövåsens fäbod tillverkas mejeriprodukter på gammalt vis. Av grädden görs smör och av skummjölken blir det vitost. Njut av en kopp kaffe och hembakt med eget smör i kaffestugan.

Namn: Kittelbergets gårdsmejeri, Jämtland

Så här vackert ligger Kittelgårdens gårdsmejeri som kärnar eget smör.
Så här vackert ligger Kittelgårdens gårdsmejeri som kärnar eget smör.

Ligger: Kittelberget 110, 830 51 Offerdal
Om: Kittelbergets prisade smör görs på mjölken från gårdens kor och säljs till restauranger i Åre och Stockholm. Produkterna säljs även på gården där man också kan uppleva morgonmjölkning i det fria.

Namn: Lövberg gårdsproduktion
Ligger: Lövberg 102, 861 93 Ljustorp
Om: Litet gårdsmejeri som startade 2016. De tillverkar och säljer handseparerat och handkärnat smör som säljs på marknader, via Västernorrlandsgården, och i den egna gårdsbutik.

Namn: Löt gårdsmejeri, Gammalkil

Egen smörtillverkning på Löts gård. Foto: Niklas Albinsson
Egen smörtillverkning på Löt Ryttargård gård. Foto: Niklas Albinsson

Ligger: Löt Ryttargård 1 583 60 Gammalkil
Om: Deras Hembygdssmör vann SM i mathantverk 2012. Ett smör med karaktär att servera vid festliga tillfällen, men fungerar också till vardags. Görs på syrad grädde från ett lokalt mejeri. Säljs i lokala butiker och saluhallar runt om i landet.

Namn: Påverås gårdsmejeri, Falköping
Ligger: Sörgården 521 92 Falköping
Om: Gör ekologiska och prisbelönta produkter från gårdens egna fjällkor. Ett av få svenska gårdsmejerier som även kärnar eget smör.

Namn: Revesjö Gårdsmejeri, Svenljunga

Egenkärnat smör producerat med kärlek.
Egenkärnat smör producerat med kärlek.

Ligger: Revesjö Katrineberg 512 94, Svenljunga
Om: Det lilla gårdsmejeriet ligger vackert i natursköna Revesjö i Västra Götaland. Mjölken kommer från korna på den egna mjölkgården. Här tillverkas ett gott egensyrat smör, producerat med kärlek.

Namn: Stafva Gård, Visby
Ligger: Barlingbo Stafva 300, 621 78 Visby
Om: Gårdsmejeriet utanför Visby på Gotland har nyligen börjat göra sitt eget smör igen med en ny smörkärnare. På hösten, under tryffelsäsongen, kan den lycklige inhandla gårdens tryffelsmör med Gotlandstryffel från den egna skogen.

Namn: Sundbackens gårdsmejeri, Jämtland
Ligger: Sundsbacken 161, 830 02 Mattmar
Om: Litet gårdsmejeri som framförallt gör ost, men även kärnar eget smör. Gårdsbutiken öppen vid förfrågan.

Namn: Valla gårdsmejeri, Östergötland
Ligger: Valla gård 610 31, Vikbolandet Östergötland
Om: Pastöriserar gårdens mjölk med noggrannhet och omtanke och gör eget hantverkssmör som säljs i den egna gårdsbutiken.

Namn: Vallmobackens Mejeri, Nääs slott

Kan vara världens godaste smör, enligt känd matbloggare.
Kan vara världens godaste smör, enligt känd matbloggare.

Ligger: Nääs Slott, Bergsjöholmsvägen 23 44163 Alingsås
Om: Äkta smör gjort med kärlek och syrad grädde som smakar som förr. ”Vanligt köpesmör” görs på några sekunder i en så kallad smörkanon. Smöret från Vallmockacken tillverkas långsamt i en riktig smörkärna och smakar piggt och syrligt för att sedan blomma ut i en fyllig smörsmak. ”Världens förmodligen godaste smör” enligt Youtubern Johan Hedberg som ligger bakom den populära kanalen Matgeek.

Namn: Wapnö smör, Halmstad

Färskt smör av grädde från frigående kor.
Färskt smör av grädde från frigående kor.

Ligger: Wapnö Gård 215 305 91 Halmstad
Om: Ett litet mejeri som syrar sin grädde med egen filkultur. Färskt smör av grädde från frigående kor. Finns att köpa i lokala butiker över landet.

Namn: Vilhelmsdals Gårdsmejeri, Tommarp
Ligger: Vranarp Vilhelmsdal, 272 93 Tommarp
Om: Av Jerseykons gräddiga mjölk kärnar man solgult smör, som saltas med havssalt, förpackas i papper och förses med Vilhelmsdals sigill. Det var så här smöret smakade förr enligt hemsidan.

Namn: Vitaby Kyrkby mejeri

Smör från gårdsmejeriet Vitaby Kyrkby i Skåne.
Smör från gårdsmejeriet Vitaby Kyrkby i Skåne.

Ligger: Vitaby 124, 277 36 Vitaby
Om: Nystartat gårdsmejeri med mjölk från 70 svartvita holsteinkor som betar i backarna nedanför Vitaby Kyrkby i Skåne. Här kärnas eget smör på syrad grädde ”som får stå till sig för ljuvligt resultat”.

Namn: Väddö gårdsmejeri, Väddö
Ligger: Hammarbyvägen 34, 760 40 Väddö
Om: Roslagens lokala gårdsmejeri som tillverkar ett antal mejeriprodukter, däribland eget smör på pastöriserad ekologisk mjölk från gårdens frigående fjällkor-helt utan tillsatser. Finns att köpa och provsmaka i gårdsbutiken.

Saknar du någon smörtillverkare? Säg till så lägger vi till!

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen