Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 5 juni 2017

Underbara Clara tipsar: Baka och mys med barnen i sommar!

Låt barnen vara med och baka! Det är Klara Lidströms budskap till alla föräldrar. Här delar hon och Annakarin Nyberg med sig av mysiga bakminnen och smarta baktips.

Bild 1/2 FOTO: Clara Lidström
Bild 2/2

Hemma hos Claras mormor Rut och morfar Karl-Göran bjöds det alltid på bullar till frukost. Och inte bara det, man fick dessutom äta så många man ville. Clara myser vid tanken.

– Att inte bli begränsad och förmanad som i vardagen var härligt och gav mig en positiv känsla. Den har jag tagit med mig, det är tack vare mormor som jag blev intresserad av bakning, säger Clara.
Stöka tillsammans i köket

Mormors skickliga handlag

Det var inspirerande att stå bredvid Rut och se hennes skickliga handlag vid bakbordet, den trygga doften av smält smör, socker och färdigjäst vetedeg i näsborrarna. I värmen och mjöldammet spirade också den finaste av relationer. Än i dag har Clara ett mycket ömt förhållande till sin nu 93-åriga mormor.
– Jag tror att många har ett alldeles särskilt band till kvinnor de bakat och varit mycket med som barn. Det är något speciellt med att stöka tillsammans i köket.

Skatter från släktens gömmor

I boken Glad Sommar har Clara och Annakarin Nyberg samlat sina bästa och somrigaste recept. En del av bakverken är nyupptäckta favoriter, som zucchinimuffins och puffad marängtårta. Andra är skatter från släktens receptgömmor .
– När jag äter mormors veteskorpor blir jag liten igen. Det är som att göra en tidsresa till min barndoms somrar, säger Annakarin.

Doppa hembakade veteskorpor

Hon brukade sitta i solen i morföräldrarnas trädgård och doppa hembakta veteskorpor i hallonsaft tills de blev alldeles grumligt i botten av glaset.
– Skorpor och blåbärsbullar, det är sommar för mig. Bullarna bakade min mamma, men jag fick själv gå ut med en mugg och plocka bären, säger Annakarin.
Fast handen på hjärtat så bakar hon inte längre så ofta tillsammans med sina egna barn.
– De är åtta och tolv och tycker att de klarar allting själva. Om jag klagar på att de geggar, stojar och experimenterar för mycket säger de att jag får skylla mig själv, de gör ju bara som jag har skrivit i mina och Claras böcker.
Det har blivit några stycken vid det här laget.

Biter sig i tungan

Clara bakar däremot ganska ofta med sina barn Bertil, 6, och Folke, 3. En kreativ, stärkande aktivitet för dem och stundtals en prövning för henne själv.
– Jo, jag får bita mig i tungan ibland när det blir stökigt och kladdigt överallt. Fast det är en väldigt bra syssla, särskilt när det regnar på sommaren. Att ha en mysig innedag med fika och lugn och ro är det bästa som finns.
Clara hoppas att bakningen ska bidra till att hennes söner blir mat- och bakintresserade även som vuxna. H
– Jag låter barnen experimentera. Ibland luktar det bränt och formar blir förstörda, men så får det vara. Jag är stolt över att de vågar prova sig fram, säger Clara.

Lär av barnen

– Där har vi vuxna mycket att lära av barnen. Vi är ofta extremt fokuserade på att slutresultatet ska bli perfekt och det kan vi behöva vila ifrån, säger Annakarin.
Clara håller med och försöker omsätta insikten i praktiken. En sommar skulle hon bjuda många gäster på ett större kalas och satte i gång med att baka en smarrig rabarber- och jordgubbskaka. När bakverket skulle vältas upp satt rätt mycket av det kvar i formen. Kakan gick sönder totalt och det fanns ingen möjlighet att göra om. Clara hade varken tid eller tillräckligt med ingredienser hemma.
– Då tog jag alltihop och rörde ihop det med massor av grädde och grejer till något slags kladdig, smulig röra. Åh, så gott det var, tyckte alla! Det blev succé. Man får försöka lugna sig, det behöver inte vara så perfekt och se ut som på fina konditoriet.

Clara Lidström och Annakarin Nygren med barnen. Foto: Clara Lidström
Clara Lidström och Annakarin Nygren med sina barn. Foto: Clara Lidström

3 bra tips när du bakar med barn

1. Se bakningen som ett roligt lärtillfälle och passa till exempel på att prata om ingredienserna. Hur gör man socker? Vad är havregryn?
2. Låt barnen ta initiativen och undvik att styra för mycket själv. Då växer deras experimentlusta och självförtroende.
3. Välj recept utan alltför dyra och knepiga ingredienser. Då svider det inte så mycket i plånboken om baket skulle bli misslyckat.

Så lyckas du med baket i sommar

• Dekorera och smaksätt bakverk med ätbara blommor. Rosor, syrén, blomsterkrasse funkar fint, men se till att de är obesprutade.
• Välj helst ekologiska råvaror. Det är särskilt viktigt om du ska använda citrusskal i kakan.
• Doppa matskedsmåttet i mjöl innan du häller sirap i det, då släpper det mycket lättare.
• Ställ degen varmt och dragfritt så jäser den bättre, till exempel ovanpå spisen när ugnen är i gång.
• Experimentera med sommarens bär, de lyfter sommarens bakverk till oanade höjder.
•Bakprylar av god kvalitet kan du ofta fynda på loppis och auktion, allt från skålar till formar, uppläggningsfat, vispar och kavlar.

Har bloggen Underbara Clara

Namn: Clara Lidström.
Ålder: 31 år.
Yrke: Bloggare (driver bloggen Underbara Clara), författare, entreprenör och föreläsare.
Familj: Maken Jakob och barnen Folke, 3 och Bertil, 6.
Bor: I hus på landet utanför Umeå.

Forskar om nätet

Namn: Annakarin Nyberg.
Ålder: 41 år.
Yrke: Internetforskare, entreprenör, föreläsare och författare.
Familj: Maken Rikard, Paulina, 12 och David, 8.
Bor: I hus i en by ett stenkast från Umeå.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen