Vilda delikatesser: 11 växter som är toppengoda i salladen
Milda, mjuka och fantastiskt goda. Passa på att plocka vilda blad och blommor till salladen. Du har bara några veckor på dig.
Under några korta veckor är de fantastiskt goda att blanda i salladen. Men det gäller att passa på, om några veckor blir de vilda bladen kärva och beska.
För att vara på den säkra sidan så bör du alltid fråga markägaren innan du beger du ut och plockar, om du inte äger egen mark förstås.
11 vilda växter som är goda i salladen
1. Lindblad
De spädaste bladen är milda och passar fint att blanda med andra odlade salladsblad.
2. Almfrö
De goda fröna sitter i klasar och har en grön, nötig smak.
Läs också: Förbanna inte ogräset – ät upp det istället
3. Lönnblommor
Nyutslagna, nektarsöta och jättegoda lönnblommor.
4. Björklöv
Ta de minsta som fortfarande är klibbiga. En liten handfull räcker för att sätta mycket smak.
5. Skogsviol
Bara de vackra små blommorna får följa med i salladen.
6. Kärleksört
Här är det bladen du ska plocka
7. Harsyra
Både blomma och blad är syrliga och mycket goda.
8. Löktrav
De allra spädaste bladen och blomknoppen har en fin löksmak.
9. Kirskål
Riktigt späda och fortfarande glansiga smakar de bäst.
10. Maskros
Maskrosens miniblad är godast men ta inte för många åt gången.
11. Spansk körvel
De spädaste bladen har en mild smak av lakrits.