Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
mat 12 januari 2017

Vindelns rökeri: 100-årig tradition gav svensk mästartitel

Gänget bakom Vindelns rökeri knep titeln Svenska mästare på Chark-SM. Ett hantverk med hundra år på nacken som förtjänar sitt fantastiska rykte.

Ett tunt hölje av snö har lagt sig och Renforsens brus har dämpats under ett istäcke. Genom dalgången drar järnvägen med sina numera ganska sällsynta godståg förbi kyrkan. Det är lite högre upp, mitt inne i det lilla samhället med sina låga trähus, som rökeriet har sina lokaler.

1917 grundade Karl-Magnus Lindgren en charkuterirörelse här och drog därmed i gång det som skulle bli Vindelns kanske främsta flaggskepp – vid sidan om forsen.

Vindelälven slingrar sig genom landskapet. Foto: Christina Liljestrand
Vindelälven slingrar sig genom landskapet. Foto: Christina Liljestrand.

Vindelrökt – en älskad klassiker

För en norrlänning är ”Vindelnrökt” ett välkänt begrepp. En bit rökt sidfläsk vid sidan om filbrytan vid det soliga köksbordet, eller lite tilltugg till kokkaffet vid kafferasten under höstens älgjakt – det är en riktig klassiker.
Karl-Magnus Lindgren var både slaktare och styckare, en omtyckt och aktiv man i municipalsamhället Vindeln första hälften av förra seklet. Efter hans död drevs hans och hustrun Klaras livsverk vidare av de anställda.

En riktig fullträff

Det mönstret bröt Robin Karlsson och hans kompanjon Fredrik Jonsson när de 2012 köpte verksamheten av rökmästaren Per Sandström och hans fru Ida.
Samarbetet dem emellan blev en riktig fullträff. Per och Idas gedigna hantverkskunnande och vardagsgnet förenade med Robins och Fredriks utvecklingstänk och drivkraft har gjort att produktionen har mer än tredubblats på fyra år.

Traditionen är grundbultet

Att behålla den genuina traditionen är en grundbult för Vindelnrökt.
– Rökning är ju en av de äldsta konserveringsmetoderna som finns, förklarar Robin stolt. Ju mindre man mixtrar med naturen desto bättre blir det. Skinkan får behålla sin ursprungliga, oregelbundna form och det enda vi tillsätter i processen är salt.

Det är bara svenska råvaror som gäller här, och så långt det går försöker man handla lokalt, även om möjligheten att få tag i västerbottniskt fläsk är begränsad. Trenden är just nu positiv och förhoppningen är att det blir ännu lättare på den punkten i framtiden.

Tiger som muren

Exakt hur man gör när man röker på vindeln-vis är ända sedan starten en väl bevarad hemlighet som ingen hittills har lyckats kopiera.
När Land nyfiket stryker runt knutarna på det rödmålade frostiga rökeriet möts vi av ”endast personal”-skyltar, och inlämningsrummet för lego-rökning är en kort återvändsgränd. Den enda ledtråd vi får är de travar av al-ved som ligger vid knuten.

– Det är knappt att vi själva får komma in, förklarar Robin och Fredrik. Den som har allra bäst koll är rökmästaren själv, Per Sandström, men han tiger som muren.

Samma recept i 100 år

Alldeles intill själva rökeribyggnaden ligger Karl-Magnus och Klaras gamla bostadshus, som sedan ett par år åter inrymmer gårdsbutiken. Här samsas de egna produkterna med delikatesser från närområdet, som glass från Glassbonden och ost från gården London. Vindelnborna har alla möjligheter att proviantera godsaker för helgen.

– Inte sällan kommer det in en kund som minns hur det såg ut här förr. Det gör det extra roligt att finnas kvar här i Vindeln, tycker Fredrik. Fläsket smakar likadant som för 40 år sedan. Receptet är det enda som aldrig har förändrats!

Rökt fläsk på glassen

Faktum är att Vindelnrökt verkar passa alla smaker och generationer, som pålägg på enkla tunnbrödsmackan eller, till och med, som topping på glass. Samarbetet med gourmetkockar i bygden har inspirerat till nya, otippade smakkombinationer med sötma, hetta och syra som får smaklökarna att ta glädjeskutt. I höstas lanserades nyheten kallrökt Västerbottensost.

– Det finns hur mycket möjligheter som helst om man bara är lite kreativ, menar Fredrik.

Nya experiment

Själv lägger han gärna ner tid vid spisen på fritiden. Han har just prövat att glögg-glasera Vindelnrökt sidfläsk och servera som tilltugg, och tycker att det blev riktigt raffinerat med föreningen av den rökiga sältan från köttet och den kryddiga sötman från glöggen.

– Men annars funkar Vindelnrökt sidfläsk i alla sammanhang där man brukar använda bacon, tipsar han.

Hur är det med Robin då?

– Jag måste erkänna att jag är typen som mest ”okynnes-äter”, skrattar Robin. Han rullar ihop en rejäl skiva av det rökta sidfläsket som står på bordet framför oss och stoppar den njutningsfullt i munnen. Mmm… Det behövs inte mer!

Filbryta – en lokal specialitet

Filbryta är en tallrik fil (av valfri sort) med nedsmulat (hårt) tunnbröd eller ljusugnsbröd i. En traditionell, enkel vardagsrätt som kan ätas med ”sovel”, det vill säga någon typ av kött eller annat tilltugg vid sidan om.

Robin Karlsson och Fredrik Jonsson som äger Vindelns rökeri. Foto Christina Liljestran
Robin Karlsson och Fredrik Jonsson som äger Vindelns rökeri. Foto Christina Liljestran

Älskar fläsk och dans

Namn: Robin Karlsson
Ålder: 27
Familj: Flickvän
Bor: Umeå
Gör: Fläskhandlare och delägare
Motto: ”Antingen lyckas man eller så lär man sig”
Specialitet: Marknad och teknik
Fritid: Mat, dryck och dans
Avkoppling: Familjestugor vid sjöar, hav och fjäll

Kopplar av i stugan på fjället

Namn: Fredrik Jonsson
Ålder: 36
Familj: Sambo, fyraåring och baby
Bor: Umeå
Gör: Fläskhandlare och delägare
Specialitet: Ekonomi och strategi
Motto: ”Den som inte gör något misstag gör vanligtvis ingenting alls”
Fritid: Matlagning, snickra
Avkoppling: Fjället, stugan i Hemavan

Vindelns rökeri tog priset!

Företaget: Vindeln rökeri
Jubilerar: 100 år 2017!
Aktuell: Svenska mästare och guld-, silver- och bronsmedalj i Chark-SM 2016.
Läge: I Vindeln, en av Sveriges minsta kommuner med en folkmängd på drygt 5000, 5,5 mil nordväst om Umeå i Västerbotten.
Anställda:10-12
Årsproduktion: 150–200 ton rökta fläskprodukter, plus mindre serier av vilt och nöt.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen